Αρκετοί άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες. Ως εκλυτικοί παράγοντες ενοχοποιούνται:
- Το στρες
- Το αυχενικό
- Οι αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου
- Η πολύ έντονη γυμναστική
- Τα οδοντικά προβλήματα
- Το κάπνισμα
- Η υπογλυκαιμία, που συμβαίνει όταν μένουμε πολλές ώρες νηστικοί
- Η υπερκατανάλωση καφεϊνης
- Τα πρόσθετα-συντηρητικά σε ορισμένα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων το γλυκαντικό ασπαρτάμη, αλλά και τα θειώδη που υπάρχουν στο κρασί.
- Η αφυδάτωση.
Τι πρέπει να προσέχω στη διατροφή μου για να μην παθαίνω ημικρανίες;
Καλό είναι να αποφεύγουμε:
- Τα πολλά τυροκομικά μέσα στη μέρα και την πολλή σοκολάτα, καθώς περιέχουν τυροσίνη που μετατρέπεται σε τυραμίνη, με αγγειοσυσπαστική δράση στον εγκέφαλο, γεγονός που συμβάλλει στην παθογένεση της ημικρανίας
- Την κατάχρηση σε κόκκινο κρασί και μπίρα
- Την υπερκατανάλωση σε καφέ, τσάι και αναψυκτικά τύπου cola
- Ta πρόσθετα τροφίμων, όπως το γλυκαντικό ασπαρτάμη και το γλουταμινικό μονονάτριο (ενισχυτικό γεύσης στο κινέζικο φαγητό)
- Τα τυποποιημένα τρόφιμα, τις κονσέρβες, τα πολλά αλλαντικά, που έχουν συντηρητικά και χρώματα
Είναι επίσης σημαντικό
- Να τρώμε ανά 4 ώρες, γιατί η παρατεταμένη νηστεία προκαλεί ημικρανία
- Να πίνουμε 1,5-2 λίτρα νερό ημερησίως, διότι η αφυδάτωση προκαλεί ημικρανία
- Να κρατάμε ένα ημερολόγιο όπου θα γίνεται συσχέτιση του επεισοδίου ημικρανίας με την ανάλογη λήψη τροφής
- Να εξασφαλίζουμε επαρκή πρόσληψη μαγνησίου
- Η συμπληρωματική λήψη σεληνίου έχει βρεθεί ότι βοηθά στην πρόληψη ημικρανιών.
- Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα αμυλούχα ολικής άλεσης, η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνης (ψάρι, μπιφτέκι, κοτόπουλο, άπαχη μπριζόλα), το γάλα και το γιαούρτι βοηθούν στην πρόληψη των ημικρανιών.
Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά
Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.
Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων.