ΜΕΝΟΥ
Τι αναφέρει η τροπολογία για τα rebate και τη ρύθμιση σε ως και 120 συνεχείς, μηνιαίες δόσεις;

Τι αναφέρει η τροπολογία για τα rebate και τη ρύθμιση σε ως και 120 συνεχείς, μηνιαίες δόσεις;

Health Newsroom

Κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη ρύθμιση οφειλών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, η τροπολογία για την εφαρμογή συστήματος ποσοστιαίων επιστροφών (rebate) από τις φαρμακευτικές εταιρίες προς τη Δημόσια Ασφάλιση για τα έτη 2006-08 και ρύθμιση οφειλών (δείτε εδώ το σχέδιο νόμου).

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι φαρμακευτικές εταιρίες υποχρεούνται να αποδώσουν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ποσοστιαία επιστροφή (rebate) 4% επί της πραγματικής φαρμακευτικής δαπάνης, που κατέβαλαν προς αυτές οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) κατά τα έτη 2006, 2007 και 2008 για την προμήθεια φαρμάκων από τους ασφαλισμένους τους.

Με απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, καθορίζονται ειδικότερα, η διαδικασία παρακράτησης και απόδοσης, οι προϋποθέσεις της επιστροφής, ο τρόπος κατανομής του ποσού επιστροφής ανά φαρμακευτική εταιρία, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως των ακολούθων παραμέτρων:

α) της λιανικής τιμής του φαρμάκου για τα συγκεκριμένα έτη,

β) του συνόλου των πωλήσεων όλων των συσκευασιών, περιεκτικοτήτων και μορφών του εκάστοτε φαρμακευτικού προϊόντος, ανά έτος και ανά φαρμακευτική εταιρία,

γ) της τιμής αναφοράς και της ασφαλιστικής τιμής αποζημίωσης όπως καθοριζόταν για τα ανωτέρω έτη,

δ) των υποχρεωτικών εκπτώσεων που εφαρμόστηκαν και

ε) της συμμετοχής του ασφαλισμένου.

Ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει το ποσό της ποσοστιαίας επιστροφής (rebate) προς κάθε φαρμακευτική εταιρία, το οποίο αποδίδεται είτε απευθείας με κατάθεση μετρητών στον λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ, είτε μέσω συμψηφισμού του ποσού επιστροφής με αντίστοιχες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρίες για προμήθεια φαρμάκων.

Παράλληλα η τροπολογία προβλέπει την καταβολή από τις φαρμακευτικές εταιρίες των ποσών ποσοστιαίων επιστροφών που θα προκύψουν σε ως και 120 συνεχείς, μηνιαίες δόσεις, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη προς τον ΕΟΠΥΥ. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζονται ο αριθμός των δόσεων, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή, η διαδικασία καταβολής, τυχόν συμψηφισμός και κάθε λεπτομέρεια εφαρμογής της διαδικασίας καταβολής των δόσεων αυτών.

Τέλος ορίζεται ότι οι απαιτήσεις από rebate φαρμακευτικών προϊόντων της περιόδου από 01.01.2009 έως 31.12.2011 περιέρχονται αυτοδίκαια στον ΕΟΠΥΥ ως δικαιούχο από την δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου και δύνανται να ρυθμίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ μέχρι και σε 120 συνεχείς, μηνιαίες δόσεις, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη. Οφειλές οι οποίες έχουν προκύψει βάσει των ως άνω απαιτήσεων, δεν έχουν εξοφληθεί και έχουν βεβαιωθεί ταμειακά στις οικείες ΔΟΥ, καταβάλλονται μέχρι και σε 120 συνεχείς, μηνιαίες δόσεις, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη προς τον ΕΟΠΥΥ και την αποστολή από τον ΕΟΠΥΥ τίτλου διαγραφής υπολοίπου προς την οικεία ΔΟΥ.

 

Διαβάστε εδώ την τροπολογία.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: