Το βρέξιμο του κρεβατιού συχνά είναι μέρος της φυσιολογική ανάπτυξης του παιδιού. Τα περισσότερα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών δεν μένουν στεγνά τη νύχτα και, μέχρι τα 4 έτη, μαθαίνουν να ελέγχουν την κύστη τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η νυχτερινή ενούρηση είναι η απώλεια ούρων που συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η διάγνωση γίνεται όταν παρουσιάζεται σε παιδιά ηλικίας 5-6 ετών, όπου έχουν δύο ή περισσότερα επεισόδια κατά τη διάρκεια ενός μήνα, ενώ για τα παιδιά άνω των 6 ετών, όταν παρατηρηθούν ένα ή περισσότερα επεισόδια ανά μήνα. Η νυχτερινή ενούρηση είναι τρεις φορές πιο συχνή στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια.
Τα αίτια που οδηγούν στο βρέξιμο του κρεβατιού μπορεί να είναι:
✔ Γενετικοί παράγοντες. Εάν ένας γονέας παρουσίασε νυχτερινή ενούρηση σε παιδική ηλικία, η πιθανότητα εμφάνισης στα παιδιά είναι 43%, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 77 %, αν και οι δύο γονείς παρουσίασαν νυχτερινή ενούρηση.
✔ Ορμονολογικοί παράγοντες, όπως μειωμένη παραγωγή αντιδιουρητικής ορμόνης.
✔ Ανατομικές ανωμαλίες ουροδόχου κύστεως, ουρήθρας ή ουρητήρων.
✔ Το άγχος.
✔ Λοιμώξεις ουροποιητικού.
Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους, για να τους δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και, αν χρειαστεί, να γίνει εργαστηριακός – απεικονιστικός έλεγχος.
Τι να κάνουμε αν το παιδί μας έχει νυχτερινή ενούρηση:
• Σωστή διαπαιδαγώγηση, δηλαδή συζήτηση με το παιδί γι’ αυτό που του συμβαίνει, επιβράβευση όταν δεν βρέχει το κρεβάτι του κι ενίσχυση αυτοπεποίθησης. Σημαντική επίσης είναι η συνεργασία του στο στρώσιμο εκ νέου του κρεβατιού.
• Καλή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειωμένη λήψη υγρών και αποφυγή κατανάλωσης γλυκών μία ώρα πριν από τον ύπνο.
• Ξυπνάμε το παιδί μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να πάει τουαλέτα.
• Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ξυπνητήρι με το υπόστρωμα, όπου έχει ποσοστό επιτυχίας 75% – 80%.
Γράφει ο Μάρκος Βαβλάς
Παιδίατρος
Επιστημονικά υπεύθυνος Παιδιατρικού τμήματος Πολυϊατρείου «City Doctors»
www.city-doctors.gr