Έπρεπε ήδη να έχουν λειτουργήσει τα ΣΔΙΤ στην Υγεία!
Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες μέρες δημιούργησε την ανάγκη για την επαναφορά του μέτρου του περιορισμού των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80% με έκδοση ειδικής οδηγίας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα. Ήδη η εφαρμογή αντίστοιχης οδηγίας τον περασμένο Φεβρουάριο, δημιούργησε μια πολύμηνη αναμονή για τη διεξαγωγή των χειρουργείων αυτών, που σε κάποια νοσοκομεία ξεπερνά και τα 3 χρόνια. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και ο υπερβάλλων ζήλος μερικών διοικητών νοσοκομείων να εφαρμόσουν πιστά την υπουργική απόφαση, χωρίς να υπάρχει μεγάλη ανάγκη.
Η κ. Γκάγκα διευκρίνισε ότι η οδηγία ισχύει με προϋποθέσεις, επισημαίνοντας ότι «δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων, απλώς δίνουμε την άδεια στις Διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν – εάν μπορούν- τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη». Από τον περιορισμό αυτό εξαιρούνται οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού κ.ά.) σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
Ωστόσο κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα από την ακύρωση πολλών χειρουργικών επεμβάσεων. Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, γιατροί ζητούν από συγγενείς ασθενών «φακελάκι» για να θέσουν την επέμβαση τους σε προτεραιότητα, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία και τον πόνο των ασθενών. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τις περισσότερες φορές το φακελάκι είναι της ίδιας ή και μεγαλύτερης αξίας από το κόστος της ετήσιας ιδιωτικής ασφάλισης για νοσοκομειακή περίθαλψη.
Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι τέτοια φαινόμενα εκβιασμού και χρηματισμού στα δημόσια νοσοκομεία θα είχαν εκλείψει αν είχαν προχωρήσει τα ΣΔΙΤ στην Υγεία, τα οποία παρά τις εξαγγελίες κατά καιρούς των αρμόδιων υπουργών λιμνάζουν σε κάποια συρτάρια. Ίσως τελικά να μην υπάρχει η τόλμη για μια τέτοια κίνηση!
Παράλληλα θεωρούμε ότι είναι η πιο κατάλληλη εποχή για τις ασφαλιστικές εταιρείες να παρουσιάσουν με σαφήνεια τα προγράμματα τους στον τομέα της υγείας, αλλά και να τα κάνουν πιο προσιτά στους πολίτες.
Εξάλλου και ο ιδιωτικός τομέας υγείας θα έπρεπε να «βάλει λίγο νερό στο κρασί του» και να μειώσει λίγο τις τιμές του, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του.