Η καινοτόμος, ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική της Διατρηματικής Δισκεκτομής (TESSYS) για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, παρουσιάστηκε σε διημερίδα εκπαίδευσης Ελλήνων και ξένων Ιατρών από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Αυστρία, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
Το Νοσοκομείο, έχει επιλεγεί ως Κέντρο Αναφοράς και Εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για τη μέθοδο της ελάχιστα επεμβατικής διατρηματικής δισκεκτομής από τη μητρική εταιρεία ενδοσκοπικών συστημάτων Joimax (Germany) και την Endofusion, που την εκπροσωπεί στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα της μεθόδου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, ενώ πραγματοποιήθηκε live μετάδοση από το χειρουργείο το οποίο διενήργησε ο πιστοποιημένος Ορθοπαιδικός, συνεργάτης του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Δρ. Στέλιος Καπετανάκης (φωτογραφία). Κατά τη διάρκεια των εργασιών της διημερίδας έγινε ανατομική και ακτινολογική προσέγγιση της μεθόδου TESSYS και αναπτύχθηκαν θέματα όπως η τεχνική και τεχνολογική υποστήριξη, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου, η φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση, κ.α. Επίσης, Έλληνες και ξένοι εισηγητές, παρουσίασαν τις καινοτομίες στην ελάχιστα επεμβατική ορθοπαιδική χειρουργική.
Όπως τόνισε ο Δρ. Στέλιος Καπετανάκης, η τεχνική TESSYS εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια διεθνώς, με μεγάλη επιτυχία. Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό έχουν ήδη αντιμετωπιστεί περίπου 100 περιστατικά. Η πράξη διενεργείται στο χειρουργείο με τομή μόλις 8 χιλιοστών, υπό τοπική αναισθησία και ελεγχόμενη καταστολή, διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ο ασθενής είναι περιπατητικός μία ώρα μετά, ενώ εξέρχεται από την κλινική αυθημερόν ή την επόμενη μέρα. Η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες, σε ασθενείς στους οποίους δεν απέδωσαν νωρίτερα οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας. «Ο ασθενής μπορεί να ενταχθεί πολύ γρήγορα στη φυσιολογική του δραστηριότητα, πράγμα πολύ σημαντικό. Είναι μία οικονομική, καινοτόμος, γρήγορη, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος», σημείωσε ο Δρ. Καπετανάκης.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Σύγχρονη ιατρική σημαίνει, υψηλού επιπέδου ιατροί και υψηλού επιπέδου εξοπλισμός. Σήμερα, ο ιδιωτικός τομέας Υγείας είναι πολύ πιο αποδοτικός, πιο ταχύς και πιο οικονομικός από τον δημόσιο τομέα υγείας. Ωστόσο, ο αντιπαραγωγικός χώρος της υγείας μπορεί να γίνει παραγωγικός».
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Μπαρδής, σημείωσε ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών επένδυσε πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε σύγχρονο εξοπλισμό. Ο Όμιλος, στηρίζει όλες τις καινοτόμες εφαρμογές, ώστε να μη φεύγει κανένας Έλληνας για να αναζητήσει αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας στο εξωτερικό και επιπλέον να προσελκύει στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού, ξένους ασθενείς.
Το επιστημονικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ορθοπεδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας – Θράκης.