ΜΕΝΟΥ
Φοβάσαι το αεροπλάνο; Η θεραπεία της πετοφοβίας είναι υπόθεση λίγων ωρών!

Φοβάσαι το αεροπλάνο; Η θεραπεία της πετοφοβίας είναι υπόθεση λίγων ωρών!

Health Newsroom

Η ΚΔ έπρεπε να πετάξει για το Παρίσι. Είχε μια πρόσκληση σε διεθνή έκθεση, πολύ σημαντική τόσο για την επαγγελματική της εξέλιξη όσο και για το μέλλον της επιχείρησής της, την οποία δεν θα ήθελε να χάσει αυτή τη φορά! Η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιείται κάθε χρόνο αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω της φοβίας της για τα αεροπλάνα δεν είχει καταφέρει να την επισκευθεί. Την τελευταία φορά τη θυμάται σαν χθές. Ήταν ακριβώς πριν πέντε χρόνια όταν πέστρεφε από το Παρίσι με μια πτήση γεμάτη αναταράξεις. Μόνο στην ανάμνησή της ακόμη και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, γεμίζει από φόβο! Όλα αυτά τα χρόνια πολλές φορές της δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψει με αεροπλάνο αλλά ποτέ δεν βρήκε τη δύναμη μέσα της να αντιμετωπίσει τη φοβία της. Αυτό της δημιούργησε και άλλα προβλήματα καθώς αρνιόταν κατηγορηματικά να ταξιδέψει με αεροπλάνο! Μπορεί να ανακαλέσει πολλές διαμάχες τόσο με το σύζυγό της όσο και με τα παιδιά της λόγω αυτής της κατάστασης. Κάθε φορά που η οικογένεια αποφάσιζε να ταξιδέψει, εκείνη έβαζε εμπόδια και επέμενε να αποφύγουν το αεροπλάνο. Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι προορισμοί προσβάσιμοι με αυτοκίνητο, τρένο ή πλοίο. 

Η ΚΔ δεν είναι η μόνη! Ανήκει στο 20% των Ελλήνων που αισθάνονται νευρικότητα ή άγχος όταν πετούν και στο 10% που έχουν φοβία και αποφεύγουν να πετάξουν ή το κάνουν με μεγάλη δυσφορία. Ο περιορισμένος χώρος του αεροπλάνου, η απώλεια ελέγχου, οι αναταράξεις και η αίσθηση της  απογείωσης και της προσγείωσης, αποτελούν πηγή άγχους για πολύ κόσμο. Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αποφεύγουν το ταξίδι με το αεροπλάνο και είναι αρκετοί εκείνοι που όταν είναι υποχρεωμένοι να πετάξουν, εμφανίζουν κρίσεις πανικού! Αυτός ο φόβος είναι γνωστός ως πετοφοβία ή αεροφοβία. 

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), το 2018, 4,3 δισεκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν σε μια από τις 38 εκατομμύρια πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Η πιθανότητα ατυχήματος είναι μικρότερη από 2,8 για κάθε εκατομμύριο πτήσεις και αυτό κάνει το αεροπλάνο να είναι το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς  σε σύγκριση με το αυτοκίνητο, το πλοίο, το τρένο και το λεωφορείο. Αυτό όμως δεν ανακουφίζει τον άνθρωπο που υποφέρει από πετοφοβία και δεν τον βοηθά να ξεπεράσει τον φόβο του.   

Αιτίες της πετοφοβίας

Η πετοφοβία εγκαθίσταται στον άνθρωπο από ένα συνδυασμό βιωμάτων και παραγόντων. Μπορεί κάποιος να είχε μια δυσάρεστη εμπειρία σε κάποιο ταξίδι, ή μπορεί να διδάχτηκε να είναι φοβικός επειδή ένας από τους γονείς του ήταν φοβικός ή αγχώδης, ή μπορεί να συνδύασε το ταξίδι με το αεροπλάνο με κάποια δυσάρεστη στιγμή της ζωής του. Επίσης η αυξημένη και λεπτομερής έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία παρουσιάζουν συντριβές αεροσκαφών, ή και άλλα παρόμοια περιστατικά, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία της φοβίας. Κάποιες φορές, ο φόβος για το αεροπλάνο  συνδέεται και με άλλες φοβίες, όπως ο φόβος για κλειστούς χώρους (κλειστοφοβία), ο φόβος για τα ύψη (υψοφοβία), ο φόβος για τον εμετό (εμετοφοβία), ή ακόμη και ο φόβος του ίδιου του φόβου! Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν αγχωτικές καταστάσεις μόνο και μόνο  επειδή τους είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούν το άγχος και τον φόβο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν διαχειριζόμαστε όλοι με την ίδια ευκολία τα δυσάρεστα συναισθήματα. Κάποιοι άνθρωποι έχουν μια προδιάθεση στο άγχος και στον φόβο που τους κάνει πιο ευάλωτους γενικότερα στις φοβίες και ειδικότερα στην πετοφοβία. 

Συμπτώματα της πετοφοβίας

Τα συμπτώματα της πετοφοβίας είναι σωματικά (ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, τρέμουλο, κρύα άκρα, ζάλη), γνωστικά (θολή σκέψη, δυσκολία συγκέντρωσης, αναποφασιστικότητα) και συμπεριφορικά (αποφυγή άσχημων νέων και δύσκολων καταστάσεων, νευρικότητα κινήσεων). Τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται μόνο όταν κάποιος βρίσκεται στο αεροπλάνο αλλά ακόμη και όταν σκέφτεται την πτήση με το αεροπλάνο ή παρακολουθεί πλάνα στη τηλεόραση σχετικά με αεροπλάνα. 

Θεραπεία της πετοφοβίας 

Σε αντίθεση με το τι θα πίστευαν οι περισσότεροι που φοβούνται τις πτήσεις με τα αεροπλάνα, η θεραπεία της πετοφοβίας μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να θεραπευτεί σε λίγες μόνο ώρες. 

Οι ψυχολόγοι Σμαρούλα Παντελή και Λευτέρης Μόρρου έχουν δημιουργήσει ένα απλό και σύντομο πρόγραμμα αντιμετώπισης και θεραπείας της πετοφοβίας, μοναδικό στην Ελλάδα το οποίο αποτελείται από τα εξής τρία στάδια:

1) Ψυχοεκπαιδευτικό: Σ’ αυτό το πρώτο στάδιο, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αποκτούν γνώση σχετικά με το τί είναι το άγχος και ο φόβος και με ποιον τρόπο αυτά εκφράζονται σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Εκπαιδεύονται σε ειδικές τεχνικές χαλάρωσης  οι οποίες τους οδηγούν στο να αισθανθούν αυτοπεποίθηση  και να αποκτήσουν αυτοέλεγχο ώστε να μπορούν να καταστείλουν το άγχος τους.

2) Εικονική πραγματικότητα: Την τελευταία πενταετία, η χρήση της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) έχει συμβάλλει με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της πετοφοβίας και όχι μόνο. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών εικονικής πραγματικότητας να εκτεθούν στα φοβικά ερεθίσματα  ώστε να εξοικειωθούν με αυτά ενώ βρίσκονται σε απόλυτα ασφαλείς συνθήκες. Μπορούν με τα ειδικά γυαλιά να δουν πραγματικές εικόνες και να ακούσουν τους ήχους  στο σημείο επιβίβασης στο αεροπλάνο, στη διάρκεια της πτήσης και της προσγείωσης. Ο συνδυασμός της γνώσης που έχει αποκτηθεί στο ψυχοεκπαιδευτικό στάδιο καθώς και η επαναλαμβανομένη έκθεση στο φοβικό ερέθισμα μέσω των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας βοηθά τους συμμετέχοντες να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να αισθανθούν δυνατοί και ικανοί να ελέγξουν το φόβο τους.  

3) Πρακτική εφαρμογή: Σ’ αυτό το τελευταίο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής το άτομο επισκέπτεται το αεροδρόμιο ώστε να εξοικειωθεί με το χώρο, συναντά και συνομιλεί με πιλότο ώστε να ενημερωθεί για οτιδήποτε αφορά τη διαδικασία και την ασφάλεια της πτήσης καθώς και να ρωτήσει ό,τι χρειάζεται ώστε να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια. Το πρακτικό στάδιο ολοκληρώνεται με μια αυθημερόν και μετ’ επιστροφής πτήση με τη συνοδεία του ψυχολόγου. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε τακτικές ημερομηνίες στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας υπάρχει αεροδρόμιο που μπορεί να προσφέρει αυθημερόν πτήση με επιστροφή. 

Η θεραπεία της φοβίας για τα αεροπλάνα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε μικρές ομάδες, είτε ατομικά, και ολοκληρώνεται αποτελεσματικά σε 10 μόνο ώρες, συν τις ώρες που απαιτούνται για την πτήση και τις διαδικασίες στο αεροδρόμιο. 

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η θεραπεία της πετοφοβίας λειτουργεί θετικά και προσθετικά στη θεραπεία και άλλων φοβιών που μπορεί να συνυπάρχουν, όπως η υψοφοβία και η κλειστοφοβία.   

Μπορείς και εσύ να ενημερωθείς για τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων αντιμετώπισης της πετοφοβίας στο 2102206573 και στον σχετικό ιστότοπο www.flywithoutfear.gr.


Η Σμαρούλα Παντελή και ο Λευτέρης Μόρρου είναι ψυχολόγοι – ψυχοθεραπευτές, με βάση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίσοιχα,  και ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να υποστηρίξουν ανθρώπους που υποφέρουν από φοβίες, μέσα από τα ειδικά προγράμματα που διοργανώνουν. 

Τηλ επικοινωνίας:
Σμαρούλα Παντελή, 2107225538, 6944533209
Λευτέρης Μόρρου, 2311263400, 6983923203

Ποια είναι η Σμαρούλα Παντελή

Η Σμαρούλη Παντελή είναι ψυχολόγος με πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων. Έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας ασφαλιστικούς συμβούλους, διευθυντές Πωλήσεων και διοικητικό προσωπικό σε θέματα ψυχολογίας, ηγεσίας, συναισθηματικής νοημοσύνης, ανάπτυξης ομαδικότητας και αποτελεσματικής επικοινωνίας. Εκτός από τον ασφαλιστικό κλάδο, έχει συνεργαστεί με πολλές εταιρείες και οργανισμούς προσφέροντας εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό έργο. Έχει διδάξει για επτά έτη στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στο τμήμα ΟΔΕ, σε επίπεδο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό, το μάθημα «Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη». Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων ψυχολογικής αυτοβοήθειας και παιδαγωγικών ιστοριών για παιδιά. Από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί το βιβλίο της «Τα μυστικά της ομαδικής επιτυχίας: από τη θεωρία στην πράξη». Έχει αρθρογραφήσει στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και για πολλά χρόνια συνεργάστηκε στενά με το «Ασφαλιστικό ΝΑΙ», και συνεχίζει! Έχει μια τακτική παρουσία στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος και διευθύνει ομάδες ψυχοθεραπείας και αυτογνωσίας. Είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Αρχής ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων MSc και PhD στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Surrey της Αγγλίας. Είναι διπλωματούχος ψυχοδραματιστής και κοινωνιοδραματιστής από πιστοποιημένα εκπαιδευτικά κέντρα της Αγγλίας.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπό της www.mirazomai.com και να συνδεθείτε με τη σελίδα της στο facebook Δρ Σμαρούλα Παντελή, ψυχολόγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: