ΜΕΝΟΥ
Πώς θα προστατευθούμε από τον προστάτη - Άρθρο από το περιοδικό του Υγεία 

Πώς θα προστατευθούμε από τον προστάτη – Άρθρο από το περιοδικό του Υγεία 

Health Newsroom

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια πολύ κοινή πάθηση για τους άνδρες, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα συμπτώματά της είναι πολύ χαρακτηριστικά, όπως και οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα του πάσχοντος. Ποια είναι, λοιπόν, η κατάλληλη αντιμετώπιση για το πρόβλημα;

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη ονομάζεται η αύξηση του μεγέθους του αδένα που παρατηρείται μετά τα 40 έτη. Ως αποτέλεσμα αυτής της αύξησης, συμπιέζεται το τοίχωμα της ουρήθρας κυκλοτερώς, αλλά και η κύστη προς τα πάνω, προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση.

Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, αφού οι 4 στους 10 άντρες έχουν συμπτώματα στην 5η δεκαετία της ζωής τους, 7 στους 10 στην 6η δεκαετία, 8 στους 10 στην 7η δεκαετία, για να φθάσουν στο 90% στα 90 χρόνια. Η πάθηση παρατηρείται συχνότερα σε άντρες που είναι παχύσαρκοι, κάνουν καθιστική ζωή, πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, έχουν προβλήματα στύσης και επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό. Πρόκειται για απολύτως καλοήθη πάθηση, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ανδρών.

Η διάγνωση

Βασικό ρόλο στη διάγνωση της νόσου έχει η λήψη ενός καλού ιατρικού ιστορικού. Το είδος των ενοχλημάτων, ο χρόνος εμφάνισής τους και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται η καθημερινότητα του ασθενούς είναι βασικά στοιχεία, που καθορίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου. Αξιολόγηση των συμπτωμάτων γίνεται με τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου (IPSS). Ακολουθεί η δακτυλική εξέταση του προστάτη, που δίνει τις πρώτες πληροφορίες για το μέγεθος του αδένα και τη σύστασή του.

Η καταγραφή και επιβεβαίωση του προβλήματος γίνεται με την ουρομετρία. Ο ασθενής ουρεί μέσα σε ειδικό μηχάνημα, το οποίο μετρά τη ροή, την ποσότητα των ούρων, τον χρόνο της ούρησης και, με τη βοήθεια υπερήχου, εκτιμάται το υπόλειμμα των ούρων που παραμένει στην κύστη. Η ακριβής εκτίμηση του μεγέθους του προστάτη γίνεται με το διορθικό υπερηχογράφημα του προστάτη. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης γίνεται με τη μέτρηση του PSA.

Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται ο ουροδυναμικός έλεγχος, μια ειδική εξέταση που μελετά τη λειτουργία της κύστης και της ουρήθρας. Σκοπός όλων των εξετάσεων είναι να διακρίνει ο γιατρός τις επιπτώσεις της πάθησης, ώστε να μπορέσει να καθορίσει τη σωστή θεραπευτική στρατηγική.

Η συμπτωματολογία

Τα συμπτώματα της νόσου χωρίζονται σε αυτά που αφορούν στην αποθήκευση των ούρων στην κύστη όπως είναι η συχνουρία, η νυχτουρία, η επιτακτική ούρηση, και σε εκείνα που αφορούν στην αποβολή των ούρων από την κύστη όπως είναι η μείωση της ροής των ούρων, η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η διακοπτόμενη ούρηση και το αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης και η επίσχεση των ούρων.

Η νόσος έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ανδρών επειδή:

– Περιορίζεται η καθημερινή τους επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα, αφού οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα τις διακόπτουν.
– Διαταράσσεται ο ύπνος τους και έτσι αισθάνονται μια μόνιμη κόπωση.
– Πολλές φορές, δεν προλαβαίνουν να πάνε στην τουαλέτα ή, ακόμη, η περιορισμένη ροή ούρων γίνεται αιτία να λερώνουν το παντελόνι τους (ακράτεια). Αυτές οι εμπειρίες συνοδεύονται από συναισθήματα ντροπής, μείωση της αυτοπεποίθησης, και καταθλιπτικά συμπτώματα.

TURis εξάχνωση του προστάτη

Πρόκειται για ένα σύγχρονο διπολικό σύστημα, το οποίο αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη στην ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της ΚΥΠ. Η μέθοδος χρησιμοποιεί φυσιολογικό αλατούχο διάλυμα ως υγρό πλύσεων και μια τοπικά περιορισμένη ροή ρεύματος. Με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας και η φυσική κατάσταση αλλάζει από στερεά σε υγρή και μετά σε αέρια.

Με τον τρόπο αυτό, η σύγχρονη τεχνολογία πλάσματος TURis καθιστά δυνατή την επιλεκτική εξάχνωση επιφανειακών στρωμάτων ιστού χωρίς την υποβολή του περιβάλλοντος ιστού και των νεύρων σε περιττό θερμικό φορτίο. Με την εξάχνωση του προστατικού αδενώματος άρεται το εμπόδιο που υπάρχει στην έξοδο των ούρων και ο ασθενής επανέρχεται σε φυσιολογικές συνθήκες ούρησης, χωρίς να ταλαιπωρείται από τα προαναφερθέντα συμπτώματα που βλάπτουν την ποιότητα της ζωής του.

Με τη νέα μέθοδο TURis είναι δυνατή η:

– Αντιμετώπιση ασθενών με μεγάλα προστατικά αδενώματα.
– Αντιμετώπιση ασθενών με συνοδά προβλήματα.
– Ελάχιστη παραμονή στην κλινική.
– Γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
– Γρήγορη αφαίρεση ουροκαθετήρα.
– Αναίμακτη επέμβαση.
– Ελαχιστοποίηση διεγχειρητικών επιπλοκών.

Η ιατρική τεχνολογία αιχμής (TURis) μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο ένα από τα συχνότερα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνδρα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να λειτουργεί απερίσπαστος στον εργασιακό του χώρο και να χαίρεται την καθημερινότητά στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

 

Χρήστος Παπαχρήστου
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Υπεύθυνος Ουρολογικού
Τμήματος ΛΗΤΩ
 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: