ΜΕΝΟΥ
Ψαλίδι σε διαγνωστικές εξετάσεις ασφαλισμένων

Ψαλίδι σε διαγνωστικές εξετάσεις ασφαλισμένων

Health Newsroom

Κόβονται οι εξετάσεις σε μία σειρά περιπτώσεων, ενώ ακόμη και οι δικαιούχοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εξαιτίας της εφαρμογής του “πλαφόν” ανά περιοχή και ιδιώτη πάροχο.

Σε σημαντικές περικοπές εξετάσεων οδηγεί η εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών που απευθύνει το υπουργείο Υγείας στους γιατρούς, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Για να χορηγηθεί παραπεμπτικό, ο ασφαλισμένος θα περνά από… ψιλό κόσκινο. Σε περίπτωση που η περίπτωσή του δεν περιλαμβάνεται στις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, δεν θα καλύπτεται η εξέτασή του, την οποία θα καλείται να πληρώσει ο ίδιος.

Πολύ σκληρές προϋποθέσεις τίθενται για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων, όπως τεστ ΠΑΠ, μαγνητικές τομογραφίες και πρόληψης καρκίνου (δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο).

Σύμφωνα με τις νέες συνταγογραφικές οδηγίες, το τεστ Παπ δεν δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τριετία. Έως σήμερα, όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής μπορούσαν να κάνουν τεστ και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Η εξέταση για καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάχουσες νόσους. Δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών. Μπορεί να καλυφθεί σε άνδρες 40 με 45 ετών, εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Πρώτη εξέταση σε κάθε περίπτωση χρόνιας αυχεναλγίας ακόμη και με ιστορικό κακοήθειας ή προηγηθείσας χειρουργικής επέμβασης είναι η κλασσική ακτινογραφία και όχι η μαγνητική τομογραφία.

Μαστογραφία δικαιολογείται σε γυναίκες άνω των 40 ετών, μία φορά το χρόνο και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα.

Πλαφόν

Ακόμη και οι δικαιούχοι των εξετάσεων αυτών, ωστόσο, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εξαιτίας της εφαρμογής του «πλαφόν» ανά περιοχή και ιδιώτη πάροχο.

Πρόκειται για συγκεκριμένη αξία εξετάσεων τις οποίες θα μπορεί να διενεργεί μηνιαίως κάθε ιδιωτικό εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο, ανάλογα με τον πληθυσμό, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που είχε το προηγούμενο έτος.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα, αν μπορούν να τους δεχτούν ή αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν.

 

Κοντός: Ενδεικτικές οι υποδείξεις προς τους γιατρούς για τον περιορισμό εξετάσεων

Ενδεικτικές, και όχι υποχρεωτικές, είναι οι υποδείξεις προς τους γιατρούς για τον περιορισμό κάποιων εξετάσεων τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός. «Αν κρίνει ο γιατρός ότι πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις, θα γίνουν» διαβεβαίωσε ο κύριος Κοντός.

Η συχνότητα κάποιων εξετάσεων, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία. Όταν υπάρχουν επανειλημμένες παραβάσεις οι γιατροί θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Διάλυση της δημόσιας υγείας

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

“Το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζοντας το καταστροφικό του έργο που διαλύει τη δημόσια υγεία και οδηγεί χιλιάδες πολίτες σε αποκλεισμό, για μια ακόμη φορά επιχειρεί να «βάλει τάξη» με βραχυπρόθεσμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, χωρίς να κάνει προσπάθεια επιστημονικού εξορθολογισμού των σύγχρονων διαγνωστικών εξετάσεων.

Μετά την επιβολή της υπουργικής απόφασης για ελάχιστα, κατώτατα όρια για τη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή, το Υπουργείο Υγείας προχωράει σε περικοπές και στο τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων κάλυψης του ΕΟΠΥΥ.

Τα αυστηρά και αυθαίρετα κριτήρια που επιβάλλει το Υπουργείο Υγείας στο σύστημα συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων (πχ το τεστ ΠΑΠ δε θα συνταγογραφείται για γυναίκες κάτω των 21 και άνω των 65) έχουν ως συνέπεια από τη μία, την αδυναμία των γιατρών να ασκήσουν απρόσκοπτα το ιατρικό τους έργο και ταυτόχρονα, την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, αφού πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη αν δεν πληρούν τα κριτήρια.

Τέτοιου είδους πρακτικές, όταν μάλιστα λαμβάνονται βεβιασμένα και χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όχι μόνο δεν προσφέρουν ασφαλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και της δημόσιας υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταστήσει σαφές ότι η ορθή θεραπευτική πρακτική και η πρόληψη δε μπορούν να καθορίζονται με βάση τα λογιστικά κριτήρια που επιβάλλει η τρόικα.”

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: