ΜΕΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ: Πρωτοποριακή μέθοδος για την αποκατάσταση της κοιλιοκήλης

ΥΓΕΙΑ: Πρωτοποριακή μέθοδος για την αποκατάσταση της κοιλιοκήλης

Health Newsroom

Η πρώτη στην Ελλάδα με το ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi

Νέες προοπτικές στη θεραπεία ασθενών με σύνθετες μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες δημιουργεί η καινοτόμος μέθοδος αποκατάστασης της κοιλιοκήλης με διαχωρισμό του οπίσθιου εγκάρσιου κοιλιακού μυός (Transversus Abdominis Release – Τ.Α.R.) και ταυτόχρονη τοποθέτηση πλέγματος εξωπεριτοναϊκά, που εφαρμόζεται στο ΥΓΕΙΑ. 

Πρόκειται για μια μέθοδο, η οποία επιτρέπει την σύγκλειση-αποκατάσταση της συνέχειας του μυϊκού κοιλιακού τοιχώματος, ακόμα και σε μεγάλα χάσματα πάνω από 8-10 εκατοστά και ταυτόχρονα την τοποθέτηση του πλέγματος εκτός της περιτοναϊκής κοιλότητας, ακριβώς πίσω από τον ορθό κοιλιακό μυ, σε θέση δηλαδή που δεν δημιουργεί κινδύνους συμφύσεων με το έντερο, κινδύνους συριγγίων και επιμόλυνσης του πλέγματος. 

Η τεχνική αυτή διενεργείται από την ομάδα της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ υπό τη διεύθυνση του χειρουργού Περικλή- Ιωσήφ Χρυσοχέρη, με την κλασσική ανοικτή μέθοδο, με μεγάλη επιτυχία στην αποκατάσταση πολύ δύσκολων και σύνθετων περιστατικών κοιλιοκήλης.

Πρόσφατα, η ίδια επέμβαση πραγματοποιήθηκε με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (από έξι οπές των 7 χιλιοστών) με την χρήση της πιο προηγμένης τεχνολογίας στην ενδοσκοπική χειρουργική, του Ρομποτικού Συστήματος DaVinci Xi.  Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Χρυσοχέρη και την ομάδα του υπό την εποπτεία του διεθνώς πρωτοπόρου χειρουργού στον τομέα αυτό, Dr.Conrad Ballecer, ο οποίος θεωρείται αυθεντία παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα και έχει εκπαιδεύσει τον Δρ. Χρυσοχέρη. Ο ασθενής πήρε εξιτήριο για το σπίτι του την 1η μετεγχειρητική μέρα σε άριστη κατάσταση.

Όπως τονίζει ο Διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, κ. Περικλής Χρυσοχέρης «Η επέμβαση αυτή διενεργείται εκτενώς στις ΗΠΑ, καθώς έχει ήδη φανεί στις κλινικές μελέτες ότι υπερτερεί των άλλων μεθόδων αποκατάστασης κοιλιοκήλης. Επιπλέον, η ρομποτική εκδοχή της μειώνει δραματικά τη νοσηλεία και τον μετεγχειρητικό πόνο του ασθενούς. Στην Ευρώπη πραγματοποιείται σε ελάχιστα εξειδικευμένα κέντρα και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ξεκινήσαμε αυτή τη μέθοδο στο ΥΓΕΙΑ.  Όσον αφορά στην εκπαίδευση πάνω στη συγκεκριμένη επέμβαση, έχει σημαντική καμπύλη εκμάθησης και χρειάζεται ο χειρουργός να είναι εκπαιδευμένος στην αντίστοιχη ανοικτή επέμβαση, αλλά να έχει και μεγάλη εμπειρία στην Λαπαροσκοπική-Ρομποτική Χειρουργική». 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: