ΜΕΝΟΥ
«Τζαρτζαρίσματα» στην αφετηρία για το Ερρίκος Ντυνάν

«Τζαρτζαρίσματα» στην αφετηρία για το Ερρίκος Ντυνάν

Health Newsroom

ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ 

Το στρατηγικό τους σχεδιασμό, εν όψει της πώλησης από την Τράπεζα Πειραιώς του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, αρχίζουν να ξεδιπλώνουν οι ενδιαφερόμενοι παίκτες, επιδιδόμενοι, μεταξύ άλλων, σε «τζαρτζαρίσματα», ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερη θέση στην αφετηρία του διαγωνισμού.

Όπως έχει γράψει η Next Deal, το Ερρίκος Ντυνάν αποτελεί, μαζί με το Θεραπευτήριο Υγεία, ένα τα δύο εμβληματικά ιδιωτικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Η γεωγραφική του θέση, οι συγκριτικά σύγχρονες υποδομές του και κυρίως το γεγονός ότι κτίσθηκε εξ αρχής για να λειτουργήσει ως -μεγάλο- νοσοκομείο, το καθιστούν «πολύφερνη νύφη», ιδιαίτερα μετά την αναβολή, όπως όλα δείχνουν, των εξελίξεων στο Θεραπευτήριο Υγεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Πειραιώς σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Μέχρι τότε, οι ενδιαφερόμενοι παίκτες θα έχουν το χρόνο να προχωρήσουν στην αναγκαία προεργασία, ώστε να διεκδικήσουν από καλύτερη θέση το νοσοκομείο και να το επαναφέρουν, όσο το δυνατόν ταχύτερα, σε κερδοφορία.

Η επικείμενη εξαγορά του 97,2% της Ιασώ General από την CVC Capital και τους εγχώριους συνεταίρους της (Σπυρίδης, Θεοχαράκης) ερμηνεύεται από την αγορά ως κίνηση που αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στην απόκτηση του Ντυνάν.

Για να εφαρμόσει, έστω με τις αναγκαίες προσαρμογές στην ελληνική πραγματικότητα, το concept «doctors hospital», όπως το έπραξε σε άλλες αγορές, η CVC Capital χρειάζεται ένα μεγάλο νοσοκομείο, στο οποίο θα ξεδιπλώσει αποτελεσματικές συνεργασίες με τις ασφαλιστικές εταιρείες, κερδίζοντας μερίδια αγοράς.

Η σημασία της Iaso General και οι «τρικλοποδιές»

Εφόσον ολοκληρώσει την εξαγορά του Iaso General, θα διαθέτει, πριν βγει προς πώληση το Ερρίκος Ντυνάν, δύο μεσαίας δυναμικότητας κλινικές σε Βόρεια (General) και Νότια Προάστεια (Metropolitan). To General, όμως, λόγω της κοντινής γεωγραφικής απόστασης θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το Ερρίκος Ντυνάν, συμβάλλοντας στην ταχύτερη επάνοδο του τελευταίου σε κερδοφορία.

Ίσως για αυτό το λόγο, το τελευταίο διάστημα επιχειρείται να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης, μέσω άσκησης πίεσης στους ιατρούς μετόχους της μαιευτικής κλινικής Ιασώ, οι οποίοι καλούνται να εγκρίνουν την πώληση της θυγατρικής γενικής κλινικής (Iaso General).

Η αναβληθείσα γενική συνέλευση αναμένεται, ως εκ τούτου, με ενδιαφέρον. Πρώτον επειδή θα φανεί αν οι Alpha και Eurobank επιτρέψουν στην Euromedica να εκπροσωπηθεί και να ψηφίσει με το σύνολο των μετοχών Ιασώ (10%), καθώς σημαντικό μέρους τους έχει περιέλθει στην κατοχή τους μετά την καταγγελία δανείων εν όψει της μεταβίβασής τους στην Farallon. Δεύτερον, θα φανεί αν -μικρή- μερίδα των ιατρών- μετόχων του Ιασώ προχωρήσει σε νομικές ενέργειες εναντίον της απόφασης πώλησης της Ιασώ General.

Γιατί η Ευρωκλινική αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει Ντυνάν

Την ίδια στιγμή, τα άλλα funds, που ενδιαφέρονται για το Ντυνάν, «φλερτάρουν» με την Global Finance, η οποία ελέγχει (μέσω του SEEF) την Ευρωκλινική. Η λειτουργική συνένωση Ερρίκος Ντυνάν και Ευρωκλινικής είναι μια άσκηση που στα χαρτιά βγαίνει άριστα καθώς ενισχύονται σημαντικά τα EBITDA και εξασφαλίζεται κερδοφορία για το Ντυνάν.

Με την αγορά να γνωρίζει ότι η Ευρωκλινική είναι το… ένζυμο που μπορεί να επιφέρει την γρήγορη κερδοφόρο ανάκαμψη του Ντυνάν οι εξελίξεις αναμένεται να τρέξουν γρήγορα. Άλλωστε, όλοι ξέρουν ότι η κλινική είναι προς πώληση, χωρίς όμως να υπάρχει άμεση πίεση στην Global να το πράξει.

Οι επόμενες κινήσεις της Farallon

Η αγορά αναμένει την επόμενη κίνηση της Farallon, μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της απόκτησης περίπου του 50% των δανείων της Euromedica.

Έχοντας, πλέον, το ρυθμιστικό ρόλο του βασικού πιστωτή της Euromedica η Farallon θα καθορίσει το πώς θα διασωθεί η εισηγμένη, διατηρώντας την λειτουργική της δραστηριότητα στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης (διαγνωστικά κέντρα) καθώς και τις συμμετοχές της σε κλινικές και κέντρα αποκατάστασης.

Για να ενισχύσει την παρουσία της στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Farallon χρειάζεται κλινικές και το Ερρίκος Ντυνάν φαντάζει η πλέον ενδιαφέρουσα περίπτωση, καθώς οι εξελίξεις στο Υγεία έχουν μετατεθεί.

Οι συμμαχίες που πρέπει να κτίσουν Υγεία και Ιατρικό

Ρόλο στον κλάδο ενδέχεται να παίξει και το Davidson Kempner, επενδυτικό κεφάλαιο, που συζήτησε με το Θεραπευτήριο Υγεία τη δυνατότητα σύμπραξης για τη διεκδίκηση του Ερρίκος Ντυνάν.

Υγεία και Ιατρικό ενδιαφέρονται για την απόκτηση του Ερρίκος Ντυνάν, είτε το έχουν δηλώσει δημόσια (Ιατρικό Αθηνών), είτε όχι (Υγεία). Αμφότερες, όμως, χρειάζονται χρηματοδότηση από τρίτους για να εμφανιστούν ως σοβαροί διεκδικητές καθώς παρά την βελτίωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας και τις πρόσφατες αναδιαρθρώσεις δανεισμού, η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA παραμένει απαιτητική.

Η μεταξύ τους «κόντρα», τυπικά, τελείωσε, μετά την άκαρπη προαιρετική δημόσια προσφορά της Apostolopoulos Holdings. Πρακτικά, όμως, εστίες έντασης παραμένουν. Μετά τη λήξη της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης, πέρασαν από το ταμπλό δύο μεγάλα πακέτα μετοχών Υγεία σε τιμές μεταξύ 0,55 και 0,65 ευρώ.

Το ένα φέρεται να αποκτήθηκε από τη Dromeus. Έτσι, το ποσοστό της στο Υγεία εκτιμάται ότι ανέρχεται πλέον σε 3,6% (σ.σ μετά το πέρας της περιόδου αποδοχής της δημόσιας προσφοράς δεν υποχρεούται να ανακοινώνει μεταβολές εφόσον το ποσοστό της είναι μικρότερο του 5%). Το άλλο πακέτο αγοράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από νομικό πρόσωπο που πρόσκειται στην πλευρά Αποστολόπουλου.

Η τελευταία εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσει, μαζί με συνεργαζόμενα θεσμικά χαρτοφυλάκια, ποσοστό λίγο πάνω από το 5% του Υγεία, το οποίο της παρέχει -περιορισμένες- δυνατότητες ως μέτοχο μειοψηφίας.

Γιατί χάνει πόντους το σενάριο απορρόφησης του Ντυνάν από το Υγεία

Το σενάριο της συγχώνευσης του Ντυνάν με το Υγεία, ώστε εν συνεχεία Πειραιώς και MIG να πωλήσουν τις μετοχές της νέας εταιρείας φαίνεται ότι χάνει πόντους για δύο σοβαρούς λόγους. Ο πρώτος είναι το επικείμενο stress test. Ακόμη και στο καλό σενάριο οι εγχώριες τράπεζες αναμένεται να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, που θα είναι χειρίσιμες.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι τράπεζες θα κληθούν να υποβάλουν σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plans), που θα περιλαμβάνουν ενέργειες δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου. Οι πωλήσεις όσων non core business assets έχουν απομείνει στις τράπεζες, όπως το Ερρίκος Ντυνάν, θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνονται στις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Επιπρόσθετα, η Πειραιώς φαίνεται να περιμένει το αποτέλεσμα του stress test για να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για το τι θα κάνει με τον όμιλο MIG, ο οποίος ελέγχει το 70% του Υγεία. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς αποτελεί το βασικό πιστωτή της MIG, το μεγαλύτερο μέτοχο και τον εν δυνάμει απόλυτο ιδιοκτήτη (σ.σ αν μετατρέψει το ομολογιακό δάνειο).

Το αποτέλεσμα του stress test θα βάλει τέλος και στα όποια κυβερνητικά σχέδια να μετατραπεί το Ερρίκος Ντυνάν σε πανεπιστημιακή κλινική του ΕΣΥ. Πρόκειται για λύση που θα βόλευε και τους μεγάλους ομίλους Υγείας καθώς με μία κίνηση θα μειωθεί η δυναμικότητα κλινών για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά για να εφαρμοστεί θα πρέπει να βρεθεί «ευεργέτης» ο οποίος θα αγοράσει το νοσοκομείο στο διαγωνισμό της Πειραιώς και εν συνεχεία θα το δωρίσει στο Δημόσιο.

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα NextDeal τεύχος 397 που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: