ΜΕΝΟΥ
Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15-17 ετών

Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15-17 ετών

Health Newsroom

Την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 15- 17 ετών (δηλαδή για τα παιδιά που είναι γεννημένα μέχρι και 31/12/2005), με το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

Όπως εξήγησε, το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Παραλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι από την Τρίτη, 13 Ιουλίου καταργείται η ποινή των έξι ημερών μπλοκαρίσματος που υπήρχε, σε περίπτωση που κάποιος άλλαζε περισσότερες από δυο φορές το ραντεβού. Συνεπώς από τις 13 Ιουλίου δεν υπάρχει καμία ποινή μπλοκαρίσματος.

Όσο αφορά την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9.300.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.260.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Επίσης, περισσότεροι από 4.300.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 41% στο γενικό πληθυσμό και 48% στον ενήλικο πληθυσμό.

Αναλυτικά, τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα είναι τα εξής.

  • Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5% 
  • Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 71% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 71,5%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 82,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 83,3%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 77% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 78%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 78% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 79%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 73% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 74%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 66%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 62%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 54% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 56%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 46% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 48%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 42% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 45%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 37% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 41%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 24% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 29%.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου από την πλευρά της τόνισε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις μικρότερες ηλικίες, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων, τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται, θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα της νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους. Υπενθύμισε επίσης, ότι ο κίνδυνος από τη νόσηση των μικρών ηλικιών είναι μικρός αλλά υπαρκτός και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι και σε αυτές τις ομάδες ηλικιών υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν υποκείμενα νοσήματα, άρα και αυξημένο κίνδυνο από τη νόσηση. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως αυτών των ηλικιών είναι κυρίως η διασπορά, όπως γνωρίζετε, του ιού στο περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να βρίσκονται και άτομα ευάλωτα ή και ανεμβολίαστα.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου οι μελέτες επισημαίνουν το σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων ατόμων, κυρίως για την πορεία των μεταλλάξεων. Μία προδημοσίευση στο BMJ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, διότι αποδεικνύει για πρώτη φορά με μελέτη της αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού, ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να αναστείλουν, να «φρενάρουν» την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού. Αντίθετα, τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων, που εκφράζονται γρήγορα μάλιστα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς, δεδομένου ότι δημιουργείται και αυξημένο ιικό φορτίο.

Όπως υπογράμμισε, ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη. Συνεπώς, ο εμβολιασμός «φρενάρει» και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, ενώ μειώνει το ιικό φορτίο και τη διασπορά.

Επεσήμανε επίσης, ότι στην επιδημία από τη μετάλλαξη Δ, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση, καθώς προσφέρει μία προστασία της τάξεως του 33%, το maximum 50%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται πάνω από το 90% με τη δεύτερη δόση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαπιστώθηκε ότι 1 στα 10 άτομα δεν πραγματοποιούν τη δεύτερη δόση. Και μάλιστα, οι ηλικίες που δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό είναι τα νέα άτομα. Η πιθανή ερμηνεία αυτού του φαινομένου είναι ότι στις ηλικίες αυτές υπάρχουν πολλές οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Άρα χρειάζεται μία υπενθύμιση και διευκόλυνση για τα άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, καθώς η δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά σημαντική.

“Λόγω της μετάλλαξης Δ, εν κινδύνω είναι η ομάδα των ανεμβολίαστων, που στην χώρα μας αριθμεί κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άτομα”, είπε ενώ αναφέρθηκε σε μερικούς από τους λόγους που οι άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ειδικότερα σημείωσε τα εξής:

  • Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται. Και υπάρχουν και ορισμένα νοσήματα υπό θεραπεία, υπό ειδικές θεραπείες τις οποίες ο θεράπων γιατρός μπορεί να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου, παραδείγματος χάριν, ενός βιολογικού παράγοντα και του εμβολίου. Επομένως, σαν αιτία, «μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα», δεν ισχύει.
  • Πολλοί δεν εμβολιάζονται διότι περιμένουν το φάρμακο. Ωστόσο, οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο.
  • Άλλο αίτιο που παραμένουν ανεμβολίαστοι αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι, είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις. Αρχικά, ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει την γονιμότητα, ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών. Εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους, με συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους και ο εμβολιασμός επιτρέπεται, μάλλον επιβάλλεται και για θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πλέον, ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν, θα καταστρέφετο με την κατάποση στο στομάχι του μωρού.
  • Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως και πάρα πολλοί από το φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο για την περίπτωση του 1, του 2 στο εκατομμύριο, σε σχέση με τον πολύ κοντινό κίνδυνο της νόσησης. Η ζυγαριά για πολλούς γέρνει προς την πλευρά της πιθανότητας του εκατομμυρίου και όχι τις δεκάδες που είναι  πιο κοντινοί.
  • Ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει, ωστόσο ξεχνούν το γεγονός το οποίο πρέπει καθημερινά να το θυμόμαστε όλοι, ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες είναι  άτομα ανεμβολίαστα.
  • Ανεμβολίαστοι είναι και εκείνοι οι οποίοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων. Μάλιστα, η επωνυμία που τους αποδίδεται είναι  «λαθρεπιβάτες της ανοσίας». Διότι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και όχι οι ίδιοι.

“Ας έχουν υπόψη ότι Κράτη όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν πετύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, έχουν μεν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δ, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων.
Αυτό τα λέει όλα. Φαίνεται ότι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους” κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.

Δείτε την ενημέρωση:

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: