ΜΕΝΟΥ
Πρωτοποριακή επέμβαση στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Πρωτοποριακή επέμβαση στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Health Newsroom

Διεθνής πρωτοπορία για το «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών», στο οποίο πραγματοποιήθηκε η πλέον μοντέρνα επέμβαση πλήρως ρομποτικής περιφερικής παγκρεατεκτομής με διαφύλαξη σπληνός.

Όπως ενημερώθηκε το www.nextdeal.gr, η επέμβαση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, ασφάλεια και εντελώς αναίμακτα. Η επιτυχής συνεργασία του ρομποτικού συστήματος da Vinci Si HD και της πεπειραμένης ομάδας ρομποτικής χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών που αποτελείται από τον Δρ. Κ.Κωνσταντινίδη και τους συνεργάτες του χειρουργούς Δρ. Σ.Χειρίδης,  Δρ. Π.Χρυσοχέρη και τον αναισθησιολόγο Δρ.Χ.Χαριτόπουλο έφερε το σωστό αποτέλεσμα. Η ομάδα σχεδίασε και πραγματοποίησε επιτυχώς την επέμβαση που αποτελούσε χειρουργική πρόκληση.

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με πλήρως ρομποτική μέθοδο (δεν απαιτήθηκε μετατροπή σε συμβατική λαπαροσκόπηση ή ανοικτή επέμβαση). Πραγματοποιήθηκε μέσα από τρεις τομές των 5, και μία των 10 χιλιοστών. Σκοπός της επέμβασης ήταν η αφαίρεση μάζας της ουράς παγκρέατος η οποία παρουσίασε σταδιακή αύξηση δημιουργώντας συμπτώματα πίεσης στην ασθενή, όπως πόνο στην κοιλιά με αντανάκλαση στη ράχη, αίσθημα βάρους στην όρθια θέση και δυσπεπτικά ενοχλήματα μετά από τα γεύματα. Μόλις λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, η 55χρονη ασθενής δήλωνε πανευτυχής που δεν είχε καμία ενόχληση και κανένα ίχνος από την επέμβαση.
Ο Διευθυντής Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Δρ.Κ.Μ.Κωνσταντινίδης δήλωσε: «Πρόκειται για διεθνή πρωτοπορία, εφόσον υπάρχουν μόνο δύο σχετικές δημοσιεύσεις παγκοσμίως. Η εμπειρία της ομάδας μας στην αντιμετώπιση προβλημάτων του παγκρέατος με λαπαροσκοπική τεχνική είναι μεγάλη. Επιπρόσθετα σε επεμβάσεις αυτού του είδους η αφαίρεση του σπληνός θεωρείται δεδομένη. Είναι πράγματι μοναδική η αίσθηση της ασφάλειας και σταθερότητας που παρέχει το ρομποτικό σύστημα Si HD για τον χειρουργό στις δύσκολες επεμβάσεις παγκρέατος, ιδίως όταν επιχειρείται διαφύλαξη του σπληνός.»

Η Ελάχιστα Τραυματική Χειρουργική (minimally invasive surgery), η οποία ήδη από τη δεκαετία του ’90 άλλαξε την όψη της χειρουργικής με κύριο εκπρόσωπο τη λαπαροσκοπική χειρουργική, βρίσκει σήμερα την πλέον εξελιγμένη εφαρμογή της στη Ρομποτική Χειρουργική που αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκόπησης. Το μοναδικό στην Ελλάδα da Vinci Si HD® στο «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών», παρέχει την ευελιξία των ανοικτών χειρουργικών επεμβάσεων σε λαπαροσκοπικό πεδίο. Το χειρουργικό Ρομπότ αποτελείται από την κονσόλα χειρισμού (Surgical Console) και τον χειρουργικό πύργο (Surgical Cart). Η κονσόλα διαθέτει οπτικό σύστημα που παρέχει πραγματική τρισδιάστατη απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας και τα χειριστήρια (masters) από τα οποία ο χειρουργός κατευθύνει τους βραχίονες. Επίσης η κονσόλα χειρισμού αποτελεί μέσο ψηφιακής αναπαραγωγής όλων των εξετάσεων που συνοδεύουν τον ασθενή και μπορούν να υποβοηθήσουν την επέμβαση (Διεγχειρητική Πλοήγηση). Ο χειρουργικός πύργος (Surgical Cart) στηρίζει τους 4 βραχίονες κάθε ένας από τους οποίους μπορεί να χειριστεί ευρύ φάσμα εργαλείων (ρομποτικό σύστημα 4 βραχιόνων). Το ρομπότ αναπαράγει τις κινήσεις του χειρουργού σε πραγματικό χρόνο και δεν αυτενεργεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: