ΜΕΝΟΥ
Πατέρας ξυλοκόπησε ειδικευόμενη γιατρό στη Μυτιλήνη

Πατέρας ξυλοκόπησε ειδικευόμενη γιατρό στη Μυτιλήνη

Health Newsroom

Πατέρας ασθενούς επιτέθηκε βίαια σε ειδικευόμενη γιατρό στο νοσοκομείο Μυτιλήνης το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Ο λόγος της επίθεσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τηλεόρασης της Μυτιλήνης, ήταν η καθυστέρηση της ειδικευόμενης γιατρού να εξετάσει την κόρη του που είχε εποχική γρίπη και ήταν εμπύρετη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο πατέρας αρχικά επιτέθηκε φραστικά στην γιατρό καθώς δεν άντεχε να περιμένει μέχρι να γίνει η εξέταση και στην συνέχεια ξαφνικά άρχισε να χτύπα με μανία την ειδικευόμενη γιατρό στο κεφάλι με αποτέλεσμα η άτυχη γυναίκα να νοσηλευθεί με κακώσεις στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ανδρέας Ξανθός: Σε απόγνωση γιατροί και ασθενείς από τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο ΕΣΥ

Με αφορμή το περιστατικό ξυλοδαρμού της ειδικευόμενης γιατρού, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

“Τα προβλήματα και οι ελλείψεις που παρατηρούνται σήμερα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας έχουν υποβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα παροχών υγείας και έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τόσο τους γιατρούς και τους εργαζόμενους όσο και τους ασθενείς. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να αναδιοργανωθεί το ΕΣΥ έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να ασκήσουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι ασθενείς να αισθάνονται ασφάλεια όταν απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες που θα ενισχύσουν την στελέχωση των νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό (παράταση της θητείας των ειδικευόμενων και επικουρικών γιατρών, προσλήψεις σε ΜΕΘ, σχεδιασμός στοχευμένων προσλήψεων στις δομές υγείας, απλοποίηση του τρόπου επιλογής των επικουρικών γιατρών). Παράλληλα, δρομολογούμε τον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων του Ασθενή που λειτουργούν μέσα στα νοσοκομεία. Ο ρόλος τους- σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη- θα είναι να προασπίζουν τα δικαιώματα των ασθενών οι οποίοι θα έχουν στο πλάι τους έναν σημαντικό σύμμαχο. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε αφενός την προστασία του αυτονόητου δικαιώματος των πολιτών στην ισότιμη υγειονομική πρόσβαση και στην αξιοπρεπή περίθαλψη και αφετέρου θα στηρίξουμε τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που πολλές φορές μετατρέπονται σε «αλεξικέραυνα» της αγανάκτησης των πολιτών εξαιτίας των ανεπαρκειών που παρατηρούνται στο δημόσιο σύστημα υγείας.”

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καταδικάζει τα φαινόμενα βίας

Αναφορικά με το περιστατικό ξυλοδαρμού, ο ΠΙΣ δηλώνει τα εξής:

“Τα φαινόμενα βίας είναι απαράδεκτα, ιδιαίτερα όταν συμβαίνουν σε χώρους που παρέχονται υπηρεσίες υγείας και στρέφονται σε βάρος γιατρών, οι οποίοι εξουθενωμένοι ψυχικά, ηθικά και οικονομικά, προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να ανταποκριθούν στα αυξημένα και ιδιαιτέρως απαιτητικά καθήκοντά τους.

Εάν κάποιος ασθενής ή συνοδός θεωρήσει ότι αδικείται, τότε μπορεί να απευθυνθεί στα όργανα διοίκησης του Νοσοκομείου και στον Ιατρικό Σύλλογο, ώστε να διερευνήσουν το περιστατικό και να αποδώσουν ευθύνες.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης να επιληφθούν άμεσα, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποτραπεί παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον.”

Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου: 4ωρη Στάση Εργασίας την Πέμπτη 19 Μαρτίου από τις 9πμ ως την 1μμ. σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου με ανακοίνωσή της δήλωσε τα εξής:

“Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο περιστατικό που συνέβη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Βοστανείου Νοσοκομείου την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Συνοδός ασθενούς επιτέθηκε αρχικά φραστικά και στη συνέχεια χειροδίκησε κατά της ειδικευόμενης ιατρού που εφημέρευε, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της. Ο συνοδός επιτέθηκε στη γιατρό, γιατί θεώρησε αδικαιολόγητη την ολιγόλεπτη καθυστέρηση στην εξέταση της ασθενούς που συνόδευε.

Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνότερα τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο σύστημα υγείας. Γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι, γινόμαστε δέκτες φραστικών επιθέσεων και προπηλακισμών από εξαγριωμένους ασθενείς και συνοδούς. Είναι λάθος και άδικο η οργή των προσερχόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας, να στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους και τους γιατρούς. Για τη σημερινή κατάσταση δεν ευθύνονται οι γιατροί και οι εργαζόμενοι. Την ίδια άθλια κατάσταση βιώνουμε καθημερινά και εμείς ως εργαζόμενοι, όπου σε χειρότερες συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα υλικά και με τραγικές ελλείψεις προσωπικού, καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας μεγαλύτερο όγκο δουλειάς.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική στην υγεία από τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ και την Ε.Κ.Τ. έχει οδηγήσει τα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε κατάσταση διάλυσης. Οι περικοπές δαπανών, οι ελλείψεις προσωπικού και υλικών, η διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε συνδυασμό με την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και μεγαλύτερη ταλαιπωρία των ασθενών.

Δεν θα μείνουμε απαθείς σε τέτοιου είδους περιστατικά. Ως γιατροί και εργαζόμενοι στην υγεία δεν θα ανεχθούμε παρόμοιες επιθέσεις εναντίον μας. Καλούμε τους εργαζόμενους και τον λεσβιακό λαό να απομονώσει τέτοιου είδους συμπεριφορές και να αγωνιστούμε μαζί για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που να μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε συνθήκες αξιοπρέπειας για όλους.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουμε 4ωρη Στάση Εργασίας την Πέμπτη 19 Μαρτίου από τις 9πμ ως την 1μμ.”

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: