ΜΕΝΟΥ
Τσιόδρας: Τα 3 πιο ελπιδοφόρα εμβόλια και η πορεία των μελετών

Τσιόδρας: Τα 3 πιο ελπιδοφόρα εμβόλια και η πορεία των μελετών

Health Newsroom

«Η επιδημία θα τελειώσει μόνο με το εμβόλιο, ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο αυτή τη στιγμή το οποίο απέχει, φαίνεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα τα έχουμε τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου» τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την σημερινή ενημέρωση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δίπλα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα ο καθηγητής αναφέρθηκε στα τρία πιο ελπιδοφόρα εμβόλια, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν είτε το Νοέμβριο είτε τον Δεκέμβριο. Όπως τόνισε «ήδη οι μεγάλοι ακαδημαϊκοί και εμπορικοί οργανισμοί που μελετούν αυτά τα εμβόλια σε μελέτες φάσης 3, τις τελευταίες μελέτες πριν την έγκριση, έχουν καλά αποτελέσματα στη μελέτη φάσης 1 και 2, σε μικρούς πληθυσμούς ανθρώπων. Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι αυτά τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για τα εμβόλια αυτά τα τρία που είναι οι πρωτοπόροι αυτή τη στιγμή και φυσικά μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει πάνω από 200 εμβόλια και στην οποία αναφέρεται πολύ συχνά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα εμβόλια, αυτά, έχουν διαφορετικό σχεδιασμό κατασκευής το καθένα, διαφορετικές συνθήκες φύλαξης το καθένα. Και θα πρέπει να χορηγηθούν με ειδικό σχεδιασμό». «Θεωρώ ότι η προσπάθεια για το εμβόλιο θα περπατήσει. Έχει πολλά εμπόδια. Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει εάν θα έχουμε κάποιες δόσεις μέχρι τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου. Περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα. Έχουμε κάποια θετικά σημεία και για την αποτελεσματικότητα και για την ασφάλεια από τις μελέτες Φάσης 1 και 2. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε κάποια αποτελέσματα από τους πρωτοπόρους τρεις, ακολουθούν κοντά και άλλοι τέσσερις και γρήγορα τον άλλο χρόνο και οι υπόλοιποι» πρόσθεσε. 

Με μαθηματική ακρίβεια το σύστημα υγείας θα πιεστεί στο 2ο κύμα

«Μας εκπλήσσει και εμάς η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού. Αυτή η εκθετική αύξηση στην καταγραφή των κρουσμάτων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπερβολική πίεση του συστήματος υγείας», υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας

Όπως ανέφερε, ο μέσος όρος κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες έχει ξεπεράσει 1.600 κρούσματα ανά ημέρα ενώ από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά η μεταδοτικότητα του ιού και η ανακάλυψη νέων κρουσμάτων στη χώρα μας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, καθώς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο μετά την μόλυνση από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα αποκάλυψε ότι «έχουμε αυτή τη στιγμή τις τελευταίες επτά ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα». 

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχει καταγραφεί χαρακτηριστική άνοδος της θετικότητας στα τεστ που πραγματοποιούνται, η οποία ξεπερνά πλέον το 9%. «Και όταν το δει αυτό κανείς σε συνάρτηση με την αυξημένη και εκθετική πορεία του ιού στη χώρα» υπογράμμισε «σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή κάποιος με συμπτώματα έχει μία στις δέκα πιθανότητες να είναι μολυσμένος με τον ιό». «Είναι πολύ σημαντικό αυτό το ποσοστό, δείχνει μια μεγάλη επιδημία στη χώρα, αντίστοιχη με την επιδημία της γρίπης που ζούμε κάθε χρόνο. Αλλά για έναν πολύ πιο επικίνδυνο ιό, έναν ιό στον οποίο δεν έχουμε ανοσία, έναν ιό ο οποίος κάνεις συμπτώματα πνευμονίας τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1600 παρακαλώ εχθές το βράδυ περίπου στην επικράτεια, από έναν ιό ο οποίος κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο μέσος όρος νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία τις τελευταίες επτά ημέρες ξεπερνάει τις 170 εισαγωγές ανά ημέρα. Πρόκειται για μία εκθετική αύξηση, του αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία η οποία θα πιέσει αφόρητα το Σύστημα Υγείας. Άλλος ένας δείκτης που δείχνει ότι θα πιεστεί αφόρητα το σύστημα υγείας είναι το γεγονός ότι μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία από όσους βγαίνουν από τα νοσοκομεία. Η αύξηση του αριθμού νοσηλειών οδηγεί σε αύξηση αριθμού νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είπε ο καθηγητής και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ., 213 εχθές το βράδυ. Αυτό οδηγεί σε μία κάλυψη 60% των Μ.Ε.Θ. οι οποίες έχουν οριστεί για αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και την Αττική αυτή τη στιγμή έχουμε σημαντική κατάληψη ποσοστού κλινών Μ.Ε.Θ. που είναι ειδικά σχεδιασμένες για νοσηλεία ασθενών με Covid. Πλέον 78% των κλινών Μ.Ε.Θ. Covid στη Θεσσαλονίκη είναι κατειλημμένες. 

Όσο αφορά του θανάτους, έχουμε ένα μέσο όρο επτά ημερών γύρω στους 10. Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε ότι εάν πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας περισσότερο θα αυξηθούν και οι θάνατοι περισσότερο. «Χθες είχαμε μία μέρα ρεκόρ σε θανάτους. Και αυτό είναι φυσικά που μας απασχολεί πάρα πολύ σαν επιστήμονες, ακόμα και αν ο ιός τρέχει με μικρότερες ταχύτητες στους θανάτους απ’ ότι στις νέες νοσηλείες, εάν πιεστεί το Σύστημα Υγείας αυτό θα αλλάξει. Οι θάνατοι, αφορούν κυρίως τους ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι, που είναι άνω των 75, αλλά φυσικά όταν έχεις μεγάλη διασπορά θα έχεις και περιστατικά σε νεότερες ηλικίες» είπε

Τα fake news επηρεάζουν την αποδοχή των εμβολίων

Μιλώντας για τα face news και τους σημαντικούς κινδύνους που εγκυμονούν υποστήριξε ότι επηρεάζουν και την αποδοχή του εμβολίου από το κοινό. «Χιλιάδες άνθρωποι είναι στο νοσοκομείο από παραπληροφόρηση. Σε μία πρόσφατη μελέτη εκατοντάδες νεκροί. Δυστυχώς τα ψευδή νέα οδηγούν όχι μόνο σε υιοθέτηση λάθος συμπεριφοράς και στάσης απέναντι στον ιό, αλλά δυστυχώς και σε αποδοχή πραγμάτων τα οποία είναι καθαρά ψέματα» σημείωσε και πρόσθεσε: «και βέβαια φοβόμαστε μήπως αυτά τα ψεύτικα νέα επηρεάσουν τη στάση του κόσμου όσον αφορά τη διασπορά της επιδημίας και την αποδοχή του εμβολίου. Σε μία πρόσφατη μελέτη, μόλις το 50% σε πολλές χώρες αποδεχόταν το εμβόλιο».

Δείτε τις ανακοινώσεις και τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: