ΜΕΝΟΥ
Πώς να αποφύγετε τραυματισμούς σε χέρια και πόδια, αν κάνετε χειμερινά σπορ

Πώς να αποφύγετε τραυματισμούς σε χέρια και πόδια, αν κάνετε χειμερινά σπορ

Health Newsroom

Εάν συνεχιστεί η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων του κορονοϊού, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανοίξουν και τα χιονοδρομικά κέντρα. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ περιμένουν με αγωνία αυτήν την ανακοίνωση, αφού το χιόνι και ο πάγος αποτελούν πεδίο χαράς και ικανοποίησης της ανάγκης τους για υψηλή ταχύτητα και αδρεναλίνη. Όμως, η έλλειψη σωστής προετοιμασίας και συχνά απρόβλεπτοι παράγοντες γίνονται οι αιτίες ατυχημάτων που βάζουν σε άλλου είδους περιπέτειες. Ομάδα ιατρών μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε προκειμένου να προλάβουμε τα ατυχήματα. 

Ποια αθλήματα είναι πιο επικίνδυνα και γιατί

«Ενώ οι κρύες μέρες του χειμώνα χαλάνε τη διάθεση και αδρανοποιούν μερικούς ανθρώπους, για άλλους αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για άθληση και παιχνίδι. Πράγματι, πολλά αθλήματα όπως το σκι, το σνόουμπορντ, το πατινάζ, το snowkiting, το snowmobiling προσφέρουν τη συγκίνηση της περιπέτειας, αλλά ταυτόχρονα είναι από τα πιο επικίνδυνα σπορ όσον αφορά τους τραυματισμούς. Η κούραση φαίνεται να είναι συχνή αιτία, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος τους συμβαίνει προς το τέλος της ημέρας, όταν οι άνθρωποι καταβάλλουν υπερπροσπάθεια», μας εξηγεί ο Δρ. Παναγιώτης Πάντος, διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, υπεύθυνος των τμημάτων Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων στην Osteon Orthopedic & Spine Clinic.

Από όλα τα χειμερινά σπορ, το σκι, το σνόουμπορντ και το έλκηθρο κατατάσσονται στα πιο επικίνδυνα. «Εξαιτίας των υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσουν οι αθλητές πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού ακόμη και των πιο έμπειρων. Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο βουνό, η άγνωστη εδαφική μορφολογία και απρόβλεπτοι παράγοντες οδηγούν συχνά σε ατυχήματα. Είναι αυτονόητη, λοιπόν, η λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων, όπως πλήρης και αξιόπιστος εξοπλισμός, ειδική ένδυση και υπόδηση, πριν από την έναρξη της δραστηριότητας», συμβουλεύει. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα διάφορα προστατευτικά αξεσουάρ προφυλάσσουν  απολύτως το μυοσκελετικό σύστημα. Κι αυτό διότι τα υλικά τους δεν απορροφούν όλους τους κραδασμούς και τις πιέσεις που δέχεται όταν υπάρξει πρόσκρουση σε σκληρή επιφάνεια με ταχύτητα.

Τα είδη των τραυματισμών

Στα γόνατα
Στα πολυπληθέστερα αθλήματα στη χώρα μας, το σκι και το σνόουμπορντ, προκύπτουν οι ίδιοι τραυματισμοί, αλλά τα ποσοστά είναι διαφορετικά. Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός στους σκιέρ είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Τόσο ο εξοπλισμός όσο και οι φυσικές απαιτήσεις του αλπικού σκι μπορούν να εκθέσουν την άρθρωση του γόνατος σε υψηλά επίπεδα φόρτισης, τα οποία μπορούν να «τεντώσουν» τον συγκεκριμένο σύνδεσμο, προκαλώντας τη μερική ή ολική ρήξη του. «Συνηθέστερα προκύπτει όταν ο αθλητής που έχει λυγισμένα γόνατα τεντώσει προς τα πίσω το χέρι το οποίο βρίσκεται στην ανηφόρα και τοποθετήσει το βάρος στην εσωτερική γωνία του σκι που είναι προς την κατηφόρα, στρίβοντας το γόνατο. Για να μην τραυματιστεί πρέπει να αποφύγει την πτώση κι αυτό είναι τις περισσότερες φορές εφικτό, ενώνοντας τα σκι και τεντώνοντας τα γόνατα», συμβουλεύει ο Δρ. Βασίλειος Σακελλαρίου, διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με ειδικό αντικείμενο την Επανορθωτική Χειρουργική Ενηλίκων & Χειρουργική Μεγάλων Αρθρώσεων, επικεφαλής του Τμήματος Επανορθωτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου – Γόνατος της Osteon Orthopedic & Spine Clinic.

Στα χέρια
Επειδή δε το σκι είναι το μόνο χειμερινό άθλημα στο οποίο οι αθλητές χρησιμοποιούν τακτικά τα χέρια και τους καρπούς, είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς σ’ αυτά, από ό,τι όσοι κάνουν πατινάζ για παράδειγμα. Ο πιο συχνός είναι η ρήξη του ωλενίου πλαγίου συνδέσμου του αντίχειρα («αντίχειρας του σκιέρ»), αφού αντιπροσωπεύει το 8-10% όλων των τραυματισμών. Όπως μας εξηγεί ο υπεύθυνος του τμήματος Άκρας Χειρός της Osteon Δρ. Γεώργιος Μάζης, συνήθως προκύπτει όταν ο αθλητής πέφτει και στρέφει το χέρι και τον αντίχειρα προς τα πίσω, κρατώντας τη λαβή του μπατόν. «Μόνον η μη χρήση του ιμάντα του μπαστουνιού μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά», σημειώνει. Άλλος συνήθης τραυματισμός είναι στον καρπό. Οφείλεται δε σχεδόν πάντα σε πτώση και γι’ αυτό συμβαίνει ως επί το πλείστον σε εκείνους που ασχολούνται με το σνόουμπορντ. 

Στους  ώμους
Σε πτώσεις οφείλονται και οι τραυματισμοί στους μαλακούς ιστούς του ώμου. Η ρήξη στροφικού πετάλου είναι ο πιο κοινός στη συγκεκριμένη άρθρωση. «Για την πρόληψη του τραυματισμού του ώμου, είναι σημαντικό οι αθλητές να μάθουν να πέφτουν. Η συνειδητή πτώση προς τα πλάγια, η οποία διδάσκεται, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο, όπως άλλωστε και τις πιθανότητες χτυπήματος του καρπού και κάθε άλλης άρθρωσης ή συνδέσμου», τονίζει ο Δρ. Πάντος. «Βέβαια, η ρήξη στροφικού πετάλου μπορεί εύκολα να προκύψει και από καταπόνηση», προσθέτει.

Στον αστράγαλο
Όσοι επιδίδονται στο σνόουμπορντ και στο πατινάζ έχουν το… δικό τους αδύναμο σημείο: τον αστράγαλο. Σύμφωνα με τον Δρ. Παναγιώτη Συμεωνίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Ποδοκνημικής και Άκρου Ποδός στην Osteon, αιτία είναι οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης και στροφές της ποδοκνημικής σε αυτά τα αθλήματα. Συχνότερος τύπος κάκωσης είναι το διάστρεμμα, ωστόσο, ο αστράγαλος μπορεί να υποστεί μέχρι και κάταγμα όταν δεχτεί υψηλές πιέσεις. «Συχνά ο αθλητής τραυματίζεται, όταν δεν προσγειώνεται σωστά μετά από ένα άλμα. Η σανίδα ή το πέδιλο λειτουργεί ως μοχλός, στρίβοντας τον αστράγαλο με πολλαπλάσιες δυνάμεις. Συχνά μάλιστα ο ασθενής μπορεί να ξεγελαστεί από το γεγονός πως άμεσα μετά τον τραυματισμό μπορεί να πατήσει το πόδι του, πιστεύοντας πως πρόκειται για διάστρεμμα, ενώ στην πραγματικότητα έχει υποστεί κάταγμα».

Στη σπονδυλική στήλη
Τόσο, όμως, οι αθλητές του σνόουμπορντ όσο και του σκι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης, ειδικά εκείνοι που βρίσκονται σε ψηλές πλαγιές και πραγματοποιούν άλματα. Αναλογικά, οι πρώτοι έχουν 4πλάσιες πιθανότητες τραυματισμού από τους δεύτερους. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν στη μέση, εξαιτίας απότομης συστροφής του κορμού κατά τη διάρκεια της πτώσης. Αναλόγως της σοβαρότητάς της, οι επιπτώσεις της μπορεί να περιοριστούν σε απλή μυϊκή καταπόνηση ή να είναι πιο ανησυχητικές. Ένα κάταγμα ή εξάρθρημα μπορεί να βλάψει τον νωτιαίο μυελό και να οδηγήσει σε μερική ή πλήρη παράλυση, προειδοποιεί ο Δρ. Κωνσταντίνος Σταραντζής, διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής, τμήμα Σπονδυλικής Στήλης και Σκολίωσης,  του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, επιστημονικός διευθυντής και υπεύθυνος του τμήματος σπονδυλικής στήλης της Osteon.

Πως να αποφύγετε τους τραυματισμούς

Ένα μεγάλο ποσοστό τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη, αλλά και σε ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα μπορεί να αποφευχθεί. Η πρόληψη έγκειται στην καλή φυσική κατάσταση και στη σωστή προετοιμασία. Όπως μας εξηγεί η επιστημονική ομάδα της Osteon, η χαμηλή θερμοκρασία προκαλεί σύσπαση των μυών και των αιμοφόρων αγγείων, μείωση της αντοχής και αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης μυϊκής σύσπασης (κράμπας), η οποία μεγαλώνει τον κίνδυνο τραυματισμών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προθέρμανση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη τους. Συμβουλή δε της ομάδας προς όλους τους αθλητές είναι να παραμένουν σε εγρήγορση και κυρίως να σταματούν τη δραστηριότητά τους όταν κουράζονται ή πονάνε.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Ο Παναγιώτης Γ. Πάντος είναι υπεύθυνος των τμημάτων Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων στην Ορθοπαιδική Κλινική «OSTEON» και Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Μαρούσι) ενώ παράλληλα διατηρεί θέση Αναπληρωτή Διευθυντή Ορθοπαιδικής – Τραυματολογίας, στην Κλινική Χειρουργικής Ώμου, Klinik Maingau vom Roten Kreuz, στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας. Είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με ειδικό αντικείμενο την χειρουργική Α. Άκρου.
Έχει ειδικευθεί στη Χειρουργική Ώμου μέσα από πολλά χρόνια κλινικού έργου και στοχευμένης μετεκπαίδευσης σε κορυφαία εξειδικευμένα κέντρα στη Γερμανία και θητεύοντας πλάι σε διεθνώς αναγνωρισμένους χειρουργούς.
Πιστός στις αρχές της ιατρικής επιστήμης και ηθικής, ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική -Τραυματολογία, στην Α’ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ATTIKON», ενώ συνέχισε την εκπαίδευση και το κλινικό του έργο του στις εξειδικευμένες κλινικές, Klinik Maingau vom Roten Kreuz και Asklepios Klinik Seligenstadt στη Γερμανία.
Εκεί απέκτησε πολύτιμη γνώση κι εμπειρία πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στη Χειρουργική Ώμου, λαμβάνοντας αναγνώριση για το κλινικό του έργο υπό τη μορφή της ανάληψης θέσης Επιμελητή – Αναπληρωτή Διευθυντή (Leitender Oberarzt) Ορθοπαιδικής-Τραυματολογίας και Υπευθύνου Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, στην Κλινική Χειρουργικής Ώμου, Klinik Maingau vom Roten Kreuz.
Παράλληλα, έχει αξιόλογο ακαδημαϊκό έργο, με μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων και αποκορύφωμα την ανακήρυξή του σε Διδάκτορα Ιατρικής του Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 2013, λαμβάνοντας βαθμό «Άριστα» για τη διδακτορική του διατριβή.
Είναι μέλος της Γερμανικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας, AGA, καθώς και έκτακτο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας.

Ο Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου είναι επικεφαλής του Τμήματος Επανορθωτικής κι Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου – Γόνατος στην Ορθοπαιδική Κλινική «OSTEON» και Διδάκτωρ Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα διατελεί Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Μαρούσι), με ειδικό αντικείμενο την Επανορθωτική Χειρουργική Ενηλίκων & Χειρουργική Μεγάλων Αρθρώσεων.
Ειδικεύεται στις πιο σύγχρονες και πρωτοποριακές μεθόδους αρθροσκοπικής και ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής των μεγάλων αρθρώσεων ισχίου και γόνατος, αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής τεχνολογίας, σε επίπεδο τόσο χειρουργικών τεχνικών όσο και εμφυτευμάτων.
Υπηρετεί με αφοσίωση το γνωστικό του αντικείμενο, έχοντας εκπαιδευτεί σε αναγνωρισμένα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, μετά την ειδίκευσή του Ορθοπαιδική Χειρουργική & Τραυματιολογία στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικότερα, έχει θητεύσει ως fellow στο τμήμα Ορθοπαιδικής της Mayo Clinic, στο Rochester (Minnesota) των ΗΠΑ, ενώ έχει εργασθεί ως έμμισθος κλινικός υπότροφος (Clinical Fellow) στον τομέα της Επανορθωτικής Χειρουργικής Ενηλίκων – Χειρουργικής των Μεγάλων Αρθρώσεων Ισχίου και Γόνατος, στο νοσοκομείο Hospital For Special Surgery, στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, έχει διατελέσει Κλινικός Υπότροφος της Ά Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 2011 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD degree) με βαθμό «Άριστα», ενώ την ίδια χρονιά έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Master of Science, MSc) με θέμα «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών», μετά από διετή παρακολούθηση και παρουσίαση διατριβής με βαθμό «Άριστα».
Από το Σεπτέμβριο του 2013-2015, κατόπιν διαδικασίας εκλογής από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, διετέλεσε Πανεπιστημιακός Υπότροφος με Εξειδίκευση στη Χειρουργική Ισχίου & Γόνατος στην Ά Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ.
Εργάστηκε για πάνω από 4 χρόνια ως Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Mediterraneo Hospital με ειδικό αντικείμενο την Επανορθωτική Χειρουργική Ενηλίκων & Χειρουργική Μεγάλων Αρθρώσεων.
Στην συνέχεια διατέλεσε Διευθυντής Ορθοπαιδικής στον όμιλο Ευρωκλινικής με ειδικό αντικείμενο την Επανορθωτική Χειρουργική Ενηλίκων και Χειρουργική Μεγάλων Αρθρώσεων.
Από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με ειδικό αντικείμενο την Ρομποτική Χειρουργική Ελάχιστης Επεμβατικότητας και την Μυοσκελετική Ογκολογία.

Ο Γεώργιος Μάζης είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).  Είναι, επίσης, εν ενεργεία Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός (Consultant Orthopaedic Surgeon) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Barking, Havering and Redbridge του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι σύμβουλος του τμήματος Χειρουργικής Άνω Άκρου και Άκρας Χειρός της Osteon.
Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (2003 – Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, βαθμός Λίαν Καλώς).
Εκπλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου το 2004 (Κάνδανος, Χανιά Κρήτης) και την ειδίκευσή του στη  Γενική Χειρουργική (2004- 2005, Λέσβος).
Στη συνέχεια εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις το 2006, υπηρετώντας στο Υγειονομικό Σώμα ως Οπλίτης Ιατρός.
Ειδικεύθηκε στην Ορθοπαιδική Χειρουργική & Τραυματιολογία στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών έχοντας θητεύσει πλάι σε κορυφαίους Καθηγητές χειρουργούς (2007-2012).
Τον Ιανουάριο του 2011 έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Master of Science, MSc) με θέμα «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών» μετά από διετή παρακολούθηση και παρουσίαση διατριβής με βαθμό «Άριστα»
Τον Ιανουάριο του 2014 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD degree) με βαθμό «Άριστα», μετά από εκπόνηση διατριβής με θέμα: «Συγκριτική μελέτη των επεμβάσεων εξωαρθρικής αρθρόδεσης του ταρσού και οστεοτομίας επιμήκυνσης πτέρνης σε παιδιά με σπαστική βλαισοπλατυποδία επί εδάφους εγκεφαλικής παράλυσης », με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ορθοπαιδικής κ. Παναγιώτη Ν. Σουκάκο.
Έγινε, κατόπιν εξετάσεων, “Fellow of European Board of Orthopaedics and Traumatology” τον Οκτώβριο 2014.
Από το 2012 αφοσιώθηκε στο ιδιαίτερο γνωστικό του αντικείμενο, τη Χειρουργική Άνω Άκρου και Άκρας Χειρός, καθώς και στις αρχές της ιατρικής επιστήμης και ηθικής, έχοντας στοχευμένη μετεκπαίδευση σε κορυφαία κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Διετέλεσε έμμισθος κλινικός υπότροφος (Senior Post CCT Clinical Fellow, 2015) στον τομέα της Χειρουργικής Άνω Άκρου (Upper Limb Surgery ) στο  Royal Berkshire Hospital NHS, Reading, Berkshire, UK,  υπό την καθοδήγηση του Professor Ofer (εμπνευστής και σχεδιαστής της ανάστροφης ολικής αρθροπλαστικής ώμου VERSO) που μαζί με τον Steve Copeland (εμπνευστής και σχεδιαστής της αρθροπλαστικής ώμου επιφανείας Copeland) αποτέλεσαν πρωτοπόρους στην Χειρουργική του Άνω Άκρου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη συνέχεια διετέλεσε  έμμισθος κλινικός υπότροφος (Senior Post CCT Clinical Fellow, 2016) στο  Royal National Orthopaedic Hospital, Stanmore,  στον τομέα της Χειρουργικής Άνω Άκρου και σύμπλοκων Αρθροπλαστικών Ώμου και Αγκώνα (Upper Limb and Complex Shoulder and Elbow Arthroplasty Surgery), υπό την καθοδήγηση των Simon Lambert,  και Ian Bayley (εμπνευστής και σχεδιαστής της ολικής αρθροπλαστικής ώμου Bayley Walker).
Είναι μέλος του British Elbow and Shoulder Society από το 2015.
Από τον Οκτώβριο του 2016 είναι εξεταστής (examiner) στο Queens Hospital Clinical FRCS (Orth) Course.
Κατέχει την θέση του Διευθυντή Ορθοπαιδικού Χειρουργού (Consultant Orthopaedic Surgeon) από τον Ιανουάριο 2017 στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Barking, Havering and Redbridge, του Λονδίνου (δυναμικότητας 1000 κλινών).
Είναι μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών επιτροπών και οργανώσεων και παραμένει ακαδημαϊκά ενεργός, ως Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας στο ενεργητικό του πολλαπλές δημοσιεύσεις άρθρων και πρωτοποριακών χειρουργικών τεχνικών σε επιστημονικά περιοδικά και επιθεωρήσεις του εξωτερικού. Έχει επίσης συμμετοχή στην συγγραφή και μετάφραση σύγχρονων συγγραμμάτων Ορθοπαιδικής.

Ο Παναγιώτης Συμεωνίδης είναι υπεύθυνος του Τμήματος Ποδοκνημικής και Άκρου Ποδός στην Ορθοπαιδική Κλινική «OSTEON» και Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Υπηρετεί με αφοσίωση το γνωστικό του αντικείμενο, στο οποίο μπορεί να ειδικευτεί κανείς μόνο στο εξωτερικό. Ο ίδιος έχει λάβει εκπαίδευση με κλινικό έργο σε αναγνωρισμένα κέντρα σε Γερμανία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους ελάχιστους Ορθοπαιδικούς με ειδίκευση στις Παθήσεις του Ποδιού στην Ελλάδα.
Ειδικεύτηκε στην Α’ Ορθοπαιδική κλινική του Α.Π.Θ. στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» και στα νοσοκομεία Broomfield, Worthing και Southlands στην Αγγλία. Απέκτησε τον τίτλο ειδικότητας στην Ορθοπαιδική Χειρουργική τον Οκτώβριο του 2006, ενώ το 2008 ορκίστηκε Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. με βαθμό «Άριστα».
Εκπαιδεύτηκε στην Τραυματολογία της Ποδοκνημικής με υποτροφία της AO Foundation στην πανεπιστημιακή κλινική Carl Gustav Carus, στη Δρέσδη της Γερμανίας. Επελέγη ως Sports and Foot & Ankle fellow στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, όπου και υποειδικεύτηκε στη Χειρουργική του Ποδιού στο Royal Adelaide Hospital και Wakefield Orthopaedic Clinic. Το 2010 κέρδισε υποτροφία από το American Foot & Ankle Society και εκπαιδεύτηκε ως Traveling Fellow σε 5 νοσοκομεία των ΗΠΑ.
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και μέλος των Γιατρών του Κόσμου. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πλήθος διεθνών και εγχώριων συνεδρίων, ενώ παράλληλα έχει κάνει περισσότερες από 30 διεθνείς δημοσιεύσεις με περισσότερες από 300 αναφορές άλλων συγγραφέων στις εργασίες του.

Ο Κωνσταντίνος Σταραντζής είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής, τμήμα Σπονδυλικής Στήλης και Σκολίωσης,  του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Μαρούσι). Επίσης είναι επιστημονικός Διευθυντής και υπεύθυνος του τμήματος σπονδυλικής της Osteon Orthopedic Clinic.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2001. Ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου το 2002 και αμέσως ξεκίνησε το γενικό μέρος της ειδικότητάς του στην Β’ Χειρουργική Κλινική του Ασκληπιείου της Βούλας.
Το 2003 και αφού ολοκλήρωσε το γενικό μέρος, αποφασίζει να μεταβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να ειδικευθεί στην Ορθοπεδική και Τραυματολογία. Πρώτος του σταθμός το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Cambridge (Addenbrookes NHS Foundation Trust) όπου ξεκίνησε την βασική του εκπαίδευση στην Ορθοπεδική την οποία ολοκλήρωσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κολλεγίου King’s στο Λονδίνο (Guy’s and St’ Thomas’ Hospitals NHS Trust).Επέστρεψε στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις το 2006, υπηρετώντας στο Υγειονομικό Σώμα ως Οπλίτης Ιατρός.
Το 2007 διορίζεται στην Α’ Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την Διεύθυνση του Καθηγητή Π.Ν. Σουκάκου, προκειμένου να ολοκληρώσει την εξειδίκευσή του στην Ορθοπεδική. Εκεί συνειδητοποιεί και καλλιεργεί την έφεσή του για την χειρουργική της σπονδυλικής στήλης θητεύοντας δίπλα σε χειρουργούς εγνωσμένης αξίας. Υπό την διεύθυνση του Καθηγητή και Διευθυντή Π.Ι. Παπαγγελόπουλου ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του τον Φεβρουάριο του 2012 λαμβάνοντας τον τίτλο του Ορθοπεδικού Χειρουργού. Στην φάση αυτή ολοκληρώνει τις κλινικές δοκιμές της Διδακτορικής του Διατριβής και ξεκινά την συγγραφή της. Την ίδια χρονιά γίνεται τακτικό μέλος του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπεδικών Χειρουργών (ΚΕΟΧ) κατόπιν εξετάσεων και λαμβάνει την τιμητική Υποτροφία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ορθοπεδικής και Tραυματιολογίας (EFORT Traveling Fellowship) ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην συνάντηση των Ευρωπαίων Υπότροφων στην Βαρκελώνη και την Μαδρίτη για το έτος 2012.
Αμέσως μετά ξεκινά την υπερ-εξειδίκευσή του στον τομέα της Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης στο παγκοσμίου φήμης κέντρο του Nottingham (Queen’s Medical Centre) υπό την γενική καθοδήγηση του John Webb (ίσως του διασημότερου και με το μεγαλύτερο κύρος Βρετανού Χειρουργού Σπονδυλικής Στήλης). Κατόπιν του δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσει την υπερ-εξειδίκευσή του στο Bristol όπου και αποκτά σημαντική εμπειρία που τον καθιστά πλέον ικανό να αναλάβει Διευθυντική θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.
Από το 2014  κατέχει την θέση του Διευθυντή Χειρουργού Σπονδυλικής Στήλης (Consultant Spinal Surgeon) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του North Staffordshire (δυναμικότητας 1500 κλινών) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συγκεκριμένο κέντρο είναι ένα από τα αναγνωρισμένα κέντρα αναφοράς σύνθετων παθήσεων σπονδυλικής στήλης στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πληθυσμιακή κάλυψη 3.500.000 κατοίκους.
Το 2016 ανακηρύσσεται Διδάκτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό “Άριστα”.
To 2018 ανέλαβε την Διεύθυνση της E’ Ορθοπεδικής κλινικής του Metropolitan General, αλλά σύντομα μεταπήδησε στον όμιλο της Ευρωκλινικής ως Διευθυντής Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης. Από τον Ιούνιο του 2020 ανέλαβε την διεύθυνση του τμήματος Σπονδυλικής Στήλης και Σκολίωσης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών σε κλινική, η οποία στελεχώθηκε από κορυφαίους συνεργάτες σε όλες τις υποειδικότητες της Ορθοπεδικής
Είναι επίσης επιστημονικός διευθυντής και υπεύθυνος του τμήματος σπονδυλικής στήλης στο Ορθοπεδικό Κέντρο Osteon Orthopedic Clinic.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: