ΜΕΝΟΥ

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την Υγεία τους επόμενους μήνες!

Health Newsroom

της Ανθής Αγγελοπούλου

Έρχεται δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του προσωπικού ιατρού

Παροχή κινήτρων σε νέους γιατρούς, ίδρυση νέων πανεπιστημιακών κέντρων υγείας, νομοσχέδιο για τον προσωπικό ιατρό, έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, χρηματοδότηση των νοσοκομείων, εφαρμογή των DRG’s, κίνητρα για υπηρέτηση σε άγονες περιοχές, αυξήσεις αποδοχών στους υγειονομικούς είναι μερικές από τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών.

Συγκεκριμένα:

  • Για να αυξηθούν οι ειδικότητες γενικών ιατρών και παθολόγων θα δοθεί ως οικονομικό κίνητρο το ποσό των 30.000 ευρώ σε νέους ιατρούς που θα επιλέξουν γενική ιατρική ή παθολογία από 1/1/2025. Θα δοθούν 20.000 μόλις ξεκινήσουν την ειδικότητα και 10.000 με την ολοκλήρωση της (δε θα καταβάλλονται δηλαδή μηνιαία, αλλά σε δύο δόσεις).
  • Επίσης, θα δοθούν για υπηρέτηση σε άγονες περιοχές καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Για τις άγονες περιοχές το επίδομα στους γιατρούς τριπλασιάζεται για τις πιο δύσκολες περιοχές και θα φτάνει τα 300 ευρώ, ενώ σε συγκεκριμένες ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη, θα υπάρχει περαιτέρω διπλασιασμός. Άρα, όπως τόνισε, η αύξηση μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.
  • Θα έχουμε αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών στους γιατρούς του ΕΣΥ με συντελεστή 22%. Το μηναίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά για τους ιατρούς υπολογίζεται από 150 -200 ευρώ.
  • Επίσης, αύξηση και στα οικονομικά των νοσοκομείων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Το 2023 είχαμε 480 εκατ. περισσότερη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία και 1 δισ. ευρώ μεγαλύτερη χρηματοδότηση συνολικά στην Υγεία. Αυτό αλλάζει όπως και το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα τα νοσοκομεία τέλη Αυγούστου ζητούσαν πρόσθετη χρηματοδότηση. Από το 2025 θα λαμβάνουν χρηματοδότηση ανάλογα με το πόσα χειρουργεία είχαν, πόσες νοσηλείες και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών τους. Δηλαδή τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα των DRG’s. Ήδη έχουν ενημερωθεί 40 νοσοκομεία και συνεχίζονται οι συστάσεις.
  • Αλλαγές στη λίστα χειρουργείων η οποία τέθηκε σε πρώτη εφαρμογή το 2017 από άλλη κυβέρνηση αλλά δεν ήταν σωστά δομημένη. Στο τρέχον έτος το υπουργείο επικοινώνησε με 150.000 πολίτες που ήταν σε αναμονή. Έπειτα από αυτό εκκαθαρίστηκε η λίστα και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα ελέγχονται real time τα χειρουργεία σε όλη τη χώρα ώστε να μην παρακάμπτεται η σειρά του ασθενή εκτός αν αλλάξει η ιατρική γνωμάτευση.
  • Σε αναμονή για την τελική έγκριση της ΕΕ για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο λόγος που ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε 37.500 χειρουργεία, όταν η πρώτη εξαγγελία ήταν 50.000 έχει να κάνει με το κόστος ανά χειρουργείο. Έχει γίνει μια πρόβλεψη μέσω της ΕΕ στο πόσα χειρουργεία μπορούν να γίνουν με τα 60 εκατ. ευρώ( συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και διευκρίνισε ότι θα μπορούν να γίνουν δωρεάν και σε ιδιωτικά νοσοκομεία ενώ η προτεραιοποίηση θα γίνει με την παλαιότητα αναμονής του ασθενή η οποία κυμαίνεται από 8 – 12 μήνες.
  • Ιδρύονται επτά πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής με τα νησιά.
  • Επίσης, ανοίγουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα
  • Συμπεριλαμβάνεται η κάλυψη ιατρικών αναγκών των παιδιών (για πάνω από 500.000 παιδιά) με την αύξηση του αριθμού των παιδιάτρων στον οικογενειακό ιατρό.
  • Μπαίνει στη λίστα αποζημίωσης το εμβόλιο του RSV.
  • Μέχρι τα τέλη του μήνα έχουμε τη 2η φάση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ξεκινάει και το πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του παχέως εντέρου ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει νέα συνέντευξη Τύπου που θα αφορά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και της γρίπης, που θα είναι εφικτός και στα φαρμακεία
  • Επιπλέον, μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό μέσα στις επόμενες ημέρες.

Παράδειγμα για τις αυξήσεις στους μισθούς έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους λέγοντας «Περίπου, μεσοσταθμικά, η αύξηση στις αποδοχές, γιατί είναι μισθός και εφημερίες των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι περίπου στο 19%. Ανάλογα με την κατηγορία που είναι έχουμε και ψηλότερο από αυτό. Δηλαδή, ένα επιμελητής Β, με εφημέρευση είχε το 2019 ως και καθαρές αποδοχές 1.938 ευρώ και από το 2025 υπολογίζοντας και τον ενιαίο συντελεστή φορολόγησης εφημεριών στο πλαφόν των εφημεριών, δηλαδή στις εφημερίες ο Επιμελητής Β΄ πρέπει να κάνει τέσσερεις ενεργές εφημερίες και δυο on call θα λαμβάνει 2.364 καθαρά το μήνα, το οποίο είναι μία αύξηση 22%. Αν ο ίδιος επιμελητής με τα επιδόματα τα οποία δίνονται, δουλεύει σε τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), είναι αναισθησιολόγος, ένα επίδομα που είναι γύρω στα 400 ευρώ, το 2019 ήταν 1.938 ευρώ και από το 2025 θα είναι 2.580 ευρώ, που είναι μία αύξηση 33%.

Επιμελητής Α΄ σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας ή σε ένα μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, στη Θεσσαλονίκη το 2019 έπαιρνε 2.039 ευρώ καθαρά με το πλαφόν των εφημεριών που είναι τρεις ενεργείς, τρεις on call, και το 2025 θα είναι 2.483, άρα αύξηση 21,78%. Και τέλος, συντονιστής διευθυντής με ζώνη εφημέρευσης Α΄ σημαίνει τα μεγάλα νοσοκομεία, έπαιρνε 2.085 το 2019 και το 2025 θα είναι 2.483, είναι μία αύξηση 19%.

Οι περισσότερες αυξήσεις πέραν από τις άγονες περιοχές που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 30% – 33%, είναι εκεί στο 20% περίπου του μισθού στις καθαρές αποδοχές.

Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη, τα προβλήματα στο ΕΣΥ αφορούν τη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού που ξεκίνησε μέσα στην οικονομική κρίση και οι χρόνιες παθογένειες που προκύπτουν λόγω έλλειψης οργάνωσης και αυτά παλεύουμε να λύσουμε για πρώτη φορά. Δεν κερδίζεται η μάχη μέσα σε μια τετραετία όταν δεν έχουν γίνει κινήσεις εδώ και 40 χρόνια.

Ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης τόνισε «Το ΕΣΥ έχει προφανώς πάρα πολλά προβλήματα. Κάθε σύστημα που είναι τόσο πολύπλοκο, όσο είναι το ΕΣΥ, και κάθε δημόσιο σύστημα υγείας έχει προβλήματα. Το ΕΣΥ είναι ένα σύστημα στο οποίο καθημερινά προσέρχονται και εξυπηρετούνται 80.000 άνθρωποι την ημέρα. Έχει 25 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο. Έχει πάνω από 100 νοσοκομεία, πάνω από 300 κέντρα υγείας. Πάνω από 1.400 Περιφερειακά ιατρεία. Χιλιάδες οικογενειακούς γιατρούς, κινητές μονάδες υγείας. Τοπικές μονάδες υγείας. Είναι ένα τεράστιο και πάρα πολύ εκτεταμένο δίκτυο. Είναι δυνατόν κάθε μέρα στις 80 χιλιάδες επαφές του με τους πολίτες να μην έχει ποτέ μία αστοχία ή κάτι στο οποίο δεν τα πήγαμε όπως ακριβώς θα το θέλαμε; Και πολύ καλώς αναδεικνύονται οι αστοχίες, καθόλου δεν αντιλέγω ούτε θέλω να τις κρύψω. Είμαστε εδώ για να τις λύσουμε και να τις κάνουμε όσο το δυνατόν μικρότερες, αλλά δεν μπορεί η μία, οι δύο ή οι πέντε αστοχίες να καλύπτουν τις 79.000 επιτυχίες. Και το κυριότερο, δεν μπορεί να επιτρέψουμε στην κοινή γνώμη να καλλιεργείται η προπαγάνδα ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αφήσει το ΕΣΥ στη μοίρα του».

Ενώ, ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε χαρακτηριστικά «Αν κατέρρεε το ΕΣΥ, αν υπήρχε έστω και το παραμικρό ίχνος κοντά στην πραγματικότητα, θα κατέρρεε η ελληνική κοινωνία. Μιλάω πάρα πολύ ρεαλιστικά, χωρίς καμία δόση υπερβολής. Αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν λειτουργούσε, γιατί είναι πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας, θα κατέρρεε η ελληνική κοινωνία. Δεν θα ήταν κάτι που θα μπορούσε κανείς, με οποιοδήποτε μηχανισμό προπαγάνδας να παρουσιάσει μία διαφορετική εικόνα. Ποτέ το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είχε ξαναενισχυθεί τόσο και ποτέ δεν είχε αποκτήσει τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο και ίσως είναι και αυτός ο λόγος που υπάρχει αυτό το σχέδιο να χτυπηθεί το ΕΣΥ. Στα νοσοκομεία πάντα υπήρχαν κάποιες φωνές. Ναι, δημοκρατία έχουμε, και να υπάρχουν αυτές οι φωνές. Αλλά να ξέρουν ότι την ώρα που ισοπεδώνουν τα πάντα, δεν χτυπούν ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τον Υπουργό, ούτε το διοικητικό μηχανισμό, χτυπούν τους ίδιους τους συναδέλφους τους, τους ανθρώπους με τους οποίους εργάζονται και την υγεία των πολιτών».

Στην παρουσίαση του νέου προγράμματος για τι ΕΣΥ παραβρέθηκαν επίσης η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: