ΜΕΝΟΥ
Ψωρίαση και πλήρης δερματική κάθαρση με σύγχρονες θεραπείες!

Ψωρίαση και πλήρης δερματική κάθαρση με σύγχρονες θεραπείες!

Health Newsroom

Γράφει ο Παντελής Παναγάκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Νοσοκομείο «Α. Συγγρός»

H πλήρης δερματική κάθαρση (PASI 100) για τους ασθενείς με ψωρίαση αποτελεί σήμερα ρεαλιστικό και απόλυτο στόχο . Υπάρχουν πλέον θεραπείες που «εξαφανίζουν» τις δερματικές βλάβες που προκαλεί η νόσος, οι οποίες απαλλάσσουν τους πάσχοντες από τα επώδυνα και ενοχλητικά συμπτώματα, βελτιώνοντας έτσι δραστικά και την ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Υπολογίζεται ότι περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψωρίαση, με τα 14 περίπου εκατομμύρια να αφορούν σε Ευρωπαίους. Στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις 200 χιλιάδες.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το δέρμα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μετράται με το δείκτη PASI (Psoriasis Area Severity Index) και ο PASI 100 αφορά στο ποσοστό κατά το οποίο ο πάσχων έχει απαλλαγεί πλήρως από αυτά. 

Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ψωρίασης περιλαμβάνουν την πάχυνση και απολέπιση του δέρματος, τον κνησμό και το ερύθημα, δηλαδή την επιφανειακή ερυθρότητα του δέρματος, που συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή «πλακών». Αξιόλογο αναφοράς είναι πως η διαφορά στην ποιότητας ζωής των ασθενών, στα κύρια συμπτώματα  που αναφέρθηκαν  παραπάνω, μεταξύ πλήρους δερματικής κάθαρσης (PASI 100) και μερικής δερματικής κάθαρσης (PASI 75 <100), είναι περίπου 50%.

Η επιβάρυνση της ψωρίασης δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα δερματικά συμπτώματα. Μπορεί να εξελιχθεί σε μια επώδυνη νόσο, που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα του ασθενούς δημιουργώντας κοινωνικό στίγμα, ενώ έχει μεγάλο κοινωνικό και ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή του πάσχοντος.  

Άτομα με ψωρίαση, ειδικά όταν εμφανίζουν σοβαρότερα συμπτώματα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης και εμφάνισης άλλων σοβαρών συσχετιζόμενων νόσων, όπως ψωριασική αρθρίτιδα, καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα (συνδυασμός διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας).

Στα άτομα με ψωρίαση εμφανίζονται συχνότερα επιπλοκές ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη (διπλάσια ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης σε άτομα με ψωρίαση σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης των ΗΠΑ).

Η πλήρης δερματική κάθαρση, είναι πλέον ένας εφικτός στόχος

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της ψωρίασης, βελτιώνοντας το βαρύ αντίκτυπο που βιώνουν οι ασθενείς με ψωρίαση στη ζωή τους.

Η φαρμακευτική βιομηχανία έχει αναπτύξει θεραπευτικές επιλογές, με καινοτόμους μηχανισμούς δράσης, που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να οδηγήσουν τον ασθενή με ψωρίαση  στην πλήρη δερματική κάθαρση (PASI 100). Η εξέλιξη αυτή θέτει τα θεμέλια για την επαναξιολόγηση του σημείου αναφοράς για τη μέτρηση της επιτυχίας μιας θεραπείας, το οποίο παραδοσιακά ήταν το PASI 75. 

Στα πιο αποτελεσματικά μέσα κατά της νόσου, που διαθέτουμε ως θεραπευτικές επιλογές, συγκαταλέγονται οι θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες. Οι βιολογικοί παράγοντες επιτρέπουν την ταχεία και αποτελεσματικότερη δράση στους παράγοντες – στόχους της παθολογίας της ψωρίασης, ενώ παράλληλα διατηρούν την αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου, διαθέτοντας ένα πολύ καλό προφίλ ασφάλειας.

Αυτού του είδους οι θεραπείες επιτυγχάνουν βελτίωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντας τη δυνατότητα να επιτευχθεί πλήρης δερματική κάθαρση (PASI 100) εντός12 εβδομάδων. Εξίσου σημαντικό είναι το χρονικό διάστημα διατήρησης της ύφεσης των συμπτωμάτων  που εξασφαλίζουν, καθώς – σε ποσοστό πάνω από 60%, μπορεί να φτάσει τα  2 έως 5 έτη.  

Το πολλαπλό όφελος στη ζωή των ασθενών

Η ψωρίαση έχει σημαντικό και αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών, υπονομεύοντας την κοινωνική και ψυχολογική ποιότητα υγείας (Health-Related QoL), εμποδίζοντάς επίσης τους πάσχοντες  συχνά από το να ζουν μια ολοκληρωμένη ζωή.

Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια, έχει διευρυνθεί η προσέγγιση των πασχόντων  πέραν των κλινικών κριτηρίων (έκταση της προσβεβλημένης επιφάνειας, απολέπιση, πάχος βλαβών) στο σχεδιασμό της θεραπείας. Πλέον λαμβάνονται υπόψη η γνώμη του ασθενούς, καθώς και η επιβάρυνση που έχει η νόσος στην καθημερινότητα, τη λειτουργικότητα, καθώς και στην επαγγελματική ή κοινωνική του ζωή.

Σήμερα  μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς ασφαλείς, αποτελεσματικές θεραπευτικές λύσεις κατά της ψωρίασης που βελτιώνουν τόσο τις δερματικές τους βλάβες και τα συμπτώματα όσο και την ποιότητα ζωής τους, από τον 1ο κιόλας μήνα της χορήγησης τους.

Η πλήρης δερματική κάθαρση μπορεί να επιτύχει ολική εξάλειψη των συμπτωμάτων και βελτίωση στα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.  Στις περιπτώσεις που επιτυγχάνεται PASI 100  η ψωρίαση φαίνεται να μην επηρεάζει πλέον την ποιότητα ζωής των πασχόντων, σε ποσοστό που μπορεί να αγγίζει και το 80%.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: