ΜΕΝΟΥ
Στα 117 τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα - Κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα και κέντρα διασκέδασης

Στα 117 τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα – Κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα και κέντρα διασκέδασης

Health Newsroom

Στα 117 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό.

Από αυτά, τα 107 έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση. 82 ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε εισαγόμενα κρούσματα και 25 είναι επαφές τους. Μέσα σε αυτά ένας μεγάλος αριθμός είναι ο αριθμός των εισαγωγών από τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους και 10 κρούσματα χωρίς κάποια γνωστή επαφή.

Υπάρχουν ακόμα 15 κρούσματα,η διερεύνηση των οποίων συνεχίζεται. Απ’ όλα τα κρούσματα 34 νοσηλεύονται, εκ των οποίων 3 σε ΜΕΘ και 2 έλαβαν εξιτήριο σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι έχουν γίνει συνολικά περισσότεροι από 2.180 έλεγχοι.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των εξελίξεων και των ανακοινώσεων από τον ΠΟΥ, έγινε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και λοιμωξιολόγων και περαιτέρω συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου που αποφασίζει σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Αποφασίστηκε αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων όπως θα εξειδικευτεί στην απόφαση, για 15 μέρες. Αναστολή της λειτουργίας των παιδοτότων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων, καθώς και των κέντρων διασκέδασης για 15 μέρες. Η λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.*

Ο Καθηγητής ανέφερε επίσης ότι οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι αν έχουν κάποια άλλη ίωση. Προτεραιότητα για την εξέταση δίνεται στους ανθρώπους με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο κ. Τσίοδρας υποστήριξε ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι για τα άτομα χαμηλού κινδύνου με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης. Ενώ για τα άτομα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να γίνει επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό τους.

“Το μήνυμα που περνάμε στον κόσμο είναι ψυχραιμία. Είναι μία νόσος η οποία απειλεί κατά κύριο λόγο τις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες, όπως και η γρίπη. Δεν απειλεί τους νέους, δεν χρειάζεται να ξέρετε το αποτέλεσμα αν το έχετε ή δεν το έχετε, αν είστε χαμηλού κινδύνου, νέοι άνθρωποι. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να μείνετε σπίτι σας, να αποφεύγετε τις συγκεντρώσεις (αν είστε άρρωστοι). Και είδατε σήμερα επεκτείναμε κάποια από τα μέτρα και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους γιατί δεν είναι σωστό τώρα να κλείνεις τα σχολεία και να μαζεύονται στα μπαρ, στις καφετέριες και οπουδήποτε αλλού βρίσκουν χώρο να συναθροίζονται πάρα πολλοί άνθρωποι” τόνισε.

*Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τις επόμενες 15 ημέρες, ανακοίνωσε τα εξής:
Θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων παραμένουν κλειστοί, κατά το συγκεκριμένο διάστημα.
Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι, ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ισχύουν τα προηγούμενα μέτρα που επέβαλε ο ΕΟΔΥ.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: