“Συνεκτιμώνται μεταπτυχιακοί τίτλοι, με έμφαση στη διοίκηση, τα οικονομικά, την πληροφορική μονάδων Υγείας, η εμπειρία διοίκησης με έμφαση στις μονάδες Υγείας….” ανέφερε η προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας τον Σεπτέμβριο για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων.
Δυστυχώς η ανακοίνωση των ανθρώπων που επιλέχθηκαν από τον Υπουργό Υγείας για να διοικήσουν τα δημόσια νοσοκομεία έφερε για ακόμη μια φορά απογοήτευση (δείτε εδώ).
Απόφοιτοι φιλοσοφικής, θεολογικής, νηπιαγωγών, αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί εν αποστρατεία, κομματάρχες υπουργών και βουλευτών χωρίς γνώσεις για το αντικείμενο και αποτυχημένοι πολιτευτές είναι τελικά οι εκλεκτοί που θα κληθούν να μεταμορφώσουν τα νοσοκομεία μας σε αποδοτικούς και αποτελεσματικούς οργανισμούς. Δύο είναι τα κοινά σημεία των παραπάνω: Η απειρία στη διοίκηση μονάδων υγείας και η αφοσίωση στο κόμμα.
Βέβαια για να μάθουμε την επαγγελματική πορεία τους, χρειάστηκε τους αναζητήσουμε μόνοι μας, μιας και για πρώτη φορά δεν δόθηκε ούτε ένα στοιχειώδες βιογραφικό. Ενδεικτικό του γεγονότος πως ουδεμία σχέση έχουν οι περισσότεροι εξ αυτών με τα νοσοκομεία.
Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες κάτοχοι πανεπιστημιακών μεταπτυχιακών τίτλων Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Σχεδιασμού Πολιτικής Υγείας, Πληροφορικής Υγείας κ.λπ και αρκετές δεκάδες Διδάκτορες των παραπάνω γνωστικών αντικειμένων. Κανείς όπως φαίνεται δεν ενδιαφέρθηκε για αυτούς. Επιπρόσθετα,έχουμε την εθνική σχολή δημόσιας υγείας η οποία εκπαιδεύει στελέχη για τη διοίκηση υπηρεσιών υγείας και τα οικονομικά της υγείας, τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, τη χρηματοδότηση και τον προγραμματισμό μονάδων υγείας, καθώς και την οικονομική αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας και χρηματοδοτείται από εμάς τους φορολογούμενους.
Εφόσον ο Υπουργός, μέσω των επιλογών του, μας δείχνει ότι όλοι αυτοί δεν είναι χρήσιμοι γιατί τότε να συνεχίζει να χρηματοδοτείται η λειτουργία της δημόσιας ΕΣΔΥ παρέχοντας φρούδες ελπίδες επαγγελματικής απασχόλησης στους φοιτητές?? Γιατί να συνεχίσουν να υφίστανται τα αντίστοιχα μεταπτυχιακά στα πανεπιστήμιά μας;
Η διοίκηση νοσοκομείων είναι εξειδικευμένο και τεχνοκρατικό επάγγελμα και όχι μέρος της λείας που κερδίζει το κόμμα εξουσίας. Αυτές οι ψηφοθηρικές επιλογές διαχρονικά έχουν μεγάλο μερίδιο στην τραγική κατάσταση που έχει επέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας και όπως φαίνεται θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τα σπασμένα των κομματικών επιλογών του εκάστοτε εξουσιάζοντα.
Τέλος, εκτός από τα συνήθη αποτελέσματα αυτης της τακτικής, καλούμαστε να πληρώσουμε και τους μισθούς αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι για τους διοικητές φτάνουν περίπου τα 2.300 ευρώ και για τους υποδιοικητές τα 1.800 ευρώ καθαρά.