*Γράφει η Ζωή Ράπτη,Υφυπουργός Υγείας και Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών
Την χρονιά που πέρασε, η Κυβέρνησή μας κλήθηκε να διαχειριστεί άμεσα την πρωτόγνωρη απειλή για τη δημόσια υγεία που προκαλεί η ταχύτατη διάδοση του Covid-19 αλλά και με σειρά από άλλα, σύνθετα προβλήματα όπως οι τουρκικές προκλήσεις, η οικονομία, το προσφυγικό κ.ά.
Η μέχρι τώρα διαχείριση της πολυεπίπεδης κρίσης ήταν επιτυχής και συνταγή της επιτυχίας, απλή: λάβαμε έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις. Στον τομέα της Υγείας, που είναι και ο τομέας ευθύνης μου είχαμε πλήρη πληροφόρηση και εμπιστευτήκαμε τους ειδικούς. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα παραμένει σήμερα, μεταξύ εκείνων των κρατών που εφαρμόζουν αυστηρούς περιορισμούς αλλά έχουν λιγότερα κρούσματα Covid-19 συγκριτικά με άλλα κράτη, όπως δείχνουν, όλα τα στοιχεία.
Πρέπει να αναφερθεί ότι το 2020 αυξήθηκαν κατά 20% οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας, προσελήφθη επικουρικό προσωπικό επτά χιλιάδων υγειονομικών και υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ, ένας πραγματικός άθλος που διόρθωσε την ολιγωρία δεκαετιών. Σύντομα ξεκινά η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, που πρόσφατα ψηφίσαμε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.
Επιπλέον, μια από τις βασικές δράσεις μας για την βελτίωση της βεβαρημένης κατάστασης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων που προκάλεσαν οι αναγκαίοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην καθημερινότητα όλων μας λόγω του covid-19 ήταν η θέση σε λειτουργία, σε 24ωρη βάση, της τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306. Πρόκειται για έναν δωρεάν δίαυλο επικοινωνίας, που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη.
Παράλληλα με την Γραμμή 10306 προωθούνται προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, με χρήση πλατφόρμας τηλεϊατρικής για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, για τα μέλη των οικογενειών τους και για το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας.
Στο “οπλοστάσιο” δράσεων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα της ψυχικής υγείας περιλαμβάνονται προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό ενώ ενισχύονται με προσλήψεις ψυχιάτρων, με ταχύτατες διαδικασίες, οι δομές ψυχικής υγείας της χώρας που είχαν αποδεκατισθεί από προσωπικό, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από τη διασπορά του κορονοϊού.
Επίσης, μαζί με τα προαναφερθέντα βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης το Εθνικό Δίκτυο για τις εξαρτήσεις, όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με: καταχρήσεις, χρήση αλκοόλ και παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και το gaming.
Τέλος, είναι χρήσιμο για τους πολίτες να γνωρίζουν ότι αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου τρόποι αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid19, ως πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας.
Στο υπουργείο Υγείας σκοπεύουμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο: να υπηρετούμε τον λαό και την πατρίδα.