Η δεύτερη συνηθέστερη νόσος του πεπτικού συστήματος μετά το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι η οισοφαγίτιδα, της οποίας αιτία είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (2 ή περισσότερα επεισόδια εβδομαδιαίως), δηλαδή η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Καούρες
- Κάψιμο ή ξινίλα στον λαιμό
- Πόνο στο στήθος
- Δυσκολία στην κατάποση
- Βραχνάδα φωνής
- Ανεξήγητο βήχα ή δύσπνοια
Τι πρέπει να κάνετε:
1. Τρώτε συχνά και μικρά γεύματα για προστασία από το μετεωρισμό και από την αυξημένη γαστρική έκκριση.
2. Αποφύγετε τρόφιμα που προκαλούν αίσθημα καύσου, όπως τα μπαχαρικά.
3. Αποφύγετε την κατανάλωση όξινων τροφίμων, όπως πορτοκάλι, εσπεριδοειδή.
4. Μειώστε τα λιπαρά στη διατροφή σας.
5. Αποφύγετε σοκολάτα, αλκοόλ και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου cola.
6. Αποφύγετε απόσταγμα από μέντα και δυόσμο.
7. Τρώτε 2-3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.
8. Αποφεύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό.
9. Αποφύγετε τα σφιχτά ρούχα (κυρίως μετά το γεύμα).
10. Μειώστε το βάρος σας, αν είστε υπέρβαροι.
11. Αποφύγετε το κάπνισμα.
12. Αποφύγετε την ασπιρίνη.
13. Αποφύγετε συνήθειες που αυξάνουν την κατάποση αέρα, όπως ροφήματα με καλαμάκι, γρήγορη κατανάλωση σούπας με το κουτάλι, τσίχλες.
14. Έχει παρατηρηθεί ευεργετική δράση της μαστίχας Χίου (που υπάρχει σε σκεύασμα στο φαρμακείο) όταν λαμβάνεται πριν από τα γεύματα.
Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά
Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.
Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων.