ΜΕΝΟΥ
ΠΟΥ: Χτίστε ένα κόσμο πιο δίκαιο και υγιέστερο

ΠΟΥ: Χτίστε ένα κόσμο πιο δίκαιο και υγιέστερο

Health Newsroom

Η σημερινή μέρα, 7η Απριλίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από τον WHO (ΠΟΥ) και κάθε χρόνο ο Οργανισμός στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για τη διασφάλιση της υγείας ως θεμελιώδες δικαίωμα. 

Φέτος, το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι “Building a Fairer, Healthier World”. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σημαίνει ότι ο κόσμος μας είναι άνισος, όμως μπορεί να αλλάξει. 

Όπως έδειξε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν πιο υγιείς και έχουν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από άλλους – εξ ολοκλήρου λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες γεννιούνται, μεγαλώνουν, ζουν, εργάζονται και γερνούν.

Σε όλο τον κόσμο, ορισμένες ομάδες αγωνίζονται για να καλύψουν τα κέρδη τους με ελάχιστο ημερήσιο εισόδημα, έχουν φτωχότερες συνθήκες στέγασης και εκπαίδευση, λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης, βιώνουν μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ των φύλων και έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε ασφαλή περιβάλλοντα, καθαρό νερό και αέρα, επισιτιστική ασφάλεια και υπηρεσίες υγείας. Αυτό οδηγεί σε περιττή ταλαιπωρία, ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν και πρόωρο θάνατο.

Και βλάπτει τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας.

Αυτό δεν είναι μόνο άδικο: μπορεί να προληφθεί. Γι’ αυτό ο ΠΟΥ καλεί τους ηγέτες να διασφαλίσουν ότι ο καθένας έχει συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που συμβάλλουν στην καλή υγεία. Ταυτόχρονα, καλεί τους ηγέτες να παρακολουθούν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας και να διασφαλίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όταν και όπου τις χρειάζονται.

Ο COVID-19 έχει πλήξει σκληρά όλες τις χώρες, αλλά ο αντίκτυπός του ήταν πιο έντονος σε εκείνες τις κοινότητες που ήταν ήδη ευάλωτες, οι οποίες είναι πιο εκτεθειμένες στην ασθένεια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και πιο πιθανό να έχουν δυσμενείς συνέπειες ως αποτέλεσμα των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: