ΜΕΝΟΥ

Περί υγείας σύντομα και σημαντικά!

Health Newsroom

Επικίνδυνη κρίνεται από τους ειδικούς η κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι, αφού μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών νόσων και επιδείνωσης των υφιστάμενων. Η δροσιστική μπίρα και το απολαυστικό κοκτέιλ ειδικά κάτω από τον ήλιο μπορεί να βλάψουν το δέρμα και όχι μόνο λόγω της αφυδάτωσης που προκαλεί το αλκοόλ. Η έρευνα έχει δείξει ότι ευθύνεται για ταχύτερη πρόκληση ηλιακών εγκαυμάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή καρκίνων του δέρματος, όπως το μελάνωμα.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Αlzheimer Αθηνών, το καλοκαίρι όπως όλοι οι ηλικιωμένοι έτσι και τα άτομα με άνοια ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς δεν έχουν τις αντιστάσεις των υπόλοιπων ανθρώπων στις υψηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερα για τα άτομα με άνοια η έκθεση τους σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων της ασθένειας, δηλαδή επιπλέον σύγχυση, διαταραχή προσανατολισμού στο χώρο και το χρόνο, έντονη ανησυχία ή απάθεια. Για τους παραπάνω λόγους οι φροντιστές θα πρέπει να είναι εξαιρετικά παρατηρητικοί και προσεκτικοί, αφού τα άτομα με άνοια τις περισσότερες φορές δεν είναι σε θέση να εκφράσουν τη δυσφορία που αισθάνονται.

Οι καλοκαιρινές διακοπές συνδυάζονται συχνά με εντονότερη σεξουαλική δραστηριότητα. Η χαλάρωση των διακοπών και ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος οδηγούν πολλά άτομα σε σεξουαλικές επαφές με περιστασιακούς συντρόφους, καθώς και σε επαφές σε ασυνήθιστους χώρους. Ωστόσο, οι απρόσεχτες σεξουαλικές επαφές συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα -όπως η μετάδοση λοιμώξεων και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη- και στις διακοπές. Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις καραδοκούν, και τα καινούρια περιστατικά κάθε χρόνο είναι πολλά, κυρίως μεταξύ των ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, που δεν χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό.

Το καλοκαίρι τα τατουάζ από μαύρη χέννα, συνιστούν μια επαναλαμβανόμενη απειλή για την υγεία. Τα τατουάζ μαύρης χέννας μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. Αυτές οι υψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις. Για σοβαρά περιστατικά χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα ακόμα και εισαγωγή σε νοσοκομείο. Μόνιμη ζημιά στο δέρμα, αλλεργική, εξ επαφής δερματίτιδα και ανάπτυξη πολυευαισθησίας είναι οι μη αναστρέψιμες για το υπόλοιπο της ζωής ανεπιθύμητες συνέπειες του τατουάζ μαύρης χέννας. Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις με μόνιμη βλάβη είναι συχνό φαινόμενο, μετά την εφαρμογή του τατουάζ μαύρης χέννας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται, μετά από λίγες (3-12) μέρες. Η καλύτερη συμβουλή, λοιπόν, είναι να αποφεύγετε εντελώς το τατουάζ μαύρης χέννας.

Η ακμή συvήθως βελτιώvεται με τηv έκθεση στηv ηλιακή ακτιvoβoλία, αλλά τo θετικό απoτέλεσμα διατηρείται για πoλύ μικρό χρovικό διάστημα. Η παρατεταμέvη χρήση καλλυvτικώv oυσιώv είvαι επίσης δυvατόv vα επιδειvώσει τη vόσo ή vα πρoκαλέσει τηv έκθεση vέωv βλαβώv ακμής. Το μακιγιάζ είναι προτιμότερο να γίνεται με πούδρα και όχι με make-up. Εάν και όταν χρησιμοποιείται make-up είναι καλύτερο να εφαρμόζεται oil-free make-up. Η αφαίρεση του μακιγιάζ πρέπει να γίνεται προσεκτικά και αποτελεσματικά.

Ακόμα και σε παραίτηση από τη σεξουαλική ζωή μπορεί να οδηγήσει η παρουσία σοβαρής αρθρίτιδας στις αρθρώσεις του σώματος που φέρουν το κύριο βάρος της στήριξης του κατά τη διάρκεια του σεξ και όχι μόνο. Σε μερικούς ανθρώπους όμως η σεξουαλική πράξη μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο της αρθρίτιδας, δεδομένου ότι μέσω του οργασμού το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες δρουν ως παυσίπονο, χαρίζοντας αρκετές ώρες αναλγησίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη δημιουργικότητα, καλή επικοινωνία με τον σύντροφο, υπομονή και προγραμματισμός, ώστε η πάθηση να μην αποτελεί εμπόδιο και οι ασθενείς να συνεχίσουν ν’ απολαμβάνουν το σεξ.

Σοβαρούς κινδύνους κρύβουν οι δραστηριότητες στο νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν και διασκεδαστικές, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στη σπονδυλική στήλη, οι οποίες είναι δυνητικά τόσο επικίνδυνες που θα μπορούσαν να αλλάξουν απολύτως τη ζωή του τραυματία. Κι αυτό γιατί τα ατυχήματα κατά την κολύμβηση και την κατάδυση μπορούν να μην περιοριστούν στην πρόκληση κακώσεων των δομών της σπονδυλικής στήλης, αλλά να επιφέρουν βλάβες και στο νωτιαίο μυελό. Πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν ακολουθούνται μερικοί απλοί κανόνες ασφαλείας.

Για να προστατευθείτε από τα ουρολογικά απρόοπτα του καλοκαιριού, φροντίστε να πίνετε καθημερινά άφθονα υγρά και να τρώτε πολλά φρούτα και σαλάτες. Στα συνιστώμενα υγρά δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο νερό και χυμοί χωρίς ζάχαρη, αλλά και τσάι ή καφές με μέτρο. Στην πραγματικότητα, έως 400 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλή για τον οργανισμό (αντιστοιχούν σε περίπου τέσσερα φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ ή καφέ φίλτρου ή σε οκτώ φλιτζάνια τσάι). Αν, όμως, μια γυναίκα έχει επαναλαμβανόμενες κυστίτιδες, ίσως πρέπει να δοκιμάσει καφέ χωρίς καφεΐνη, για να μην επιδεινώσει τη συχνουρία που προκαλεί η κυστίτιδα. Πρέπει επίσης να ουρείτε συχνά, να αποφεύγετε να μένετε με τις ώρες με βρεγμένα ρούχα και να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Μην ξεχνάτε επίσης να ουρείτε μετά το σεξ. Τέλος, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε αν είστε αφυδατωμένοι ή πίνετε αρκετά υγρά, κοιτάζοντας το χρώμα των ούρων σας. Αν είναι διαυγή και σχεδόν λευκά, ο οργανισμός είναι πολύ καλά ενυδατωμένος, ενώ όσο πιο κίτρινα ή και σκούρα γίνονται, τόσο μεγαλύτερη είναι η αφυδάτωση.

Η κολύμβηση ωφελεί την υγεία, την ευεξία, την ψυχική κατάσταση και επομένως προσφέρει καλή ποιότητα ζωής σε άνδρες και γυναίκες μετά την ηλικία των 65. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology, για παράδειγμα, αναφέρει ότι η κολύμβηση και οι ασκήσεις στο νερό μπορούν να είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για τη μείωση του κινδύνου πτώσεων στους ηλικιωμένους, χάρη στη βελτίωση της ισορροπίας και στην ενίσχυση των μυών του κορμού που προσφέρει. Σε αντίθεση με πολλές άλλες μορφές άσκησης, έχει χαμηλό αντίκτυπο και παρουσιάζει ελάχιστο κίνδυνο τραυματισμού.

Οι θάλασσες, οι λίμνες και τα ποτάμια, ακόμα και οι πισίνες με αποτελεσματικές μεθόδους απολύμανσης φιλοξενούν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών. Κι ενώ αυτό δεν ανησυχεί τους υγιείς ανθρώπους, μια βουτιά στο νερό πολύ σύντομα μετά από ογκολογική επέμβαση θέτει τις χειρουργικές τομές σε περιττό κίνδυνο μόλυνσης, αλλά και πρόκλησης αντιαισθητικών ουλών. Για τον λόγο αυτό οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σχετικά πρόσφατα σε μαστεκτομή ή άλλη ογκολογική επέμβαση στο μαστό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην επιλογή της παραλίας ή της πισίνας που κολυμπούν.

· Σε περίπτωση καύσωνα: Προσπαθήστε να παραμένετε σε μέρη δροσερά ή κλιματιζόμενα κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Αποφεύγετε τους χώρους με συνωστισμό και τις άσκοπες μετακινήσεις κάτω από τον καυτό ήλιο. Αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία και την άσκηση σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή κάτω από τον ήλιο. Φοράτε δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικά υλικά, ώστε το σώμα να αναπνέει. Επίσης βάζετε πάντα καπέλο, όταν κυκλοφορείτε στον ήλιο. Τρώτε ελαφρά και μικρά γεύματα με λίγα λιπαρά πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Πίνετε άφθονο νερό και αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά. Κάνετε πολλά δροσερά ντους κατά τη διάρκεια της μέρας. Προληπτικά βάλετε δροσερές κομπρέσες στο λαιμό ή το μέτωπο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση που πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα ή ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Ίσως χρειαστεί τροποποίηση της δοσολογίας των φαρμάκων, επειδή κάποια από αυτά αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος. Αποφεύγετε τα πολύωρα ταξίδια ειδικά με μέσα που δεν κλιματίζονται, κατά τη διάρκεια της μεγάλης ζέστης.

Η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA) είναι μία σπάνια γενετική νόσος που επηρεάζει τα νεύρα τα οποία ελέγχουν τους μύες που χρησιμοποιούνται για την κίνηση, την αναπνοή και την κατάποση, οδηγώντας σε προϊούσα μυϊκή αδυναμία. Η συνολική επίπτωση της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας στην Ελλάδα είναι περίπου 1:10000 γεννήσεις. Τα νεύρα τα οποία ελέγχουν τους μύες, τα οποία ονομάζονται επίσης κινητικοί νευρώνες, μεταφέρουν μηνύματα από τον εγκέφαλο για τον έλεγχο αυτών των μυών, και για να το επιτύχουν αυτό βασίζονται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Πρωτεΐνη Επιβίωσης Κινητικού Νευρώνα (SMN Protein). Τα άτομα με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA) γεννιούνται με ένα ελάττωμα στο κύριο γονίδιο που παράγει αυτή την πρωτεΐνη το οποίο ονομάζεται Γονίδιο Επιβίωσης Κινητικού Νευρώνα 1. Χωρίς αυτή την πρωτεΐνη, οι κινητικοί νευρώνες δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν, οι μύες γίνονται πιο αδύναμοι και τελικά συρρικνώνονται ή ατροφούν (ατροφία), με τελική απώλεια της κίνησης.

Ένα στα δέκα καρδιαγγειακά συμβάματα θα είχε αποφευχθεί με τη σωστή τήρηση της αγωγής από τους ασθενείς.

Η Ελλάδα ανήκει στις 6 ευρωπαϊκές χώρες που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών τους για αίμα. Χαρακτηριστικά, κάθε χρόνο, η χώρα μας χρειάζεται 550.000 – 600.000 μονάδες αίματος, ωστόσο μόλις 65% αυτών των αναγκών καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι η σοβαρότερη από μία ομάδα παθήσεων που σχετίζονται με μη φυσιολογικό ύπνο και ονομάζονται διαταραχές ύπνου. Ο διαταραγμένος ύπνος παρατηρείται σε ενήλικες, αλλά και στα παιδιά. Στα παιδιά η ηπιότερη διαταραχή ύπνου είναι το ροχαλητό και αφορά έως και 12% των παιδιών όλων των ηλικιών, ενώ σε ποσοστό 2-4% παρουσιάζονται συμπτώματα αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Ως αποφρακτική άπνοια ύπνου στα παιδιά χαρακτηρίζονται τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια απόφραξης του ανώτερου αναπνευστικού μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η ροή του εισπνεόμενου αέρα από τη μύτη και το φάρυγγα διακόπτεται (άπνοια) ή μειώνεται (υπόπνοια), ενώ συνεχίζεται η θωρακική και κοιλιακή αναπνευστική προσπάθεια.

Η παιδική βαρηκοΐα αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές διαταραχές που μπορεί να εμφανιστούν μετά τη γέννηση. Η μείωση της ακουστικής ικανότητας του παιδιού επηρεάζει την επικοινωνία και τη γνωστική ανάπτυξή του, προκαλώντας διαταραχές συμπεριφοράς. Η παιδική βαρηκοΐα μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη. Προγεννητικά αίτια βαρηκοΐας είναι οι παθήσεις εγκύου, οι λοιμώξεις και τα ωτοτοξικά φάρμακα, ενώ περιγεννητικά αίτια αποτελούν η προωρότητα, το χαμηλό βάρος γέννησης, η υποξία, ο ίκτερος, τα τραύματα και οι λοιμώξεις. Τέλος, μεταγεννητικά αίτια είναι οι λοιμώξεις, οι ωτίτιδες, οι κακώσεις και τα βύσματα ώτων.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό γεγονός στη ζωή της γυναίκας. Εμφανίζεται γύρω στα 51 χρόνια και οφείλεται στη διακοπή της παραγωγής οιστρογόνων από την ωοθήκη. Η έλλειψη των οιστρογόνων στον οργανισμό δημιουργεί άμεσα συμπτώματα και επιφέρει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μιας γυναίκας. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις. Η έξαψη βιώνεται ως μια απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του θώρακα και του προσώπου που συνοδεύεται με ερυθρότητα και ταχυκαρδία. Όταν οι εξάψεις συμβαίνουν το βράδυ προκαλούν συχνές αφυπνίσεις. Άλλα συμπτώματα είναι η νευρικότητα, η κακή διάθεση, η αδυναμία συγκέντρωσης, οι διαταραχές στη μνήμη, η κόπωση, οι μυοσκελετικοί πόνοι και οι πονοκέφαλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: