ΜΕΝΟΥ
Παύλος Κοντογιάννης: Οι γιατροί να μην κάνουν κατάχρηση στη συνταγογράφηση

Παύλος Κοντογιάννης: Οι γιατροί να μην κάνουν κατάχρηση στη συνταγογράφηση

Health Newsroom

Toν αποφασιστικό ρόλο του γιατρού στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας, το οποίο έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, επεσήμανε στο Nextdeal o κ. Παύλος Κοντογιάννης παθολόγος-διαβητολόγος (φωτογραφία) στο περιθώριο του 14ου Πανελλήνιου Διαβητολογικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

14ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο

Όπως είπε ο κ. Κοντογιάννης η συμβολή του γιατρού στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας γίνεται κρίσιμη, όταν ενημερώνεται σωστά και δεν γράφει εξετάσεις παραπάνω απ’ ότι χρειάζονται οι ασθενείς και δεν χορηγεί παραπάνω σε αριθμό από τα απαραίτητα φάρμακα. Η κατάχρηση γίνεται συχνά, προσθέτει ο κ. Κοντογιάννης, λόγω κυρίως, ελλείψεως ενημέρωσης και αφροσύνης από πλευράς των ιατρών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ποιότητα συνεργασίας ανάμεσα σε γιατρούς και ασφαλιστικές εταιρείες, είπε ότι, γενικώς, δεν είναι στενή, το επίπεδο είναι μέτριο, αποδίδοντας το γεγονός κυρίως στο κατακερματισμένο σύστημα υγείας κατά τρόπο που δύσκολα μπορεί ο γιατρός να έχει συγκεκριμένη πρόσβαση, ενώ αντίθετα, ευνοείται η ιδιωτική δραστηριότητα. Υπογραμμίζεται ωστόσο, ότι, όπου υπάρχει συνεργασία γιατρών με ασφαλιστικές εταιρείες, αυτό είναι προς όφελος των ασθενών και του τομέα δημόσιας υγείας γενικότερα, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα αγαθό, για την εξασφάλιση του οποίου δεν θα πρέπει να υπάρχει φειδώ σε χρήμα.

Ο κ. Κοντογιάννης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σοβαρά προβλήματα του κλάδου του, τα οποία κυρίως εντοπίζονται στην κατάχρηση των κονδυλίων στο παρελθόν, η οποία οδήγησε πλέον σε ένα φειδωλό σε κόστος σύστημα υγείας, που κατέληξε σήμερα να επιβαρύνει σημαντικά τους ασθενείς. Στο εθνικό σύστημα υγείας, οι περιορισμοί στα έξοδα έχουν γίνει τόσο δραματικοί, που ακόμη και πολύ απαραίτητες εξετάσεις για να γίνεται η διάγνωση, δίδονται πλέον με το σταγονόμετρο κι έτσι δυσκολεύεται το έργο του γιατρού. Δεν θα πρέπει όμως να είναι καθαρά οικονομικό το πρόβλημα να μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά τον ασθενή μας, συνεχίζει, καθώς έτσι στην ουσία έχουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας αναποτελεσματικό. Στα ιδιωτικά συστήματα, πάντα τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά παρά το κόστος, γίνεται η στάθμιση επιλογής.

Δείτε τι δήλωσε στo Nextdeal o  παθολόγος-διαβητολόγος κ. Παύλος Κοντογιάννης:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: