Σειρά κλινικών μελετών δείχνουν προς τη θερμιδική λιτότητα και την αυτοσυγκράτηση. Υπάρχει όμως και επιστημονικός αντίλογος.
Τα ευρήματα μίας από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες της ιστορίας, καταλήγουν στο ότι η νηστεία –ή αυτό που κωδικοποιείται ως «σπαρτιάτικη διατροφή»– ενδείκνυται για όσους επιθυμούν να επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη CALERIE: Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy, η «λιτότητα» στις διατροφικές επιλογές σε συνδυασμό με την αυτοπειθαρχία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για όσους σκοπεύουν να μακροημερεύσουν.
Στόχος των ερευνητών τριών αμερικανικών πανεπιστημίων ήταν να διακριβώσουν τις επιπτώσεις της αυστηρής δίαιτας στον χρόνο ζωής. Δεν πρόκειται βέβαια για την ανακάλυψη ενός καθολικού διατροφικού κανόνα που συνδέει την αυστηρή νηστεία με την καλή υγεία, αλλά για την καταγραφή του μηχανισμού που συνδέει τη μειωμένη θερμιδική πρόσληψη με τη μακροζωία.
ΤΙ ΕΤΡΩΓΑΝ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ
Βιαστήκαμε να χαρακτηρίσουμε «σπαρτιάτικη» τη διατροφή λόγω της λιτότητας, αλλά αν εξετάσουμε τα ιστορικά δεδομένα θα διαπιστώσουμε ότι οι Σπαρτιάτες δεν τρέφονταν και τόσο «υγιεινά» με τα σημερινά δεδομένα.
Κατανάλωναν αρκετό κόκκινο κρέας, λίγα ψάρια, άφθονο τυρί (κυρίως από κατσικίσιο γάλα), δημητριακά και διάφορα παράγωγα του κριθαριού, αρκετό μέλι αλλά και σύκα. Ο θρυλικός μέλας (μέλανας) ζωμός δε, είναι ένα πιάτο που θα προκαλούσε πολλά εμφράγματα σήμερα, αφού δεν ήταν άλλο από μία χορταστική σούπα χοιρινού που έβραζε μέσα στο λίπος και το αίμα του ζώου, και σε άφθονο αλάτι!
Το κλειδί όμως για τους Σπαρτιάτες ήταν η μειωμένη θερμιδική πρόσληψη και η νηστεία στην πράξη (ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι έτρωγαν μόλις ένα γεύμα ημερησίως) καθώς σύμφωνα με την κοσμοθεωρία τους το φαγητό δεν ήταν απόλαυση αλλά απλώς ένας τρόπος να χορτάσεις την πείνα σου. Αφήστε που η παχυσαρκία θεωρούνταν ένα από τα πιο κατακριτέα ελαττώματα.
Διαβάστε περισσότερα στο ενδιαφέρον blog της Generali που φέρει τον τίτλο pencilonthemoon.gr (δείτε εδώ)!