ΜΕΝΟΥ

Το SURVIVOR των καλοκαιρινών διακοπών!

Οδηγός με πολύτιμες συμβουλές για να απολαύσετε τις διακοπές σας χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα! 

Του ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Πολυήμερες ή ολιγοήμερες, βοηθούν να ξεφύγουμε από το άγχος της δουλειάς και να έχουμε μια χαλαρή διάθεση, λόγω της επαφής μας με τη θάλασσα και τη φύση, αλλά και γενικότερα με την αλλαγή των παραστάσεων της καθημερινότητας μας. Ωστόσο οι διακοπές εκτός από ξεκούραση και διασκέδαση πολλές φορές  επιφυλάσσουν και δυσάρεστα απρόοπτα.

Είτε βρίσκεστε στη μόνιμη κατοικία σας είτε έχετε καταφύγει στο εξοχικό σας ή σε κάποιο παραθεριστικό κέντρο, η λίστα με τους κινδύνους που έχουν σχέση με την υγεία στο διάστημα των διακοπών είναι μεγάλη. Κάτι που σε άλλη χρονική περίοδο είναι σχετικά εύκολο να αντιμετωπιστεί, το καλοκαίρι γίνεται δυσκολότερο, γιατί πολλές φορές εκεί που παραθερίζουμε δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρική ή φαρμακευτική περίθαλψη.

Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας είναι ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας. Οι μικροεπισκευές ή το μάζεμα των φύλλων στο εξοχικό σας -ανάλογα πάντα με τον τρόπο που το κάνετε- μπορούν να σας προκαλέσουν από θερμική εξάντληση έως βαριάς μορφής οσφυαλγία. Η ηλιοθεραπεία, το κολύμπι ή και οι ρακέτες στην αμμουδιά εξίσου ενέχουν κάποιους κινδύνους. Οι κίνδυνοι καιροφυλακτούν για οποιονδήποτε υγιή άνθρωπο, πολύ δε περισσότερο όμως για εκείνους που έχουν κάποια πάθηση ή χρόνια ασθένεια.

Tο HEALTH NEXT GENERATION σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες σας δίνει και το φετινό καλοκαίρι τις βασικότερες συμβουλές που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας προκειμένου να προλάβετε ή να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε απρόοπτες καταστάσεις.

Παράλληλα αναλυτικότερες συμβουλές θα μπορείτε να βρίσκετε καθημερινά και στις ιστοσελίδες μας www.nextdeal.gr και www.healthng.gr

Αν είστε καρδιοπαθής

Οι καρδιοπαθείς (ιδίως οι ηλικιωμένοι) ανήκουν στην  ομάδα υψηλού κινδύνου το καλοκαίρι. Οι γενικές οδηγίες προφύλαξης που συστήνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι οι εξής:

●        Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.

●        Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

●        Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).

●        Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.

●        Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη.

●        Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.

●        Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.

●        Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.

●        Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.

●        Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.

●        Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση  καρδιακής ανεπάρκειας.

●        Γενικά όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου. Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.

Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη

Προμηθευτείτε την κάρτα διαβητικού, καθώς και ιατρικό σημείωμα που να αναφέρει ότι πάσχετε από Διαβήτη, άλλα προβλήματα υγείας ή αλλεργίες, καθώς και την αγωγή που λαμβάνετε: δισκία, ινσουλίνη, τύπος ινσουλίνης, δοσολογία, ώρες λήψης φαρμάκων. Ζητήστε το ιατρικό σημείωμα στα αγγλικά αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό.
Πάρτε μαζί σας μια ιατρική συνταγή με την φαρμακευτική αγωγή σας.
Πάρτε μαζί σας μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκων (ινσουλίνη και δισκία) και αναλώσιμων (βελόνες, σύριγγες, ταινίες αυτοελέγχου) από αυτή που αναμένεται να σας χρειαστεί και φυσικά το ημερόγιο και τη συσκευή αυτοπαρακολούθησης. Πάρτε μαζί σας φάρμακα για την αντιμετώπιση υπογλυκαιμιών (ταμπλέτες γλυκόζης, ένεση γλυκαγόνης), διαρροιών και εμέτου.
Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο καλό είναι να κάνετε συχνές στάσεις για περπάτημα και να έχετε μαζί σας κάποιο σνακ σε περίπτωση υπογλυκαιμίας. Αν είστε εσείς ο οδηγός σταματήστε με την πρώτη υποψία υπογλυκαιμίας και μην ξεκινήσετε, αν δεν αισθάνεστε απολύτως καλά.
Φθάνοντας στον προορισμό σας φυλλάξτε τα φάρμακά σας σε σκιερό μερος. Η ινσουλίνη που θα χρησιμοποιήσετε δεν χρειάζεται να μπει στο ψυγείο. Αντίθετα η επιπλέον ινσουλίνη και η γλυκαγόνη πρέπει να τοποθετούνται αμέσως στο ψυγείο.
Αποφεύγετε την έκθεση σας στο ήλιο, και να φοράτε πάντα καπέλο. Προτιμήστε τις πρωϊνές ή απογευματινές ώρες για κολύμπι,  περπάτημα ή άσκηση. Πριν από οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα  μετρήστε το σάκχαρό σας και φάτε ένα σνακ. Μετά από 45 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης μπορεί να χρειαστεί να πιείτε μισό ποτήρι χυμό προκειμένου να συνεχίσετε. Μετρήστε το σάκχαρο σας τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και στο τέλος της άσκησης.
Μην περπατάτε ξυπόλητοι στην καυτή άμμο ή μέσα στη θάλασσα. Μετά το κολύμπι ξεβγάλτε τα πόδια σας με νερό βρύσης και βάλτε μια ενυδατική κρέμα. Αποφεύγετε να τα εκθέσετε άμεσα στον ήλιο. Πάρτε μαζί σας 2 ζευγάρια άνετα παπούτσια και αρκετές κάλτσες. Εξετάζετε πάντα τα πόδια σας για αμυχές, κάλους, αιματώματα ή αλλαγές χρώματος.

Αν έχετε οστεοπόρωση

·        Επωφεληθείτε του καλού καιρού και ξεκινήστε συστηματικά το περπάτημα. Η συστηματική βάδιση εκτός του ότι είναι η πιο ανέξοδη και εύκολη άσκηση βελτιώνει αισθητά τη φυσική σας κατάσταση, ενισχύει τη μυϊκή σας ενδυνάμωση, αυξάνει την αντοχή και την ισορροπία, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει και τη στάση του σώματός σας.

·        Συνιστάται όμως μεγάλη προσοχή στο καλοκαιρινό περιβάλλον, γιατί τα περιστατικά πτώσεων αυξάνονται κατά μεγάλο βαθμό. Φοράτε ίσια παπούτσια και αποφύγετε υγρά δάπεδα, καθώς και τις ώρες μεγάλης ηλιοφάνειας, γιατί υπάρχει περίπτωση να ζαλιστείτε και να πέσετε. Επιδιώξτε να έχετε μαζί σας κάποιον, ο οποίος θα μπορεί να σας βοηθήσει σε περίπτωση πτώσης ή αστάθειας.

Αν έχετε κοιλιοκάκη

Όταν θα φάτε έξω θα πρέπει να εξηγήσετε με σαφήνεια στο σερβιτόρο ή ακόμη και στον ίδιο το μάγειρα, τι ακριβώς πρέπει να αποφύγετε. Τα σκεύη στα οποία θα ετοιμάσουν το γεύμα σας δεν θα πρέπει να έχουν πρωτίστως χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γευμάτων που περιέχουν γλουτένη. Κλασικό παράδειγμα είναι οι τηγανιτές πατάτες, οι οποίες θα πρέπει να είναι φρέσκες (κι όχι προτηγανισμένες) και να τηγανιστούν σε καθαρό λάδι, το οποίο δεν είχε νωρίτερα χρησιμοποιηθεί για  την παρασκευή αλευρωμένης τροφής. Επισκεπτόμενοι πολλές φορές νησιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επιθυμείτε να φάτε ψάρι, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι στα κάρβουνα και όχι στο τηγάνι για το λόγο που αναφέραμε και ανωτέρω.

Αν πάσχετε από αγγειακές παθήσεις

Στις παθήσεις των αρτηριών, όπου επικρατεί η κακή αιμάτωση των άκρων λόγω στενωτικών βλαβών,  η επίδραση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν έχει δυσμενή επίδραση. Αντιθέτως  η καλοκαιρία ευνοεί ανθρώπους κάποιας ηλικίας να βαδίζουν, έστω και αν αναγκάζονται να σταματήσουν για λίγο μέχρι να αποσυμφορηθούν από τον πόνο που παράγεται, διότι το βάδισμα είναι η πιο ευεργετική προσφορά στη δημιουργία παράπλευρης κυκλοφορίας. Εκείνο που μπορεί όμως να καταδικάσει το μέλος είναι ο τραυματισμός, όταν τα πέλματα είναι γυμνά και ευάλωτα σε τραυματισμούς (γυαλιά, άμμος ανάμεσα από τα δάκτυλα, μουλιασμένη επιδερμίδα στη θάλασσα) και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στους τραυματισμούς.

Στις παθήσεις του φλεβικού συστήματος, καθώς και στις παθήσεις των λεμφαγγείων,  η επίδραση της αυξημένης θερμοκρασίας είναι ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας.

Η αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος «χαλαρώνει» περισσότερο το φλεβικό αγγειακό δίκτυο και το οίδημα αυξάνεται. Ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν αυξημένο βάρος, αναπνευστικά προβλήματα, που παίρνουν αντιυπερτασικά φάρμακα και κυρίως σε εκείνους που έχουν παρατεταμένη ορθοστασία. Συστήνεται, λοιπόν,  σε αυτούς κρύα ντους, μπάνια στη θάλασσα, κινητοποίηση και αποφυγή ορθοστασίας, απώλεια βάρους, αποφυγή στενών ρούχων (κορσέδων κ.λπ.) και τέλος σε εκείνους που εμφανίζουν κιρσούς ή μεταθροβωτικό σύνδρομο να φορούν ελαστικές κάλτσες μέχρι το γόνατο, που αυξάνουν τη δύναμη εξώθησης της γάμπας.

Σε βαριά φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας «άτονου έλκους», που είναι μια πληγή στην εσωτερική επιφάνεια του αστράγαλου. Για να μην εκδηλωθεί, τα πόδια πρέπει να προστατεύονται με ελαστικές κάλτσες, ενώ σε περίπτωση τραυματισμού το καλοκαίρι στην περιοχή του έσω σφυρού (φαγούρα, τσίμπημα από κουνούπι, ξύσιμο, τραυματισμός), που προκαλεί λύση της συνέχειας της επιδερμίδας, πρέπει άμεσα να θεραπεύεται με αλλαγές, με περίδεση του μέλους με ελαστικούς επιδέσμους και/ή ελαστικές κάλτσες, διότι η επούλωση επιτυγχάνεται μόνο με μείωση των ασκούμενων πιέσεων στο εσωτερικό φλεβικό δίκτυο.

Αν έχετε ακμή

Η ακμή βελτιώνεται λόγω της καλής διάθεσης και έλλειψης στρες κατά τη διάρκεια των διακοπών.  Ο ήλιος και το θαλασσινό νερό βοηθούν τις περισσότερες φορές την ακμή, αλλά η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο, διότι η υπερβολική έκθεση μπορεί να την επιδεινώσει.

Η χρήση του αντιηλιακού είναι απαραίτητη, ειδικά σε όσους πρόσφατα ολοκλήρωσαν αγωγή με ρετινοειδή, αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν τοπική θεραπεία που μπορεί να κάνει το δέρμα φωτοευαίσθητο.

Οι γυναίκες επίσης που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά  για τη θεραπεία της ακμής,  πρέπει να χρησιμοποιούν συστηματικά και αντιηλιακό στο πρόσωπο για να αποφύγουν τον κίνδυνο μελάσματος (δερματική δυσχρωμία).

Ειδικά οι γυναίκες με αυξημένη εφίδρωση θα πρέπει κατά τους θερινούς μήνες να επιλέξουν και μη λιπαρές μορφές μακιγιάζ για να μη μπλοκάρουν επιπλέον τους σμηγματογόνους αδένες.

Πολλές από τις τοπικές  ή και συστηματικές με αντιβιοτικά θεραπείες που ακολουθούνται κατά τους θερινούς μήνες πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα μη φωτοευαισθητοποιά προιόντα, άρα μία επίσκεψη πριν τις διακοπές στο δερματολόγο είναι επιβεβλημένη. Οι επεμβατικές θεραπείες για την ακμή, καθώς και για τις ουλές ακμής απαγορεύονται τις εποχές με έντονη ηλιοφάνεια.

Τέλος, με την ηλιοφάνεια ο κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπέρχρωσης είναι εντονότερος, άρα απαγορεύεται ρητά να «πειράζουν» οι ασθενείς τα σπυράκια και να εκτίθενται στον ήλιο.

Αν έχετε ψωρίαση

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι απαγορευτική επειδή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση. Όμως, για τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση, ο ήλιος είναι ευεργετικός, καθώς αποτελεί μία από τις καλύτερες θεραπείες. Ωστόσο σε ποσοστό 1% των ασθενών ο ήλιος δεν δρα θεραπευτικά αντίθετα δημιουργεί προβλήματα. Οπότε σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του δερματολόγου είναι απαραίτητη. Για το λόγο αυτό, το καλοκαίρι συνιστάται στους ασθενείς με ψωρίαση να εκτίθενται στον ήλιο και ιδιαίτερα να εκτίθενται οι περιοχές του σώματός τους που εμφανίζουν την ασθένεια. Προσοχή όμως: 30 λεπτά την ημέρα αρκούν για να βελτιωθεί το δέρμα. Η ηλιοθεραπεία μέχρι 15 λεπτά χωρίς χρήση αντιηλιακού αποδεικνύεται ευεργετική για τους πάσχοντες, καθώς επιβραδύνει τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος που προκαλεί τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν ξέρουν τους μηχανισμούς. Προκαλεί επίσης την παραγωγή της βιταμίνης D και αυτός μπορεί να είναι ένας άλλος μηχανισμός δράσης

Αν κάποιος παραμείνει περισσότερο διάστημα στον ήλιο, θα πρέπει να προστατευθεί με αντιηλιακό μετά τα πρώτα 15 λεπτά, καθώς διατρέχει τον κίνδυνο εγκαύματος και όλων των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Καλό είναι, γενικώς, να αποφεύγεται η έκθεση τις μεσημεριανές ώρες και να τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας από τον ήλιο. Στα φαρμακεία σήμερα διατίθενται αντιηλιακά προϊόντα που είναι κατάλληλα για ασθενείς με ψωρίαση

Προσέξτε πως κολυμπάτε, αν έχετε οσφυαλγία

·        Μη βουτάτε σε κρύα θάλασσα. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το αποφύγετε, τυλιχτείτε με το μπουρνούζι σας, μόλις βγείτε από το νερό και αλλάξτε αμέσως, ώστε να μη στεγνώσει το βρεγμένο μαγιό πάνω στο σώμα σας.

·        Αποφεύγετε να κολυμπάτε με βατραχοπέδιλα, γιατί αυξάνουν τα φορτία που δέχεται η μέση, με συνέπεια να κινδυνεύετε να υποστείτε τραυματισμό μέσα στη θάλασσα ή μόλις βγείτε στη στεριά.

·        Από όλα τα στιλ κολύμβησης προτιμείστε το ύπτιο που πραγματοποιείται με το σώμα γυρισμένο ανάσκελα. Σε αυτή τη στάση η μέση προστατεύεται από την άνωση που ασκεί το νερό και γυμνάζονται καλύτερα οι ραχιαίοι μύες.

Αν έχετε δυσκοιλιότητα

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας είναι η σταδιακή αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, με βάση το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενταχθούν στη διατροφή τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης (σιτάρι, βρόμη κλπ.), φρούτα (ακτινίδια, αχλάδια, ροδάκινα, σύκα κλπ.), λαχανικά (φασολάκια, μπάμιες, αρακά κλπ.) και όσπρια.

Παράλληλα θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό (τουλάχιστον 1,5lt υγρών κάθε μέρα ιδίως το πρωί), να μην αναβάλλετε την αφόδευση, να ασκείστε καθημερινά.

Σε δύσκολες και χρόνιες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, όταν οι διατροφικές αλλαγές αργούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο γιατρός συστήνει τη λήψη υπακτικών, όπως ελαιώδη καθαρτικά από το στόμα (παραφίνη), από το ορθό υπόθετα ή κλύσματα γλυκερίνης/ παραφίνης και οσμωτικά καθαρτικά, όπως λακτουλόζη και λακτιτόλη.

Για να μην αποκτήσετε μύκητες στα πόδια

·        Να μη κυκλοφορείτε ξυπόλητοι στις πισίνες, τα αποδυτήρια, τα δωμάτια των ξενοδοχείων και σε άλλα δημόσια μέρη.

·        Να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα, προσέχοντας να μη προκαλείτε μικροτραυματισμούς στο δέρμα.

·        Να μη χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα, τις ίδιες κάλτσες και τα ίδια παπούτσια με άλλους.

·        Να μη χρησιμοποιείτε καθημερινά τα ίδια παπούτσια, ιδιαίτερα αν είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά.

·        Η χρήση πούδρας και κρέμας ανακουφίζουν άμεσα από τα συμπτώματα, αλλά στην πραγματικότητα μειώνουν μόνο την εμφάνιση τους. Η χρήση κρεμών σε ξηρό και διαβρωμένο δέρμα ευνοεί στην πραγματικότητα την περαιτέρω ανάπτυξη των μυκήτων. Ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγείτε είναι η χρήση αντιμυκητιασικής φαρμακευτικής αγωγής.

Πως θα προλάβετε τραυματισμούς στο beach volley

Το beach volley μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδες στον ώμο, τραυματισμούς των δακτύλων, διάστρεμμα αστραγάλου, τενοντίτιδα της επιγονατίδας, τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και οσφυαλγία. Πολλοί από τους τραυματισμούς αυτούς μπορεί να προληφθούν, ακολουθώντας  τις σωστές οδηγίες εκπαίδευσης:
·        Χρησιμοποιήστε κατάλληλες τεχνικές αντοχής για την οσφύ, τους ώμους και τα πόδια.

·        Σε περιπτώσεις συνεχόμενων τραυματισμών του αστραγάλου, χρησιμοποιήστε ταινίες σταθεροποίησης τύπου taping, για την αποφυγή νέου διαστρέμματος.

·        Ελαχιστοποιήστε την ποσότητα της προπόνησης σε σκληρές επιφάνειες.

·        Χρησιμοποιήστε ειδικά αθλητικά παπούτσια για την απορρόφηση των κραδασμών.

·        Κάντε καλή προθέρμανση με ελαφριές διατάσεις και μικρή αερόβια άσκηση.

·        Κάντε καλή και σωστή αποθεραπεία μετά την προπόνηση.

·        Σε περίπτωση πόνου, επισκεφτείτε το γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

·        Ο αθλητής πρέπει να επιστρέφει στο παιχνίδι, μόνο όταν του δοθεί το «πράσινο» φως για να παίξει.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: