Το Πρόγραμμα μεταξύ άλλων απαντά στο αίτημα των κατοίκων για την πραγματοποίηση επιδημιολογικής μελέτης λόγω της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη ρύπανση της περιοχής. Παράλληλα, θα δημιουργήσει τη δυνατότητα για πολλαπλές προληπτικές δράσεις που αφορούν στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, αλλά και για νομοθετικές προτάσεις οι οποίες θα αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Έχει ξεκινήσει η καταγραφή πληθυσμού, ένα από τα πρώτα βήματα για την οργάνωση του παρατηρητηρίου που απαιτεί τη συνεργασία και τη συμμετοχή των κατοίκων και εργαζόμενων. Για το σκοπό αυτό, καλούνται να προσέλθουν για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων ή να τηλεφωνήσουν στα 2262032784 και 6936958432 έως τις 5 Φεβρουαρίου 2010, καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9πμ – 8μμ, όσοι είναι:
- Δημότες Οινοφύτων
- Μόνιμοι κάτοικοι Οινοφύτων
- Εργαζόμενοι στην περιοχή
- Μετανάστες που ζουν ή εργάζονται στην περιοχή
Η επιστημονική ομάδα είναι σε επικοινωνία με τοπικούς φορείς για τη λειτουργία και άλλων παραρτημάτων του Παρατηρητηρίου.
Επιδημιολογικές μελέτες, πολλές από τις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί με ιδιωτική πρωτοβουλία, έχουν καταδείξει τη σχέση μεταξύ της επαγγελματικής έκθεσης σε βινυλοχλωρίδιο και καρκίνου του ήπατος, καθώς και της επαγγελματικής και περιβαλλοντικής έκθεσης σε αμίαντο και καρκίνου του πνεύμονα και μεσοθηλιώματος. Επίσης, αντίστοιχες διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με τεκμηρίωση από τέτοιες μελέτες το βινυλοχλωρίδιο και ο αμίαντος θεωρούνται πλέον χημικοί παράγοντες που είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνοι για τον άνθρωπο. Για τους συγκεκριμένους παράγοντες έχει προκύψει ιδιαίτερα αυστηρή Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, η οποία έχει οδηγήσει στην πρόληψη μεγάλου αριθμού νοσημάτων.
Το πρόγραμμα διεξάγεται από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Ντάρτμουθ. Επικεφαλής του Προγράμματος είναι η κα Αθηνά Λινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγείας – Διαχείριση και Οικονομική Αποτίμηση».
Ενδεικτικά έργα της πολυετούς εμπειρίας της επιστημονικής ομάδας της μελέτης σε προγράμματα περιβαλλοντολογικής, εργασιακής και προληπτικής ιατρικής, είναι τα παρακάτω: Ανάπτυξη δεικτών υγείας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους οι αγρότες και οι αλιείς. Ίδρυση, οργάνωση και επίβλεψη προγράμματος για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού και της μήτρας στην Ορμύλια Χαλκιδικής. Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έκθεση σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες σε επτά ευρωπαϊκές πόλεις μεταξύ των οποίων και η Αθήνα. Μελέτη του ρόλου των αγωγών ύδρευσης στη δημόσια υγεία. Ερευνητικά και εφαρμοσμένα προγράμματα για το ρόλο των φυτοφαρμάκων στην ανθρώπινη υγεία στην Ευρώπη και στην Αμερική. Πρόγραμμα εκπαίδευσης λειτουργών υγείας σε θέματα βιολογικής, χημικής και ραδιενεργούς τρομοκρατίας.
Το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κύριες πηγές χρηματοδότησης κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από δημόσιους και ιδιωτικούς Ελληνικούς φορείς. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οικονομικά του Ινστιτούτου ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές. Το ανθρώπινο δυναμικό του Ινστιτούτου περιλαμβάνει επιστήμονες από τους χώρους της ιατρικής, της δημόσιας υγείας, της στατιστικής, των οικονομικών και της ψυχολογίας. Βασική πεποίθηση του Ινστιτούτου που διακατέχει κάθε πρόγραμμα που αναλαμβάνει είναι ότι η υγεία είναι θεμελιώδες, αδιαπραγμάτευτο αγαθό και ταυτόχρονα αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου.
Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Υγείας Οινοφύτων υλοποιείται με τη συμπαράσταση και τη συνεργασία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας, ενώ την υποστήριξή τους έχουν εκφράσει τόσο το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 2262032784, 6936958432 και 2106255700.