ΜΕΝΟΥ
Τι προβλέπεται για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 ετών;

Τι προβλέπεται για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 ετών;

Health Newsroom

Για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων έναντι του κορoνοϊού μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για την COVID-19.

Όπως είπε, οι ραγδαίες εξελίξεις στις επιστημονικές μελέτες έφεραν απρόσμενα γρήγορα τη δυνατότητα εμβολιασμού παιδιών από την ηλικία των 12 έως 15 ετών, ενώ υπάρχει προοπτική επέκτασης του εμβολιασμού στο άμεσο μέλλον και σε μικρότερες ηλικίες. Στα μέσα Μαΐου το ECDC, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμού των παιδιών παραθέτοντας και τους λόγους που το οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Αμερική και Καναδάς ήδη εμβολιάζουν τα παιδιά.

Πριν τρεις ημέρες ακολούθησε η τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και η Ειδική Επιτροπή Ιατρικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση, η CHMP, η οποία ενέκρινε και εκείνη την επέκταση της ηλικίας εμβολιασμού με εμβόλιο mRNA σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Η απόφαση στηρίχθηκε σε μελέτη που αφορούσε 2.260 παιδιά της ηλικίας 12 έως 15 ετών, τα οποία σύμφωνα με το ερευνητικό πρωτόκολλο, το ειδικό για παιδιά, παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο είχε τα πλεονεκτήματα που θέλουμε να έχει κάθε εμβόλιο, δηλαδή πρώτον ότι ήταν ανοσογόνο, παρήγαγαν αντισώματα και μάλιστα σε ψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, και αποτελεσματικό. Από τα 1.005 παιδιά που εμβολιάστηκαν, κανένα δεν ανέπτυξε νόσο σε σύγκριση με 16 παιδιά από τα 978 που ανήκαν στην ομάδα μαρτύρων. Δηλαδή η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. Τα παιδιά παρουσίασαν ήπιες, συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ξέρουμε από τα παιδικά λεγόμενα εμβόλια. Η Επιτροπή σημειώνει ότι ο περιορισμένος αριθμός παιδιών που συμπεριλαμβάνει η μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, η PRAC, ερευνά επίσης τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί από το εμβόλιο της Pfizer και έχουν αναφερθεί σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 30 ετών χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί η σχέση με το εμβόλιο. Η Επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τους πιθανούς ενδεχόμενους κινδύνους, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα. Βασική, βέβαια, προϋπόθεση αποτελεί πάντα η αυστηρή επιτήρηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας σε παιδιά και ενήλικες σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα από κάθε χώρα να μπορεί να διαμορφωθεί μια στρατηγική, μια πολιτική εμβολιασμού ανάλογα με τα στοιχεία που διαθέτει η κάθε χώρα. Όπως γίνεται και για όλα τα εμβόλια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμά πολλούς παράγοντες και διαμορφώνει το σκεπτικό και την απόφασή της, την οποία και την δημοσιοποιεί όταν πρόκειται να εξετάσει την έγκριση ενός εμβολίου, τόνισε η κα Θεοδωρίδου. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν τη νόσο -η νόσος του κορονοϊού έχει ήπια πορεία στα παιδιά-, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ επιδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και τις δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να δραστηριοποιούνται τα παιδιά, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει ο εμβολιασμός. Πρωταρχικός στόχος για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Η Εθνική Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους του θέματος, προκειμένου να διατυπώσει την πρότασή της για τον εμβολιασμό που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, όπως και το ρόλο της Επιτροπής που είναι συμβουλευτικός.

Όσο αφορά την τροποποίηση του σχήματος εμβολιασμού για τα άτομα που έχουν νοσήσει με κορονοϊό, μεταβάλλοντας το σχήμα του εμβολιασμού σε μια δόση 6 μήνες μετά τη νόσηση, η και Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι η ημερομηνία διάγνωσης θα πρέπει να διευκρινίσουμε θεωρείται η ημερομηνία της πρώτης διαγνωστικής εξέτασης μέσω ή αντιγονικού τεστ (rapid test) ή μοριακού τεστ (τη γνωστή PCR) που έχουν καταγραφεί στο επίσημο μητρώο COVID του ΕΟΔΥ. Τα self-test και τα τεστ αντισωμάτων δεν αποτελούν επίσημη διάγνωση για καταγραφή της νόσου στο μητρώο COVID. Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν άτομα της κατηγορίας Α, η οποία, σύμφωνα με την αρχική προταιρεοποίηση των εμβολιασμών, περιλαμβάνει άτομα υψηλού κινδύνου, που έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό τους και θα ακολουθήσουν τις ειδικές για αυτά οδηγίες.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι οι συστάσεις πάντα θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα. Τις τελευταίες ημέρες και γενικά τις τελευταίες εβδομάδες, πολύ ενδιαφέρον συγκεντρώνουν θέματα σχετικά με την 3η πιθανή δόση ενός εμβολίου, τους συνδυασμούς διαφόρων εμβολίων ή και για τη δημιουργία και την ύπαρξη άλλων νέων εμβολίων. “Υπάρχει δηλαδή μία συνεχής ροή επιστημονικών πληροφοριών, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι η ανάγκη που παραμένει πάντα σταθερή, είναι η ταχεία και ευρεία εφαρμογή των εμβολίων που ήδη βρίσκονται στα χέρια μας” κατέληξε.

Ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του ενημέρωσε για τις παραδόσεις των εμβολίων. Αναλυτικά, η Pfizer για το μήνα Ιούνιο θα παραδώσει 2.070.900 δόσεις, η εταιρία Moderna 308.400 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca κυμαίνεται μεταξύ των 400.000 και τον 500.000 δόσεων. Η εταιρεία Johnson & Johnson έδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα εύρος παραδόσεων, λέγοντας ότι θα συγκεκριμενοποιήσει τις παραδόσεις τις επόμενες ημέρες.

Σε σχέση με την απορροφητικότητα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι από την εταιρεία Pfizer παρελήφθησαν 4.268.550 δόσεις και διενεργήθηκαν 3.923.064 εμβολιασμοί, ποσοστό 91,65%.

Από την εταιρεία Moderna παρελήφθησαν μέχρι το βράδυ της Κυριακής, 613.700 δόσεις και διενεργήθηκαν 545.015 εμβολιασμοί, ποσοστό απορρόφησης 89%.

Από την εταιρεία AstraΖeneca μέχρι το βράδυ της Κυριακής παρελήφθησαν 1.351.000 δόσεις και πραγματοποιήθηκαν 949.614 εμβολιασμοί και το ποσοστό απορρόφησης είναι 70,3%.

Από την εταιρεία Johnson&Johnson, μέχρι την Πέμπτη 27/5, παρελήφθησαν 132.000 δόσεις και διενεργήθηκαν 104.262 εμβολιασμοί, ποσοστό 79%.

Παράλληλα, σημείωσε ότι άνοιξαν επιπλέον ραντεβού Johnson&Johnson στην ηπειρωτική χώρα από 7/6, δεδομένου ότι η χώρα παρέλαβε την Παρασκευή 28/5 78.000 και η εταιρεία επιβεβαίωσε και την παράδοση άλλων 78.000 δόσεων στις 3/6.

Τέλος υπενθύμισε ότι οι πολίτες ηλικίας άνω των 30 μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Οι πολίτες από 18 μέχρι 29 μέχρι στιγμής μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο μονοδοσικό Johnson&Johnson και, αν επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, πολύ σύντομα, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή τους ομάδα.

Δείτε την ενημέρωση:

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: