ΜΕΝΟΥ
10 πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη τροφικών δηλητηριάσεων‏

10 πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη τροφικών δηλητηριάσεων‏

Health Newsroom

1. Να πλένετε τα χέρια σας συχνά, ιδίως πριν αγγίξετε τα τρόφιμα ή μετά από επαφή με ορισμένα από αυτά (κρέας, βρώμικα χόρτα κλπ.) και απαραίτητα μετά από επίσκεψη στο αποχωρητήριο. Κόψτε τα νύχια σας και μη φοράτε δαχτυλίδια, όταν πιάνετε τρόφιμα.

2. Μην πιάνετε τρόφιμα αν έχετε τραύματα ή πληγές με πύο. Μικρά τραύματα από κόψιμο ή εγκαύματα πρέπει να καλύπτονται καλά με αδιάβροχο επίδεσμο ή λευκό λευκοπλάστη.

3. Αν το επάγγελμα σας έχει να κάνει με τρόφιμα, δεν θα πρέπει να έρχεστε σε επαφή με αυτά, όταν είστε άρρωστοι ή έχετε εντερικά. Παράλληλα θα πρέπει να το αναφέρετε στον προϊστάμενο σας ή το γιατρό της υπηρεσίας σας.

4. Να διατηρείτε τα τρόφιμα πάντοτε και συνεχώς σε ψυγείο, ιδίως τα μαγειρεμένα κρέατα, γλυκίσματα με κρέμες κλπ.

5. Να μαγειρεύετε τα τρόφιμα καλά, ειδικά αυτά που μπορεί να έχουν μικρόβια τροφικών δηλητηριάσεων π.χ. κρέατα, κοτόπουλα, αυγά. Μετά το μαγείρεμα αυτά πρέπει να καταναλίσκονται γρήγορα, αλλιώς να ψύχονται και να διατηρούνται συνεχώς στο ψυγείο.

6. Προστατεύετε τα τρόφιμα από μύγες και έντομα.

7. Καθαρίζετε και πλένετε με καλό απορρυπαντικό και με σχεδόν βραστό νερό ή απολυμαντικό τα σκεύη, δίσκους, μαχαίρια κλπ., που χρησιμοποιήσατε για ωμά τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

8. Βράζετε ή αποστειρώνετε καθημερινά τις πετσέτες και τα υφάσματα που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα για το σκούπισμα ή ακόμη καλύτερα να χρησιμοποιείτε απορροφητικό χαρτί μιας χρήσης.

9. Μην αφήνετε υπολείμματα τροφίμων στους πάγκους, τραπέζια, μηχανήματα κοπής ή επεξεργασίας. Μετά την χρησιμοποίηση τους απαιτείται καλό πλύσιμό και απολύμανση.

10. Φροντίζετε να φοράτε πάντοτε καθαρές ποδιές, σκούφους ή μπλούζες. Το πλύσιμό τους πρέπει να γίνεται με βραστό νερό.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: