ΜΕΝΟΥ
Όλα τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους!

Όλα τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους!

Health Newsroom

Νέα μέτρα με επιπλέον περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως τόνισε “με την ολοκλήρωση της ΚΥΑ, η οποία είναι στο τέλος της εβδομάδας την Παρασκευή, από το Σάββατο θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής στο σκέλος της προάσπισης της κοινωνίας και της προστασίας των ανεμβολίαστων για να μην νοσήσουν και να μην κινδυνεύσουν παραπάνω”.

Ειδικότερα, από το Σάββατο θα ισχύουν τα εξής:

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους και θα είναι υποχρεωμένοι με δυο τεστ εβδομαδιαίως, είτε rapid test είτε τεστ PCR.
  • H πρόσβαση σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή rapid test. 
  • Όπου είναι αναγκαίες οι δραστηριότητες, δηλαδή, για τα τρόφιμα, για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος, καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους πολίτες.

Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα ενω οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. Ο έλεγχος σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει και το πιστοποιητικό και η ταυτοπροσωπεία. Οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ παράλληλα θα γίνει πλήρης ενημέρωση στους πολίτες για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και έχουν δεχθεί ποινές, ώστε να γνωρίζουν όσοι θέλουν να τηρούνται τα μέτρα και να μην επισκέπτονται τα αντίστοιχα μαγαζιά, που έχουν εντοπιστεί παραβάσεις. Αντίστοιχα- επειδή έχει παρατηρηθεί ότι στους αθλητικούς χώρους, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, το μέτρο δεν τηρείται- θα υπάρξει ποινή στις ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια, εάν δεν τηρείται το μέτρο της χρήσης της μάσκας και των άλλων περιορισμών που πρέπει να υπάρχουν στα γήπεδα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η κυβέρνηση έχει έρθει σε πλήρη συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές και αυτή τη στιγμή, ήδη στις επιβαρυμένες περιοχές της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας έχουν παραχωρηθεί κλίνες για Covid περιστατικά, κυρίως από τους ιδιώτες, αλλά και για non Covid περιστατικά, ενώ παράλληλα δίνονται κίνητρα στους ιδιώτες ιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα, προκειμένου με συγκεκριμένα μετρήσιμα κίνητρα να μπορέσουν να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια. “​Αντίστοιχα, είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί και αυτά τα κίνητρα δεν αποδώσουν, να πάμε και σε άλλες διαδικασίες που θα έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική παρουσία ιατρών στο σύστημα” τόνισε και πρόσθεσε ότι το μέτρο της αναστολής για του ιατρούς θα παραμείνει. “Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, με νέα τροπολογία θα έχουμε παράταση μέχρι τις 31/12 για επανεξέταση, ενώ παράλληλα οι ανεμβολίαστοι επικουρικοί ιατροί δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα και η σύμβασή τους δεν θα ανανεωθεί” είπε.

Όσο αφορά τον εμβολιασμό, ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πολίτες μας, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο από ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες, από βαριά νόσηση ή νόηση που θα χρειαστεί να οδηγήσει σε κλίνες ΜΕΘ. Πάνω από το 85% και προς το 90% των πολιτών στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ αντίστοιχα και συνολικά σε όλους τους δείκτες της βαριάς νοσηλείας, οι ανεμβολίαστοι μπολίτες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. “Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η προσπάθεια του εμβολιασμού, αλλά και να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα στους συμπολίτες μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και έχει περάσει το εξάμηνο, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν για την 3η δόση,διότι τους θωρακίζει” σημείωσε και ενημέρωσε ότι από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενηλίκους από 18 και άνω που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο να μπορούν να πάνε να κάνουν την 3η δόση. “Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει εξάμηνο. Άρα πάρα πολύ μεγάλης σημασίας είναι να προστρέξουμε να κάνουμε την 3η δόση όσοι έχουμε συμπληρώσει τους 6 μήνες” κατέληξε.

“Πρέπει να επιμείνουμε πως το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός. Είναι ένα εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό όσον αφορά τη σοβαρή νόσο και την απώλεια ζωής και δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο.Έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και αυτή η έκβαση στον ιό δεν μας έχει δείξει κάποιες παρενέργειες παραπάνω από αυτές τις σπάνιες που ήδη έχουμε περιγράψει. Και έτσι καλώ και εγώ τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με τις πρώτες δύο δόσεις και έχει περάσει το εξάμηνο να περάσουν και να λάβουν την 3η δόση” υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: