Πρόκειται για μία έρευνα που εκπονήθηκε από την Μ. Ρήγα υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς υπό την επίβλεψη του λέκτορα του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης κ. Θ. Βοζίκη. Οι ερευνητές έκαναν διεξοδική ανάλυση του περιεχομένου 259 τελεσίδικων αποφάσεων πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων σε υποθέσεις εκδίκασης αστικής ιατρικής ευθύνης κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η μέση επιδικασθείσα αποζημίωση ανέρχεται σε 305.093 ευρώ (305.163 ευρώ για τα δημόσια και 282.727 ευρώ για τα ιδιωτικά νοσοκομεία) και αντιπροσωπεύει το 30,4% της αιτούμενης αποζημίωσης ενώ ο μέσος χρόνος επίτευξης τελεσίδικης απόφασης ανέρχεται σε έξι χρόνια.
Το 67,9% των προσφυγών κινήθηκε κατά δημοσίων νοσοκομείων και το 21,1% κατά ιδιωτικών κλινικών. Το 21,2% κατά ιατρών γενικής χειρουργικής, το 16% μαιευτικής-γυναικολογίας. Επίσης το 68,4% των παθόντων ήταν γυναίκες και το 83,4% των ιατρικών σφαλμάτων είχε ως συνέπεια τη μόνιμη αναπηρία ή το θάνατο.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της ζήτησης συμβολαίων αστικής ευθύνης ιατρών όπως και αύξηση των αποζημιώσεων, αναφέρει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος η οποία εξ αυτού του λόγου για πρώτη φορά επιχειρεί να συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με την αστική ευθύνη ιατρών με πρωτοβουλία του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής κ. Θεόδωρου Κοκκάλα, όπως προκύπτει από πρόσφατη εγκύκλιο που υπογράφει ο ίδιος.