ΜΕΝΟΥ

Αδ. Γεωργιάδης: Σε λίγες μέρες οι αποφάσεις για τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία!

Health Newsroom

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, στο ACTION 24.

Για τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία:

«Υπάρχουν ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία; Τεράστιες, είναι η απάντηση. Αυτό γίνεται διότι η Κυβέρνηση δεν προκηρύσσει θέσεις για να προσλάβουμε προσωπικό; Όχι, είναι η απάντηση. Η Κυβέρνηση προκηρύσσει ασταμάτητα θέσεις για ακτινολόγους, για ογκολόγους για αναισθησιολόγους, για ακτινολόγους, για μικροβιολόγους και για νοσηλευτές. Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις προκηρύξεις μένουν άγονες, δηλαδή δεν πηγαίνουν οι γιατροί να καλύψουν αυτές τις προκηρύξεις. Όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία, πλην των πανεπιστημιακών».

«Τα χρήματα σήμερα στο δημόσιο νοσοκομείο έχουν αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν. Η Κυβέρνηση έχει αυξήσει και το μισθό των γιατρών, έχει αυξήσει και τις εφημερίες, την αμοιβή των εφημεριών το μήνα συν 20% των γιατρών. Παραμένει, όμως, η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα πάρα πολύ μεγάλη στις ειδικότητες που λείπουν. Να φέρω ένα παράδειγμα. Η κύρια ειδικότητα που λείπει σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι των αναισθησιολόγων. Δεν φαντάζεστε πόσο έλλειμμα έχουμε. Ο αναισθησιολόγος είναι μια πάρα πολύ κρίσιμη ειδικότητα. Αν δεν έχεις αναισθησιολόγο δεν γίνεται χειρουργείο».

«Θα παρουσιάσουμε εντός των ημερών τις αποφάσεις που θα λάβουμε για το πώς μπορούμε να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση στα νοσοκομεία. Δεν λύνεται τόσο εύκολα. Πρέπει να σας πω κάτι που πολύς κόσμος δεν ξέρει. Λέμε για το έλλειμμα αναισθησιολόγων στην Ελλάδα. Αν δείτε το πρόσφατο report του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι αναισθησιολόγοι είναι σήμερα η μεγαλύτερη έλλειψη παγκοσμίως στα νοσοκομεία. Στη δε Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υπολογίσει ότι σε επίπεδο Ευρώπης λείπουν στα δημόσια νοσοκομεία 1 εκατομμύριο γιατροί. Άρα, δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, είναι πιο σύνθετο. Πιθανώς την επόμενη εβδομάδα θα παραχωρήσουμε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας με τον Υφυπουργό, τον κ. Θεμιστοκλέους και θα παρουσιάσουμε τα άμεσα σχέδια μας. Δεν θέλω να αργήσω καθόλου, δεν έχει χρόνο για χάσιμο το σύστημα, προκειμένου  να επιταχύνουμε το θέμα της καλύψεως των κενών θέσεων και να κινητροδοτήσουμε περισσότερο τους γιατρούς μας».

Για τα εμβόλια κατά του κορονοϊου:

«Με το εμβόλιο του Covid έχει γίνει ένα συγκλονιστικό λάθος και από εμάς, εννοώ και επικοινωνιακά. Λέμε μεταξύ μας εάν κάναμε την πέμπτη δόση, την τέταρτη δόση, την τρίτη δόση, τη δεύτερη δόση.  Αυτό είναι μια λανθασμένη συζήτηση. Ο Covid 19 θα είναι στη ζωή μας για πάντα. Άρα, όπως εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο με το επικαροποιημένο εμβόλιο της γρίπης, διότι η γρίπη αλλάζει, μεταλλάσσεται και άρα το εμβόλιο που έκανες πέρσι δεν σε καλύπτει για την επόμενη χρονιά, το ίδιο ισχύει και με τον Covid. Και ο Covid μεταλλάσσεται. Άρα, μία φορά το χρόνο θα κάνουμε το εμβόλιο του Covid, αυτός είναι ο σκοπός. Δεν θα το κάνουμε με την έννοια που το κάναμε στην πανδημία όλοι. Πρέπει σίγουρα να το κάνουν αυτοί που είναι σε ευάλωτες ομάδες. Δηλαδή, οι άνω των 60 και όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Για να καταλάβετε, στους χίλιους νεκρούς των τελευταίων μηνών, είχαμε μόλις δύο εμβολιασμένους. Οι 998 ήταν ανεμβολίαστοι, μπορείτε να συλλάβετε τον αριθμό; Και μιλάμε για ανθρώπους που είναι όλοι μεγάλης ηλικίας, με υποκείμενα νοσήματα. Δηλαδή άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με υποκείμενα νοσήματα, έσωσαν τη ζωή τους γιατί εμβολιάστηκαν».

Για τη δυνατότητα να γίνεται το εμβόλιο Covid στα φαρμακεία:

«Την εβδομάδα που πέρασε συνάντησα και τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς. Ο σκοπός μου είναι να ανοίξουμε όσο μπορούμε τον εμβολιασμό περισσότερο και στους γιατρούς και στους φαρμακοποιούς. Θέλω να εμπλέξω όλους τους λειτουργούντες την υγεία με το εμβόλιο του Covid. Έχει εκφραστεί από τους γιατρούς μία ανησυχία αν οι φαρμακοποιοί δύνανται να κάνουν αυτό το εμβόλιο κυρίως γιατί παρουσιάζει, σε σπάνιες, βέβαια περιπτώσεις κάποιες αλλεργίες. Όμως πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν το εμβόλιο στα φαρμακεία τους. Δεν βλέπω γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε και εμείς».

Για τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους:

«Ήταν πάρα πολύ σωστό όταν μπήκε η απόφαση του προστίμου και την είχα υποστηρίξει και εγώ πάρα πολύ. Γιατί ήταν σωστό; Τότε το πλαίσιο ήταν μία Ελλάδα σε καραντίνα, με τους ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους, με τις επιχειρήσεις να μη λειτουργούν και την ανάγκη να ανοίξει ξανά η ζωή μας και να σώσουμε χιλιάδες ζωές ανθρώπων. Άρα, τότε ο εθνικός στόχος ήταν να αυξηθεί ο εμβολιασμός στις ευάλωτες ομάδες. Λειτούργησε το πρόστιμο; Λειτούργησε για τις ευάλωτες ομάδες και ο εμβολιασμός ανέβηκε πάνω από 10% από αυτό.  Άρα, το πρόστιμο έσωσε πολλές ζωές. Σήμερα είμαστε στο ίδιο πλαίσιο;  Όχι, είναι η απάντηση.  Σήμερα η οικονομία λειτουργεί, έχει ανοίξει. Σήμερα πρέπει να αποδραματοποιήσουμε τη συζήτηση περί εμβολίου Covid. Δεν είναι το εμβόλιο Covid πια κάτι καινούργιο, κάτι που ήρθε από το διάστημα και δεν ξέρουμε τι είναι.  Είναι κάτι πολύ σύνηθες πια.  Και στο πλαίσιο αυτό κάναμε μια κίνηση ειρήνευσης στην κοινωνία. Τώρα θέλουμε γαλήνη, δεν χωριζόμαστε πια σε εμβολιαστές και αντιεμβολιαστές, δεν τσακωνόμαστε.  Τώρα προχωράμε να σώσουμε ζωές».

 Για το ζήτημα του clawback:

«Καταρχάς το clawback δεν είναι μνημονιακός νόμος, είναι νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας που ισχύει και σήμερα και θα ισχύει και αύριο. Το έχουν ψηφίσει πια πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές μας αντέγραψαν δηλαδή ως προς το clawback. Όταν έφυγα εγώ από το Υπουργείο Υγείας, στα μέσα του 2014, το clawback στα διαγνωστικά, στα μικροβιολογικά ήταν 7%.  Το clawback σήμερα είναι 47%.  Είναι προφανές ότι εκεί έχει γίνει κάποια μεγάλη ζημιά. Θέλω να ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό το θέμα ότι είναι από τις πρώτες μου άμεσες προτεραιότητες να ανακουφίσουμε αυτό το ύψος του clawback, το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο και όπως έχει φτάσει δεν δουλεύει.  Πρέπει να σας πω ότι, την Παρασκευή, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και με τους κλινικοεργαστηριακούς κάναμε μια πολύ ωραία συζήτηση που θα τη συνεχίσουμε αυτή την εβδομάδα για να αναδιαμορφώσουμε το μηχανισμό αυτό σε μια πολύ πιο δίκαιη κατεύθυνση, θα είναι κομμάτι των ανακοινώσεων που θα γίνουν άμεσα. Το τονίζω, άμεσα».

Για τα ζελεδάκια κάνναβης:

«Μια από τις πρώτες μου αποφάσεις που υπέγραψα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πουλιούνται στα περίπτερα είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία. Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως, είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες».

Για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και τη στάση των βουλευτών της Ν.Δ.:

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Εάν περιλάμβανε τη δυνατότητα δημιουργίας τέκνων μέσω παρένθετης μητέρας, θα το καταψήφιζα. Αυτή ήταν η απόφαση που είχα πάρει. Το θεωρούσα την «κόκκινη γραμμή» την οποία δεν μπορώ να ξεπεράσω. Η παρούσα νομοθετική ρύθμιση κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ ισορροπημένη, διότι όσον αφορά την τεκνοθεσία δεν αλλάζει κάτι από αυτό που ήδη ισχύει. Από το 1946 στην Ελλάδα επιτρέπεται ένας άνθρωπος να υιοθετήσει ένα παιδί».

 «Το μόνο που αλλάζει, κατά τη γνώμη μου υπέρ των παιδιών, είναι ότι ενώ μέχρι τώρα μπορούσε να το υιοθετήσει ένας, τώρα θα μπορούν να το υιοθετήσουν δύο. Εγώ αυτό το θεωρώ υπέρ των παιδιών, όχι ζημία των παιδιών, διότι τα παιδιά έχουν επιπλέον εξασφάλιση στη ζωή τους. Άρα, γιατί εγώ να πάω ενάντια σε κάτι που είναι προς το συμφέρον του παιδιού σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα;»

 «Σήμερα δύο ομοφυλόφιλοι μπορούν να κάνουν ένα σύμφωνο συμβίωσης, δηλαδή να πάνε σε έναν συμβολαιογράφο, να υπογράψουν μία συμβολαιογραφική πράξη σε ένα γραφείο και μεταξύ τους να ρυθμίσουν τη σχέση τους. Αυτό που θα αλλάξει με το νομοσχέδιο είναι ότι θα μπορούν να πάνε σε ένα Δημαρχείο και να υπογράψουν ένα παρόμοιο χαρτί ενώπιον ενός Δημάρχου. Δεν θεωρώ ότι αυτό αποτελεί ούτε πυρηνική απειλή στην οικογένεια, όπως διαβάζω, ούτε αλλαγή του παραδοσιακού προτύπου της ελληνικής κοινωνίας, ούτε τίποτα. Είναι μία έμπρακτη απόδειξη από την πλευρά της πολιτείας ότι πράγματι εννοούμε όταν λέμε, ότι αναγνωρίζουμε ισοτιμία στους ανθρώπους ανεξαρτήτως ερωτικής επιλογής».

 «Είναι απολύτως προφανές ότι αυτό το νομοσχέδιο δημιουργεί κάποιο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη. Παράλληλα με το ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη δημιουργείται και το ενδιαφέρον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και από τη στιγμή που ο κύριος Πρωθυπουργός αποφάσισε να μη θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, προφανώς θέλουμε να πείσουμε περισσότερο τους βουλευτές και να διασκεδάσουμε τις όποιες ανησυχίες τους. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι τελικά θα δείτε ότι στη Βουλή οι απώλειες θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που γράφονται στις εφημερίδες».

 «Ο καθένας μας θα μετρήσει τι θέλει να κάνει. Η γνώμη ενός εκάστου στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι απολύτως σεβαστή. Κατά τη γνώμη μου θα ωφελήσουμε τη συζήτηση και ιδιαίτερα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αν την αποδραματοποιήσουμε. Δεν υπάρχει κάποιο δράμα εδώ. Υπάρχει ένα νομοθέτημα παρόμοιο με νομοθετήματα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δυτικές χώρες».

 Για τις σχέσεις Κασσελάκη – Πολάκη:

«Οι σχέσεις Κασσελάκη-Πολάκη έχω προβλέψει, σχεδόν από την αρχή, ότι κάποια στιγμή θα περάσουν  μεγάλη κρίση, δεν πιστεύω ότι θα συνυπάρξουν για μακρό χρονικό διάστημα. Είναι αδύνατον κάποιος να θέλει να γίνει Πρωθυπουργός και να έχει στο προσκήνιο τον Πολάκη, δεν γίνεται, δεν μπορεί να γίνει, είναι πολύ απλό».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: