Τον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από αρνητικές ειδήσεις που έχουν τη δυνατότητα να μας καταβάλλουν και να μας αποσυντονίσουν. Στην ήδη επιβαρυμένη εποχή, αυτό το επιπρόσθετο άγχος μπορεί να μας οδηγήσει σε μη διαχειρίσιμες καταστάσεις.
Με τη βοήθεια του συγγραφέα του Οδηγού Συναισθηματικής Διαχείρισης & Διαχείρισης Αρνητικών Ειδήσεων, Αργύρη Σ. Μάρδα, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων και δημιουργός της Expansion Method, σας παραθέτουμε 3+1 βασικές οδηγίες συναισθηματικής διαχείρισης για το πώς να διαχειριστείτε επιτυχώς τις συνεχώς αυξανόμενες Αρνητικές Ειδήσεις που λαμβάνουμε από όλα τα ΜΜΕ, με σκοπό να καταφέρουμε να διατηρήσουμε μια καλύτερη ψυχική υγεία σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε. Σε κανονικές εποχές ένα δελτίο τύπου σαν και αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, αλλά δεν ζούμε σε κανονικές εποχές.
Να σημειώσουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων ειδικεύεται στην Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση (SEL) και μελετά την συναισθηματική νοημοσύνη και τα επίπεδα ευτυχίας των Ελλήνων. Προσφέρει ψυχική ενδυνάμωση μέσω των φιλανθρωπικών και κοινωνικών της δράσεων και δημιουργεί πολλαπλασιαστές μέσω εκπαιδεύσεων.
Πώς να διαχειριστείτε τις Αρνητικές Ειδήσεις άμεσα και αποτελεσματικά
Παρακάτω θα βρείτε τρεις +1 απλές οδηγίες για τη διαχείριση των Αρνητικών Ειδήσεων, χωρίς όμως να υστερείτε ενημέρωσης, προσωπικής άποψης ή και ταυτότητας.
Επιλέξτε τους ειδικούς που θα ενημερώνεστε
Οι ειδήσεις είναι πολλές και από διαφορετικές πηγές. Βρείτε ένα αξιόπιστο μέσο που μπορείτε να εμπιστευτείτε. Σας προτείνουμε να επιλέξετε όποιο: ανήκει σε κάποια θεσμική θέση, ώστε να ασκείται έλεγχος στις ειδήσεις του οι ειδήσεις του να σας ηρεμούν χωρίς να σας καθησυχάζουν.
Να θυμάστε, οι ειδήσεις δεν χρειάζεται να μας τρομοκρατούν.
Δημιουργήστε χώρο για τις απόψεις των άλλων
Όταν ερχόμαστε σε επαφή με φίλους και αγαπημένα άτομα, επιτρέψτε ο καθένας να έχει την δική του άποψη. Άποψη σημαίνει: από ποια όψη κοιτάζω τα πράγματα. Ο κάθε ένας από εμάς “βλέπει” την πραγματικότητα από διαφορετική πλευρά. Επιτρέψτε τους να εκφραστούν ελεύθερα και μετά αποφασίστε αν αυτό που μοιράστηκαν σας ταιριάζει ή όχι. Το να ακούτε δεν σημαίνει ότι συμφωνείτε. Οι απόψεις των άλλων μας βελτιώνουν, μας ασκούν στη τέχνη της αποδοχής και της συγχώρεσης.
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Θυμηθείτε: Δεν είναι διαγωνισμός. Δεν θα κερδίσει ο ένας, αλλά όλοι μαζί.
Μειώστε το χρόνο παρακολούθησης των ειδήσεων
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χρόνο που αφιερώνετε στην ενημέρωσή σας. Αποφασίστε πόση ώρα θα διαβάζετε, βλέπετε ή ακούτε τα νέα. Προτείνουμε 15-20 λεπτά, πρωινές ώρες και μόνο από έγκριτες πηγές. Να θυμάστε: Αν συμβεί κάτι “τρομερά σημαντικό” θα το μάθετε. Θα προτείναμε την ώρα των βραδινών ειδήσεων να την αφιερώσετε στην οικογένεια, στο κατοικίδιο ή σε κάποιο χόμπι σας. Όχι στην τηλεόραση.
Αν μπορείτε, περιορίστε την χρήση των social media στο ελάχιστο αυτόν τον καιρό.
+1 Μιλήστε στο Θεό που πιστεύετε.
Συνομιλήστε σε όποιον Θεό και αν πιστεύετε. Όλο αυτό που μας συμβαίνει είναι πολύ μεγάλο για να το διαχειριστούμε μόνοι μας. Ζητήστε βοήθεια και θα σας δοθεί. Η πίστη μπορεί να είναι θαυματουργή, αν της το επιτρέψουμε.
Ό,τι προσφέρεις, επιστρέφεται
Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε πολύ πιο ανώδυνα αυτήν τη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότεροι γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο πιο όμορφα θα ζήσουμε όλοι. Μοιραστείτε το με όσο το δυνατόν περισσότερους αγαπημένους σας ανθρώπους. Μοιράστε τη γνώση και την αγάπη, θα σας επιστραφεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα συναισθήματα είναι έντονα και μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, να προκαλέσουν συναισθηματικά προβλήματα στο μέλλον. Η έκφραση των συναισθημάτων είναι η πιο εύκολη και ορθή οδός. Αν χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου ειδικού μη διστάσετε να την αναζητήσετε.
Συγγραφέας: Αργύρης Σ. Μάρδας, συγγραφέας, πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων, δημιουργός της Expansion Method.
Επιστημονική Επιμέλεια: Γιάννα Φαφαλιού, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.