ΜΕΝΟΥ
Τι να προσέξετε στο τραπέζι της Αναστάσεως και της Κυριακής του Πάσχα

Τι να προσέξετε στο τραπέζι της Αναστάσεως και της Κυριακής του Πάσχα

Health Newsroom

Μετά από πολλές μέρες νηστείας το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα το πασχαλιάτικο τραπέζι, έχοντας συμβολική σημασία, αποτελεί την εκτόνωση μετά τη Σαρακοστή και γεμίζει με πληθώρα εδεσμάτων απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων. Θα πρέπει όμως να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι θα φάτε. 

 

 

Το πασχαλινό τραπέζι που θεωρητικά έχει σαν σκοπό να τονώσει τον οργανισμό μετά από τη νηστεία, σήμερα γίνεται «μπούμερανγκ». Η πλουσιότητα του σε ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, πουρίνες, ολικά λιπίδια, αλλά και θερμίδες επιβαρύνει κατά πολύ τον οργανισμό μας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που καταλήγουν στο νοσοκομείο με απλά στομαχικά προβλήματα έως και με σοβαρότερα πρόβλημα π.χ. εμφράγματα, που έχουν ως σημείο αναφοράς το πασχαλινό τραπέζι.

Το αρνάκι, το κοκορέτσι, τα τηγανιτά του πασχαλινού τραπεζιού, έχουν κατά καιρούς χαρακτηριστεί ως επιβλαβείς τροφές. Πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί πως δεν βλάπτει τόσο η απλή κατανάλωση τους, όσο η υπερκατανάλωση… Αυτό σημαίνει πως το πρόβλημα δεν είναι αν «τσιμπολογήσουμε» από τις παραπάνω τροφές, αλλά αν τις υπερκαταναλώσουμε.

Έτσι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε:

Δεν θα πρέπει όλες τις προηγούμενες ώρες πριν την Ανάσταση να μένουμε τελείως νηστικοί. Αντίθετα, καλό θα ήταν να έχουμε φάει ένα ελαφρύ σνακ ή καλύτερα ένα φρούτο, 1 με 2 ώρες πριν το δείπνο της Ανάστασης. Έτσι, θα μειώσουμε την πείνα μας και θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε καλύτερα την ποσότητα που θα καταναλώσουμε.

Ξεκινάμε το γεύμα μας με μαγειρίτσα ή κάποια άλλη κρεατόσουπα, εφόσον αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ της νηστείας και της διατροφικής «ασυδοσίας» που ακολουθεί.

Αποφεύγουμε το συνδυασμό της μαγειρίτσας με αυγό, μιας και η πέψη θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

Ξεκινάμε πάντα με σαλάτα. Η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την κατανάλωση των πιο παχυντικών εδεσμάτων και την επιβάρυνσή μας με λιπαρά. Έτσι θα χορτάσουμε γρηγορότερα και θα φάμε λιγότερο.

Από αλκοολούχα ποτά επιλέξτε καλύτερα κρασί, μιας και έχει μικρότερο θερμιδικό περιεχόμενο και υψηλότερη διατροφική αξία συγκριτικά με άλλα ποτά, εφόσον οι φαινολικές ενώσεις που περιέχει μας προστατεύουν από καρδιαγγειακά.

Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρετε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο. Γάλα μπισκότα ή δημητριακά ολικής αλέσεως ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μπορεί να μας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.

Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα, και να γεμίσετε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας.

Το βραδινό σας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, μία απαλή χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.

Η διατροφική αξία των πασχαλινών εδεσμάτων

Οβελίας:

Πλούσιο σε κορεσμένο «κακό» λίπος και θερμίδες: Τα 100γρ αρνιού έχουν 15γρ λίπους και 375 θερμίδες. Τα πιο άπαχα τμήματά του είναι το μπούτι.

Στην πέτσα περιέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους το οποίο είναι κορεσμένο. Η κατανάλωση κορεσμένου λίπους συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρική αρθρίτιδα

Ενδυναμώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.

Κατσικάκι:

Διαιτητική επιλογή: το κατσίκι συγκριτικά με το αρνί έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος (τα 100γρ κατσικιού έχουν 2,3γρ λίπους και 110 θερμίδες).

Πλούσιο σε συνένζυμο Q10: η αντιοξειδωτική δράση της συγκεκριμένης ουσίας μειώνει την LDL – κακή χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Πλούσιο σε L-καρνιτίνη: Ο ρόλος της είναι η μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, σε εκείνα δηλαδή τα σημεία του κυττάρου όπου μπορούν τα συγκεκριμένα αυτά συστατικά του αποθηκευμένου λίπους να διασπαστούν και να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό (λιπολυτική δράση).

Πλούσιο σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ραντίστε το κρέας με πολύ χυμό λεμονιού, ο οποίος λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου από το αρνί και το κατσίκι. Επιπλέον, χάρη στην αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C εξουδετερώνονται οι καρκινογόνες ουσίες (νιτροζαμίνες), που παράγονται από το ψήσιμο στα κάρβουνα.

Μαγειρίτσα:

Πλούσια σε θερμίδες: Τα συκωτάκια και τα εντόσθια είναι υψηλή πηγή λίπους με αποτέλεσμα να αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο της μαγειρίτσας. Μια μερίδα μαγειρίτσα έχει περίπου 520 θερμίδες.

Διευκολύνει το πεπτικό σύστημα: η μαγειρίτσα με τα χόρτα που προσθέτουμε είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα.

Βελτιώνει τις στομαχικές ενοχλήσεις από τη νηστεία της σαρακοστής, χάρη στον άνηθο που περιέχει βοηθάει στην πέψη και καταπολεμά τους κολικούς.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: η προσθήκη ελαιόλαδου και κρεμμυδιού στη μαγειρίτσα προσδίδει αντιοξειδωτικά προστατεύοντας από καρδιαγγειακά, υπέρταση και φλεγμονές.

Τονώνει το ανοσοποιητικό: το δίδυμο κρεμμύδι – λεμόνι βοηθά στην επούλωση των πληγών και προλαμβάνει τα κρυολογήματα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Τσουρέκι:

Το τσουρέκι σας παρέχει 255 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και 12 γραμμάρια ολικού λίπους ανά 100 γραμμάρια τσουρέκι.

Καλή πηγή αντιοξειδωτικών: Η βασιλόπιτα τσουρέκι περιέχει μαστίχα καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, εκ των οποίων και τα δύο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών.

Σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά: Λόγω του ότι περιέχει μικρότερη ποσότητα βουτύρου και ζάχαρης, η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει λιγότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα βασιλόπιτας κέικ. Επίσης, τόσο τα ολικά όσο και τα κορεσμένα λιπαρά της είναι χαμηλότερα από αυτά της βασιλόπιτας κέικ.

Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Το νάτριο, βασικό συστατικό του αλατιού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση. Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει συνήθως τη μισή ποσότητα αλατιού από τη βασιλόπιτα κέικ

Περιέχει μαχλέπι & μαστίχα: Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.

Η μαστίχα εκτός από το μεθυστικό άρωμα της, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι και το στόμα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

 

Γεωργία ΚαπώληΤης ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΠΩΛΗ, MSc
Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου
Αντιπρόεδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας 
[email protected]

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: