ΜΕΝΟΥ
Το πρώτο τακτικό εξωτερικό ιατρείο γηριατρικής του ΕΣΥ στο «Λαϊκό»

Το πρώτο τακτικό εξωτερικό ιατρείο γηριατρικής του ΕΣΥ στο «Λαϊκό»

Health Newsroom

Ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου τακτικού εξωτερικού ιατρείου γηριατρικής του ΕΣΥ στο «Λαϊκό» Γενικό Νοσοκομείο. Το ιατρείο συντονίζει η ειδική παθολόγος-γηρίατρος, ειδικευθείσα στις ΗΠΑ, δρ. Ευρυδίκη Κραββαρίτη. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου ο στόχος του ιατρείου αυτού είναι η ολιστική αντιμετώπιση των περίπλοκων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τα γηρατειά, όπως είναι: αστάθεια βάδισης, πτώσεις και κατάγματα, κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης, υποθρεψία και σαρκοπενία, ακράτεια ούρων, πολυφαρμακία, ευπάθεια σε λοιμώξεις, έλκη του δέρματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προβλήματα αυτά της τρίτης ηλικίας, τα οποία καλούνται «γηριατρικά σύνδρομα» προσεγγίζονται από τους γηρίατρους με συστηματικό τρόπο, αναζητώντας πιθανές αναστρέψιμες αιτίες, όπως π.χ. είναι η έλλειψη βιταμίνης Β12 για την αστάθεια βάδισης, ή η υπνική άπνοια για τα νοητικά προβλήματα. Ειδικότερα κάθε ασθενής εξετάζεται με βάση τις αρχές της ενδελεχούς γηριατρικής αξιολόγησης, η οποία καταπιάνεται με πέντε κατηγορίες προβλημάτων υγείας των ηλικιωμένων ανθρώπων: κινητικά προβλήματα, ψυχοδιανοητικά θέματα, διαταραχές θρέψης, περιπλοκότητα νοσημάτων, φαρμάκων και αποφάσεων, γηριατρική ευπάθεια, η οποία αποτιμάται με την ύπαρξη ή όχι δυσλειτουργίας του μυϊκού συστήματος ή/και την εξάρτηση από τρίτους για τις βασικές λειτουργίες της καθημερινότητας.

Παράλληλα ο γηρίατρος προσπαθεί να εκμαιεύσει τις επιθυμίες και το αξιακό σύστημα των ηλικιωμένων ασθενών. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία αναλυτικού αρχείου και ευσύνοπτης γνωμάτευσης, όπου καταγράφεται η ανίχνευση και η βαρύτητα καθενός από τα προαναφερθέντα Γηριατρικά Σύνδρομα, και το προτεινόμενο ολιστικό και εξατομικευμένο πλάνο διεπιστημονικής αντιμετώπισής τους.

Το τακτικό εξωτερικό ιατρείο γηριατρικής στο «Λαϊκό» δέχεται ασθενείς 75 ετών και άνω, μέσω της τηλεφωνικής και διαδικτυακής «γραμμής για την υγεία» 1535, ή μέσω απευθείας παραπομπής από άλλους γιατρούς του νοσοκομείου. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη πρωί στο κτίριο εξωτερικών ιατρείων επί της οδού Αγίου Θωμά στο Γουδί.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: