Μάλιστα η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες πολιτών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις θανόντων που μεταφέρονται από τη μία πόλη στην άλλη για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής και έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί ότι τα περισσότερα ιατροδικαστικά τμήματα ή υπηρεσίες είναι μονοπρόσωπα, δηλαδή ένας και μόνος επιστήμονας καλείται να καλύπτει 365 μέρες το χρόνο το σύνολο των περιστατικών. Όταν αυτός λαμβάνει την κανονική του άδεια ή πρέπει αιτιολογημένα να απουσιάσει, πράγματι δημιουργούνται προβλήματα και στις περιοχές όπου υπάρχει ιατροδικαστής. Υπάρχει τότε και σ’ αυτές τις περιοχές μεγάλη ταλαιπωρία και οι συγγενείς των θανόντων πρέπει να πληρώσουν από το υστέρημά τους όλα τα έξοδα.
Πρέπει δε να επισημανθεί ότι η μεταφορά των σορών δημιουργεί και άλλα θέματα στην ίδια την διαχείριση των περιστατικών, καθώς πολλές φορές το πρώτο στάδιο της ιατροδικαστικής διερεύνησης, αυτό της αυτοψίας, δεν πραγματοποιείται. Αρκετές φορές έχουμε ως αποτέλεσμα είτε οι ιατροδικαστές που καλούνται να παραλάβουν το περιστατικό να μην μπορούν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα, είτε να αμφισβητούνται τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης.
Η μόνη λύση στο συγκεκριμένο θέμα είναι να δημιουργηθούν άμεσα θέσεις επικουρικών ιατροδικαστικών στα νοσηλευτικά ιδρύματα των νομών που δεν διαθέτουν καμία θέση ιατροδικαστή και παράλληλα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για οργανικές θέσεις στα οργανογράμματα των νοσοκομείων.
«Η ιατροδικαστική είναι μία επιστήμη που καταρχάς πρέπει να εξασφαλίσει δωρεάν η πολιτεία σε όλους», δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων και προσθέτει: «δεν είναι δυνατόν κάθε οικογένεια μέσα στον πόνο μίας απώλειας να καλείται να πληρώσει σημαντικά ποσά και να υπόκειται και την ταλαιπωρία της μεταφοράς. Ειδικά στην σημερινή περίοδο της οικονομικής κρίσης επιβάλλεται η άμεση επίλυση του προβλήματος με την παρουσία ενός τουλάχιστον ιατροδικαστή ανά νομό».