ΜΕΝΟΥ
Ποιοι εκδικούνται τους ασθενείς που καταφεύγουν στην ιδιωτική Υγεία;

Ποιοι εκδικούνται τους ασθενείς που καταφεύγουν στην ιδιωτική Υγεία;

Health Newsroom

Τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της υπερτοπικής κυκλοφορίας που ισχύουν μέχρι τις 10 Μαΐου δίνουν δικαίωμα στην Υγεία μόνο στους ασθενείς που πηγαίνουν σε δημόσιες δομές!

Είναι ακόμη νωπό στη μνήμη μας, ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια για να θεωρηθεί κάποιος επίσημα ως ασθενής –ακόμη και μια απλή αναρρωτική άδεια- έπρεπε να έχει πιστοποιηθεί από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου. Ο ιδιώτης γιατρός θεωρείτο de facto διεφθαρμένος και ο γιατρός του δημόσιου νοσοκομείου a priori αδέκαστος!

Χρειάστηκαν αγώνες πολλών ετών και πολλές προσφυγές στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας για να πιστοποιηθεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ιδιώτης γιατρός είναι ισότιμος με το γιατρό του δημοσίου και άρα οποιαδήποτε γνωμάτευση είναι του ίδιου επιστημονικού κύρους. Σημαντικό χρονικό διάστημα απαιτήθηκε μέχρι να εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή των ανωτάτων δικαστηρίων και να το συνειδητοποιήσουν καλά όσοι αντιδρούσαν σε αυτό.

Έρχεται όμως τώρα «κάποιος» μέσα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση, αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 26044 για τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της υπερτοπικής κυκλοφορίας και βγάζει όλο του το μίσος για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας εκδικούμενος τους ασθενείς που προστρέχουν σε αυτόν, αφού καθορίζει ότι δικαίωμα στην Υγεία μέχρι τις 10 Μαΐου έχουν όσοι θα πάνε σε δημόσιες δομές! Συγκεκριμένα η διάταξη αυτή έχει ως εξής:

Από την απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων εξαιρούνται (μεταξύ των άλλων που αναφέρει η ΚΥΑ) και οι περιπτώσεις μετακίνησης «για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης».

Με λίγα λόγια, όσοι είναι καρκινοπαθείς και έχουν προγραμματισμένες χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες σε ιδιωτικές δομές, όσες γυναίκες θέλουν να γεννήσουν σε ιδιωτικό μαιευτήριο και γενικά όσοι έχουν ανάγκη να κάνουν κάποιο χειρουργείο ή κάποια άλλη εξέταση σε ιδιώτη γιατρό, δεν έχουν το δικαίωμα μέχρι τις 10 Μαΐου να το κάνουν! Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ας πάνε μετά, αν ζουν βέβαια τότε ή δεν έχει επιδεινωθεί η υγεία τους! Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι ο καρκινοπαθής που πρέπει να κάνει τη θεραπεία του δεν μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά σε δημόσιο νοσοκομείο για να την κάνει. Στην καλύτερη περίπτωση αν το ζητήσει, θα του κλείσουν ραντεβού μετά από έξι μήνες!…

Μετά, λοιπόν, την προσεκτική ανάγνωση της ΚΥΑ έντονη ήταν η οργή και η αγανάκτηση ασθενών και γιατρών. Χαρακτηριστικά παραθέτουμε τις ανακοινώσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Εταιρείας Ογκολόγων παθολόγων Ελλάδας:

Η ανακοίνωση του ΙΣΑ

Ο ΙΣΑ ενημερώθηκε από τα μέλη του για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στην παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών η κοινή υπουργική απόφαση αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 26044, που αφορά τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της υπερτοπικής κυκλοφορίας, σύμφωνα με την οποία, η μετακίνηση για λόγους υγείας περιορίζεται μόνον προς τις δημόσιες δομές υγείας ως τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Η απόφαση αυτή αφενός εγείρει νομικά ζητήματα αναφορικά με την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής αφετέρου δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια σε ασθενείς που κάνουν θεραπείες σε ιδιωτικές δομές όπως χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες κ.τ.λ. και σε έγκυες που έχουν προγραμματίσει να γεννήσουν σε ιδιωτικά μαιευτήρια.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι ιδιωτικές δομές υγείας και οι ιδιώτες γιατροί έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους και ζητεί να επιτραπούν οι μετακινήσεις στις ιδιωτικές δομές υγείας μετά από γνωμάτευση ελευθεροεπαγγελματία ιατρού προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών.

Η ανακοίνωση της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων

Είναι με αίσθημα έκπληξης και αγανάκτησης που ερχόμαστε για μια ακόμη φορά ως Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) να συζητήσουμε τα αυτονόητα και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 26044, που αναφέρεται στα έκτακτα μέτρα περιορισμού της υπερτοπικής κυκλοφορίας. Σύμφωνα με αυτή, η μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται, αποκλειστικά και μόνο, στην περίπτωση μετακίνησης προς Δημόσια Δομή Υγείας, για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, εκτός από τη βεβαίωση κίνησης και έγγραφο της Δημόσιας Δομής Υγείας (άρθρο 1 παρ.β).

Είναι ξεκάθαρο ότι τα εμπόδια που δημιουργεί η συγκεκριμένη απόφαση είναι τέτοια που θα διαταράξουν την ομαλή θεραπευτική, διαγνωστική και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση ενός μεγάλου μέρους συμπολιτών μας, ογκολογικών ασθενών που τυγχάνει να αντιμετωπίζονται στον ιδιωτικό χώρο (σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα ή ιατρεία). Και όλοι αυτοί δεν καλύπτονται πίσω από την ασπίδα της έκτακτης ανάγκης, λες και οι χημειοθεραπείες ή άλλες συστηματικές θεραπείες ή η τοξικότητα τους ή οι συνέπειες του καρκίνου γνωρίζουν χρονικά και τοπικά σύνορα.

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ιατρών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είναι κοινά (ή αντίστοιχα). Οποιαδήποτε διαφοροποίησή τους είναι εκ των προτέρων αντισυνταγματική και δεν μπορεί να αποτελεί θεσμοθετημένη απόφαση οποιασδήποτε επιτροπής ή κυβέρνησης. Η ισοτιμία νοσοκομειακών γιατρών και ελεύθερων επαγγελματιών είναι νομικά κατοχυρωμένη. Η ιατρική υπογραφή είναι νομικά κατοχυρωμένα ισότιμη. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο νομικό. Είναι και ηθικό.

Αντισυνταγματική είναι επιπλέον η κατηγοριοποίηση των ογκολογικών ασθενών (ως πολίτες αυτού του κράτους) με βάση το πού (σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο) παρακολουθούνται, περιθάλπονται, αντιμετωπίζονται, νοσηλεύονται.

Ο καρκίνος δυστυχώς δεν περιμένει να “τελειώσει” η πανδημία Covid-19. Υπάρχει συνεχώς δίπλα μας, γύρω μας. Ας μην δημιουργούμε ογκολογικές υπηρεσίες δύο ταχυτήτων με βάση μόνο τον χώρο παροχής τους. Ας μην κάνουμε την καθημερινότητα των ογκολογικών ασθενών, των οικογενειών τους και φροντιστών τους ακόμα πιο δύσκολη από όσο είναι.

Παρακαλούμε για την άμεση διόρθωση στη διατύπωση του συγκεκριμένου εδαφίου της παραγράφου β, του άρθρου 1, της κοινής υπουργικής απόφασης, αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 26044, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: