ΜΕΝΟΥ
Φορολογικές δηλώσεις: διευκρινήσεις για τις δαπάνες υγείας

Φορολογικές δηλώσεις: διευκρινήσεις για τις δαπάνες υγείας

Health Newsroom

Σε διόρθωση της ρύθμισης με την οποία υποχρεώνονται οι φορολογούμενοι να συνυποβάλουν με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις φωτοαντίγραφα των αποδείξεων για τις δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που έχουν καλυφθεί εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τα ασφαλιστικά ταμεία τους θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να ζητήσουν από τα ασφαλιστικά ταμεία τους και να προσκομίσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των συγκεκριμένων αποδείξεων, επειδή στις βεβαιώσεις που εξέδωσαν τα ταμεία δεν γίνεται διαχωρισμός των δαπανών που αφορούν σε νοσοκομειακή περίθαλψη (οι οποίες εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος σε ποσοστό 20%) από τις δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, για τις οποίες φέτος ισχύει διαφορετικός τρόπος έκπτωσης (αφαιρείται το 100% των δαπανών από το εισόδημα).

Αποδείξεις
Αυτό όμως ήταν αδύνατο πρακτικά, καθώς στα περισσότερα ταμεία δεν είναι εύκολη η αναζήτηση αυτών των αποδείξεων. Έτσι για να μην ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να διορθώσει τη ρύθμιση. Η λύση την οποία εξετάζει αυτή τη στιγμή το υπουργείο, είναι αντί των φωτοαντίγραφων των αποδείξεων να συνυποβληθούν υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 στις οποίες οι φορολογούμενοι θα αναγράφουν είτε τα ποσά των δαπανών τους για νοσοκομειακή περίθαλψη είτε τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις.

Το ποσό που θα αναγράφεται στην υπεύθυνη δήλωση θα αφαιρείται από το συνολικό ποσό που αναγράφει η βεβαίωση του ασφαλιστικού ταμείου, προκειμένου να προκύψει το ποσό της άλλης κατηγορίας και να υπολογισθεί με διαφορετικό τρόπο η έκπτωσή του

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: