ΜΕΝΟΥ
Πώς να αντιμετωπίσετε έναν τραυματισμό του παιδιού σας στα μάτια!

Πώς να αντιμετωπίσετε έναν τραυματισμό του παιδιού σας στα μάτια!

Health Newsroom

Γράφει ο Παναγιώτης Σαλβάνος, χειρουργός οφθαλμίατρος, εξειδικευμένος στην Παιδοοφθαλμολογία

Tο παιχνίδι και οι αθλητικές δραστηριότητες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της ανάπτυξης των παιδιών. Η εξερεύνηση του κόσμου συνήθως οδηγεί σε γδαρμένα γόνατα. Δυστυχώς όμως και οι τραυματισμοί των ματιών κατά την παιδική ηλικία είναι επίσης πολύ συχνοί. Συνήθως πρόκειται για κάτι απλό, όπως ένας κόκκος άμμου ή ένα τραύμα από ένα δάκτυλο στο μάτι. Όμως μπορεί να είναι και κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Τα οφθαλμικά τραύματα επηρεάζουν 3,3-5,7 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα αγόρια να είναι 4-6 φορές πιο πιθανό να τραυματιστούν σε σχέση με τα κορίτσια, ιδίως μετά την ηλικία των 10 ετών. Παιχνίδια ή αθλήματα που περιλαμβάνουν τη χρήση αεροβόλων όπλων, paintball ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, όπως π.χ. βέλη ή πυροτεχνήματα, ευθύνονται για την πλειονότητα των τραυματισμών. Άλλες αθλητικές δραστηριότητες υψηλού ρίσκου είναι η χρήση τραμπολίνου ή ελατηρίων άσκησης. Τέλος, πέραν των κακώσεων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή των αθλητικών δραστηριοτήτων, τα παιδιά αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο εκούσιου τραυματισμού από τρίτους.

Στον δυτικό κόσμο η πλειονότητα των οφθαλμικών κακώσεων στα παιδιά συμβαίνει στο σπίτι, ενώ στον αναπτυσσόμενο κόσμο εκτός του σπιτιού τους. Σημαντικοί παράγοντες που διαφοροποιούν τις κακώσεις των παιδιών σε σχέση με τους ενήλικες είναι ότι η λήψη του ιστορικού είναι πολλές φορές ανεπαρκής, ενώ συχνά δεν υπάρχουν μάρτυρες.

Τι χρειάζεται, λοιπόν, να γνωρίζουν οι γονείς; Αυτό το άρθρο σκοπεύει να δώσει στους γονείς απλές πληροφορίες, βήμα προς βήμα, για την εκτίμηση και την αρχική αντιμετώπιση των οφθαλμικών κακώσεων στα παιδιά, καθώς και πότε να απευθυνθούν για εξειδικευμένη ενημέρωση, όταν το παιδί τους υποστεί ένα σοβαρό οφθαλμικό τραύμα.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΌΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΎ ΚΆΚΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΏΤΕΣ ΒΟΉΘΕΙΕΣ

Όπως με τα περισσότερα τραύματα, έτσι και με τις κακώσεις των ματιών είναι σημαντικό πρώτα να γίνει αντιληπτός ο μηχανισμός των κακώσεων. Τα οφθαλμικά τραύματα συνοδεύονται από αρκετό πόνο, κλάμα και έλλειψη συνεργασίας, ανάλογα πάντα με την ηλικία του παιδιού, συμπτώματα τα οποία χειροτερεύουν με το τρίψιμο των ματιών. Οι γονείς πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι, να καθησυχάσουν το παιδί τους, να το αποτρέψουν από το να τρίβει τα μάτια του και να προσπαθήσουν να βρουν το μηχανισμό κάκωσης:

  • Προκλήθηκε το τραύμα από ένα ξένο σώμα, το οποίο μπορεί να είναι ακόμα στο μάτι;
  • Προκλήθηκε το τραύμα από αιχμηρό ή αμβλύ αντικείμενο;

ΕΚΤΊΜΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΎΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΏΤΕΣ ΒΟΉΘΕΙΕΣ

1. Εάν το τραύμα προκλήθηκε από ξένο σώμα:

Πρώτο βήμα: Απομακρύνετε το ξένο σώμα με καθαρό νερό και αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολύς κόσμος περνά τις διακοπές του στην παραλία και είναι συχνό φαινόμενο να μπει άμμος στα μάτια των παιδιών. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να ανοίξουν τα βλέφαρα και να ξεπλύνουν την οφθαλμική επιφάνεια με καθαρό νερό. Αυτό το βήμα μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο λόγω του πόνου που προκαλεί το ξένο σώμα. Είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί σε καθιστή ή ξαπλωτή θέση και μπορεί να χρειάζεται και δεύτερο άτομο για να ακινητοποιήσει το παιδί και να το εμποδίσει να τρίβει τα μάτια του. Το τρίψιμο των ματιών μπορεί να χειροτερεύσει το τραύμα, καθώς το ξένο σώμα πιέζεται βαθύτερα, αυξάνοντας έτσι την εκδορά που προκαλεί στην οφθαλμική επιφάνεια και τον κίνδυνο μόλυνσης.

Κατά την πλύση των ματιών, πρέπει να θυμόμαστε ότι μικρά ξένα σώματα μπορεί να σφηνωθούν στην οπίσθια επιφάνεια των βλεφάρων. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μετά το πλύσιμο της οφθαλμικής επιφάνειας, μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς το φακό του κινητού για να ελέγξει όσο καλύτερα γίνεται για ενδεχόμενη ύπαρξη ξένου σώματος στα βλέφαρα. Εάν είστε σίγουροι ότι απομακρύνατε όλα τα ξένα σώματα, αποτρέψτε το παιδί σας από το να τρίβει τα μάτια του. Εάν έχετε διαθέσιμες σταγόνες τεχνητών δακρύων, μπορείτε να τις χρησιμο- ποιήσετε όσο συχνά χρειάζεται, ώστε να μειωθούν ο ερεθισμός και ο πόνος από το τραύμα.

Δεύτερο βήμα: Απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο.
Καλό θα ήταν να μην τοποθετηθεί κάποιος επίδεσμος ή πίεση στο μάτι που έχει ξένο σώμα. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι αφαιρέθηκαν όλα τα ξένα σώματα ή εάν το παιδί παραπονιέται για πόνο, το μάτι είναι κόκκινο και ερεθισμένο, πρέπει να απευθυνθείτε οπωσδήποτε σε οφθαλμίατρο. Κατά τη μεταφορά, πρέπει τα παιδιά να αποτρέπονται από το να τρίβουν τα μάτια τους. Ο παιδοοφθαλμίατρος μπορεί εν συνεχεία να αφαιρέσει όλα τα εναπομείναντα ξένα σώματα και να εκτιμήσει την εκδορά στον κερατοειδή (το μπροστινό γυαλάκι του). Ανάλογα με την έκταση του τραύματος, τοποθετείται πιεστική επίδεση με αντιβιοτική αλοιφή για τις πρώτες 24 ώρες και δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες για την περαιτέρω αντιμετώπιση, μετά την αφαίρεση του επιδέσμου. Η αγωγή αυτή περιλαμβάνει κατά κα- νόνα αντιβιοτικές και ενυδατικές σταγόνες ή αλοιφή, που πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός της βλεφαρικής σχισμής για μία εβδομάδα μετά την αφαίρεση του επιδέσμου ώστε να αποφευχθεί η λοίμωξη.

2. Εάν το τραύμα προκλήθηκε από αιχμηρό ή αμβλύ αντικείμενο:
Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι τραυματισμού:

  1. Εκδορές: Η συνηθέστερη αιτία είναι εκδορά στην επιφάνεια του ματιού από νύχι ή ένα παιχνίδι.
  2. Αμβλύ τραύμα: Απευθείας χτύπημα με μπάλα, μπουνιά ή αγκωνιά στο οποίο η ενέργεια που διαχέεται στο μάτι δεν είναι αρκετή ώστε να καταλήξει σε ρήξη του βολβού.
  3. Ρήξη: Αμβλύ τραύμα όπως ανωτέρω, με αρκετή όμως ενέργεια που οδηγεί σε ρήξη του οφθαλμού.
  4. Διάτρηση: Μετά από απευθείας τρώση με αιχμηρά αντικείμενα όπως γυαλί, αγκάθι φυτών, μαχαίρι ή βλήματα.

Οι τελευταίες δύο κατηγορίες τραυμάτων είναι πολύ πιο σοβαρές και απαιτούν άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Πρώτο βήμα: Εκτίμηση της βλάβης και αναζήτηση βοήθειας
Σε καθιστή ή ξαπλωτή θέση ενθαρρύνετε το παιδί σας να ανοίξει τα μάτια του. Είναι σημαντικό να μην προσπαθήσετε να ανοίξετε τα βλέφαρα ασκώντας πίεση με τα δάχτυλα, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει ένα σοβαρό τραύμα. Παρομοίως, αποφύγετε να ξεπλένετε ή να καθαρίσετε την περιοχή, καθώς αυτό πολλές φορές πρέπει να γίνει υπό συνθήκες χειρουργείου. Στην περίπτωση των επιφανειακών εκδορών, όταν για παράδειγμα ένα παιδί τραυματίζεται με δάχτυλο στο μάτι, ο επιπεφυκότας, το λευκό δηλαδή κομμάτι του βολβού, μπορεί να είναι ελαφρώς ερεθισμένο ή να έχει μία σταγόνα αίμα. Αυτό συνήθως επουλώνεται καλά με συντηρητική αντιμετώπιση όπως ανωτέρω. Προσπαθήστε να αποτρέψετε το παιδί σας από το να τρίβει τα μάτια του.
Εάν δείτε κάποια από τα ακόλουθα στοιχεία, αναζητήστε άμεσα βοήθεια σε οφθαλμίατρο:
  • Ένα εμφανές μεγάλο και βαθύ τραύμα στην επιφάνεια του ματιού.
  • Μεγάλο ξένο σώμα σφηνωμένο στο βολβό, π.χ. αγκίστρι, πρόκα ή βέλος.
  • Σημαντική αιμορραγία.
  • Σημαντικός μώλωπας ή αιμάτωμα στα βλέφαρα που δεν τους επιτρέπει να ανοίξουν.
  • Ζάλη, ναυτία, εφίδρωση, εμετός ή βραδυκαρδία με τις οφθαλμικές κινήσεις.
  • Ανώμαλη κόρη του ματιού (το κεντρικό μαύρο τμήμα του ματιού).
  • Το παιδί αναφέρει άλλα συμπτώματα, όπως μείωση της όρασης, διπλωπία, αστραπές (φωταψίες), μυγάκια, γραμμές ή μια σκιά στο οπτικό πεδίο.
Τα ανωτέρω συμπτώματα μπορεί να καταδεικνύουν ένα πολύ πιο σοβαρό τραύμα και χρήζουν άμεσης εξέτασης από παιδοοφθαλμίατρο και ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, ακόμα και σε περιπτώσεις που το τραύμα φαίνεται εκ πρώτης όψεως σχετικά ήπιο, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποκλειστεί κάποια βλάβη που δεν αναφέρει το παιδί αλλά χρήζει αντιμετώπισης, ώστε να αποφευχθεί η αμβλυωπία.
Η παιδοοφθαλμολογική εξέταση πραγματοποιείται με τρόπο φιλικό προς το παιδί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις σοβαρών τραυμάτων χρειάζεται να συμπληρωθεί με εξέταση υπό νάρκωση, καθώς πρέπει να αποφευχθεί η άσκηση περαιτέρω πίεσης σε έναν σοβαρά τραυ- ματισμένο οφθαλμό. Είναι σημαντικό να κρατηθεί το παιδί σε νηστεία, να μη φάει ή πιει οτιδήποτε, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις ή η χειρουργική αντιμετώπιση. Εάν υπάρχει εμφανές ξένο σώμα σφηνωμένο στο βολβό, αυτό πρέπει να αφαιρείται υπό συνθήκες χειρουργείου, διαφορετικά μπορεί η αφαίρεση από το παιδί ή τους γονείς να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο τραύμα. Εάν υπάρχει υποψία ξένου σώματος μέσα στον οφθαλμό ή στον οφθαλμικό κόγχο (στην περιοχή δηλαδή πίσω από το μάτι), τότε πραγματοποιείται επείγουσα διερεύνηση με αξονική τομογραφία. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάλυψη για τέτανο, δίνεται μία αναμνηστική δόση του εμβολίου,καθώς και προφύλαξη με αντιβιοτικά ενδοφλεβίως για τα πρώτα εικοσιτετράωρα.
Σε περιπτώσεις αμβλέων τραυμάτων χωρίς ρήξη του βολβού, όπως αυτά που προέρχονται μετά από απευθείας κάκωση με μπάλα, μπουνιά ή αγκωνιά, τα οστά του οφθαλμικού κόγχου μπορεί να σπάσουν και οι μύες που κινούν τον οφθαλμό να παγιδευτούν εντός του κατάγματος. Αυτό οδηγεί σε σοβαρό περιορισμό της κινητικότητας του τραυματισμένου ματιού και χρήζει άμεσης εξέτασης και χειρουργικής αντιμετώπισης με σκοπό να αποφευχθούν μόνιμες επιπλοκές.
Πιο σοβαρά τραύματα με εμφανή ρήξη ή διάτρηση του βολβού πρέπει να εξετάζονται υπό νάρκωση και να πραγματοποιείται η χειρουργική τους αντιμετώπιση το συντομότερο δυνατόν.
Τα τραύματα στο πρόσωπο μπορεί επίσης να οδηγήσουν και σε κάκωση των βλεφάρων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδίως όταν έχει τραυματιστεί το βλέφαρο στην έσω πλευρά, κοντά δηλαδή στη μύτη, πρέπει το παιδί να εξεταστεί, ώστε να αποκλειστεί τραύμα στη δακρυϊκή οδό, την αποχέτευση δηλαδή των δακρύων από το μάτι στη μύτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις αντιμετωπίζεται το τραύμα χειρουργικά, ώστε να ανακατασκευασθεί το δακρυϊκό σωληνάριο και να αποφευχθεί η μόνιμη δακρύρροια.
Δυστυχώς όμως τα σοβαρά τραύματα δεν έχουν μόνο άμεσα συνέπειες, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και αρκετά χρόνια μετά από τον τραυματισμό. Η θόλωση του φακού (καταρράκτης), η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση που μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του οπτικού νεύρου (γλαύκωμα) και ρωγμές αμφιβληστροειδούς με ενδεχόμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι κάποιες από τις πιο σοβαρές επιπλοκές των τραυμάτων.
Τα παιδιά που έχουν υποστεί ένα σοβαρό τραυματισμό πρέπει να εξετάζονται τακτικά από τον παιδοοφθαλμίατρο τους, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση των επιπλοκών και την έναρξη της κατάλληλης θεραπείας, ώστε να αποφευχθούν η απώλεια της όρασης και η αμβλυωπία.
ΆΛΛΑ ΣΕΝΆΡΙΑ
Εγκαύματα
Τα νήπια και τα παιδιά εξερευνώντας το περιβάλλον τους μπορεί να αποκτήσουν πρόσβαση σε ουσίες πουπροκαλούν έγκαυμα στην οφθαλμική επιφάνεια, όταν έρθουν σε επαφή με τα μάτια. Εάν αυτό συμβεί στο παιδί σας, το σημαντικότερο είναι να γίνει άμεση πλύση των ματιών για τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά με άφθονο καθαρό νερό και να αναζητήσετε άμεσα οφθαλμίατρο.
Εκδορές ή κοψίματα γύρω από το μάτι
Το παιχνίδι ή οι αθλητικές δραστηριότητες ενίοτε καταλήγουν σε εκδορά του δέρματος γύρω από τα μάτια. Ο πιο συχνός μηχανισμός κάκωσης είναι η απευθείας σύγκρουση με άλλο παιδί. Τα περισσότερα τραύματα είναι ευτυχώς επιφανειακά και απαιτούν καθαρισμό και κάλυψη με ένα steristrip.
Βαθύτερα κοψίματα στην περιοχή των βλεφάρων κατά κανόνα αιμορραγούν αρκετά λόγω της πλούσιας αγγείωσης της περιοχής και απαιτούν χειρουργική συρραφή για να κλείσουν καλά χωρίς να δημιουργηθεί ουλή. Οι γονείς πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι, να κρατήσουν το παιδί τους σε ηρεμία και να προσπαθήσουν να εκτιμήσουν αν το τραύμα αφορά μόνο το δέρμα και τα βλέφαρα ή αν είναι τραυματισμένο και το μάτι. Σε περίπτωση που δεν συνυπάρχει τραυματισμός του ματιού, πρέπει να εφαρμοστεί σταθερή πίεση στην περιοχή, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία, με προσοχή πάντα να μην πιέζεται υπερβολικά ο οφθαλμός. Η πληγή καθαρίζεται με αντισηπτικό προσέχοντας να μην μπει μέσα στα μάτια. Ακολούθως, απευθυνόμαστε σε ιατρό, ώστε να εξεταστεί το τραύμα, να καθαριστεί η περιοχή και να τοποθετηθούν τα απαραίτητα ράμματα.
ΣΥΜΒΟΥΛΉ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΊΣ: ΈΧΕΤΕ ΜΑΖΊ ΣΑΣ ΤΣΆΝΤΑ ΠΡΏΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΏΝ
Στο παιχνίδι, στις αθλητικές δραστηριότητες, στην εκδρομή και τα ταξίδια, καλό είναι να έχουμε μαζί μας μία τσάντα πρώτων βοηθειών. Νερό ή φυσιολογικός ορός για τον καθαρισμό της πληγής, γάζες, ψαλίδια, λαβίδα και επίδεσμοι μπορεί πάντα να αποδειχθούν χρήσιμα. Οι ενυδατικές σταγόνες (τεχνητά δάκρυα) και ένα αντιβιοτικό κολλύριο μπορεί να βοηθήσουν στην αρχική αντιμετώπιση ενός οφθαλμικού τραύματος κατόπιν συνεννόησης με τον οφθαλμίατρό σας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος λοίμωξης.

ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΣΑΛΒΆΝΟΣ
Ο Παναγιώτης Σαλβάνος είναι χειρουργός οφθαλμίατρος εξειδικευμένος στη Χειρουργική Υαλώδους-Αμφιβληστροειδούς και στην Παιδοοφθαλμολογία. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Οφθαλμολογία στη Νορβηγία. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο με αντικείμενο έρευνας την απεικόνιση αμφιβληστροειδούς σε ασθενείς με αποκόλληση και ενδοφθάλμιο όγκο. Διακρίθηκε μεταξύ των τριών πρώτων οφθαλμίατρων στο Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Οφθαλμολογίας. Διετέλεσε επί σειρά πέντε ετών πρόεδρος του Οφθαλμολογικού Συλλόγου του Όσλο.

Ο Δρ Σαλβάνος έχει πραγματοποιήσει πλήθος ομιλιών και παρουσιάσεων σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει εργασίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά. Διδάσκει τακτικά στο Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Νορβηγίας. Ιδιωτεύει στην Αθήνα (www.drsalvanos.com) και είναι συνεργάτης των νοσοκομείων Υγεία, Μητέρα, Ιατρικό Αθηνών, Metropolitan και Mediterraneo, καθώς και άλλων οφθαλμολογικών κλινικών.
Δείτε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health – Τεύχος 512:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: