ΜΕΝΟΥ
Περίεργη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ για συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς, με ταυτόχρονη απαξίωση της ειδικότητας

Περίεργη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ για συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς, με ταυτόχρονη απαξίωση της ειδικότητας

Health Newsroom

Τι καταγγέλλει στην κάμερα του NEXTDEAL ο Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων με οικογενειακούς γιατρούς ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται οι όροι σύμβασης, μέρος όμως των οποίων αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ.

Η όλη μεθόδευση συνάντησε την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, η οποία εκφράζει την έκπληξη και αγανάκτηση της «για την απουσία στην εκτενή πρόσκληση ενδιαφέροντος – άνω των 30 σελίδων- των προτεινόμενων από τον ΕΟΠΥΥ όρων σύμβασης για τους γιατρούς», επισημαίνοντας τα εξής:

«Δεν αναφέρονται το ελάχιστο καθημερινό ωράριο που ο ΕΟΠΥΥ θα απαιτεί από τους οικογενειακούς γιατρούς σύμφωνα με το νόμο, ούτε το ποσό της per capita αποζημίωσης τους (μηνιαία αποζημίωση του οικογενειακού γιατρού για τον κάθε ασθενή που θα έχει στη λίστα του)…Πώς θα γνωρίζουν οι γιατροί αν τους ενδιαφέρει η σύμβαση για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους; Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, ενώ στο έγγραφο προβλέπεται καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων, αυτή δεν είναι συμπληρωμένη (βιασύνη, προχειρότητα ή εσκεμμένα σε περίπτωση που το ενδιαφέρον των γιατρών δεν είναι το αναμενόμενο- βλέπε και προκήρυξη ΤοΜΥ;)…

Παράλληλα ο ίδιος ο πρόεδρος, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ, αποκάλυψε πως η αποζημίωση του οικογενειακού γιατρού θα είναι περίπου 1600 ευρώ, αναφερόμενος προφανώς σε μικτή αποζημίωση…Άρα σε 0.71 ευρώ μικτά ανά ασφαλισμένο το μήνα για πλήρη κάλυψη των αναγκών υγείας του σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, στο ιδιωτικό ιατρείο του γιατρού με όλα τα έξοδα λειτουργίας να βαρύνουν το γιατρό- εξοπλισμός, γραμματειακή – νοσηλευτική υποστήριξη, αναλώσιμα, ενοίκιο, συντήρηση, ΔΕΚΟ, κ.λπ. και με παράλληλα ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές (31%) και φόρους (>20%) να οδηγούν το γιατρό σε ασφυξία. Συγκριτικά, στην μετακομμουνιστική Σλοβακία, με το πολύ χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, η μέση κατά κεφαλή μηνιαία αποζημίωση του ιδιώτη, συμβεβλημένου οικογενειακού ιατρού είναι 2,8 ευρώ…».

Στο μεταξύ τη συμπαράσταση του προς τους οικογενειακούς γιατρούς ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.) τονίζοντας ότι «η επίκληση των δεσμεύσεων των μνημονίων δεν μπορεί να απαξιώνει την ιατρική λειτουργία, αλλά και να δημιουργεί πιθανούς κινδύνους για την περίθαλψη των ασθενών. Καλούμε τους γιατρούς να δουν με μεγάλη προσοχή την απαξιωτική αυτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τις συνέπειες που προκαλεί στη λειτουργία τους. Η απόσυρση της προκήρυξης είναι η μόνη λύση και ο σχεδιασμός μιας άλλης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά και την ασφαλή και ευπρεπή ιατρική λειτουργία είναι αναγκαία. Να σημειωθεί ότι το θέμα εξετάζεται από την Νομική Υπηρεσία του Π.Ι.Σ. καθώς και η πιθανότητα να επιλεγεί η δικαστική οδός για την προκήρυξη».

Ο Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, μιλά στην κάμερα του NEXTDEAL, καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ που θίγει γιατρούς και ασφαλισμένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: