Η κυβέρνηση ενεργοποίησε ένα ακόμη όπλο στην μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτό των αυτοδιαγνωστικών/οικιακών τεστ τα γνωστά μας πλέον self-test. Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self test έχει ήδη ολοκληρωθεί και από την Τετάρτη 7 Απριλίου και έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.
Η διάθεση τους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνεται προκειμένου, να διασφαλιστεί η ασφαλής επαναλειτουργία των σχολείων. Στη συνέχεια θα μπορούν όλοι οι πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών να προμηθεύονται αυτά τα τεστ και θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα των 67 και άνω, που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.
Τα τεστ αυτά παραδίδονται κεντρικά σε δυο αποθήκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρίες και μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες και στη συνέχεια σε 11.000 τα φαρμακεία στην Ελλάδα.
Μαζί με κάθε τεστ που θα διατίθεται από τα φαρμακεία ο πολίτης θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα τον βοηθά στο να κάνει το τεστ μόνος του στο σπίτι.
Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα/ Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.
Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.
Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.
Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία επισημαίνονται τα εξής:
- θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
- οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
- το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
- στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
- όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
- όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.
Όπως ανέφερε στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου για την πανδημία, πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές.
Ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα κενά που υπάρχουν και τα αναπάντητα ερωτήματα είναι σημαντικά. Και ο λόγος είναι απλός. Πρωτίστως ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης. Και ότι οι μαθητές που δεν θα φέρουν βεβαίωση δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου στα σχολεία όμως δεν θα έχουν και τηλεκπαίδευση. Το πρώτο ερώτημα λοιπόν είναι, τα παιδιά που θα έχουν θετικό τεστ και θα πρέπει να μείνουν τουλάχιστον 14 ημέρες καραντίνα θα στερούνται επίσης τηλεκπαίδευσης ή η απόφαση αφορά μόνο όσα δεν έχουν βεβαίωση, κάτι σαν τιμωρία ας πούμε.
Επιπλέον, όταν ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση οι γονείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα σοβαρό δίλλημα, το πως θα βρουν υπολογιστές για να διαθέσουν στα παιδιά τους για να μην τους στερήσουν την δυνατότητα εκπαίδευσης. Πολλοί δανείστηκαν, άλλοι αγόρασαν, άλλοι νοίκιασαν και άλλοι πάλι που δεν είχαν καθόλου την οικονομική δυνατότητα έδωσαν στα παιδιά τα κινητά τους και έκαναν μάθημα από την μικρή οθόνη ενός κινητού. Σήμερα το υπουργείο με την απόφαση της εκτύπωσης βεβαίωσης που πρέπει ο μαθητής να έχει μαζί του καθημερινά για να μπαίνει στο σχολείο αναγκάζει τους γονείς να προμηθευτούν και εκτυπωτές. Αν δεν πάρουν εκτυπωτή και τους δοθεί η λύση της ηλεκτρονικής βεβαίωσης τότε τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο με το κινητό στο χέρι. Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν μας ακούγεται σωστό.
Τέλος, στο θέμα της επανεξέτασης μετά από θετικό τεστ το κράτος προτείνει να πηγαίνει ο μαθητής σε δημόσια δομή για το 2 τεστ ώστε να μην πληρώνει. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι δημόσιες υγειονομικές δομές της χώρας αυτή τη στιγμή «στενάζουν» κυριολεκτικά από ασθενείς και κρούσματα πόσο εύκολο είναι να επισκέπτονται μαθητές και γονείς για να επιβεβαιωθεί αν όντως το self test έβγαλε αληθές αποτέλεσμα;
Αφήνοντας λοιπόν στην κρίση σας όλα αυτά τα ερωτήματα περιμένω μαζί με εσάς αγωνιωδώς την έναρξη των ελέγχων με το νέο τρόπο που αποφάσισε η κυβέρνηση για να δω πώς θα λειτουργήσει.