ΜΕΝΟΥ
9 ιδέες για να αντικαταστήσετε την οθόνη τις μέρες που τα παιδιά μένουν αναγκαστικά στο σπίτι

9 ιδέες για να αντικαταστήσετε την οθόνη τις μέρες που τα παιδιά μένουν αναγκαστικά στο σπίτι

Health Newsroom

«Ακόμα κι αν έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, ο χρόνος επί της οθόνης αυξάνεται όταν η κατάσταση γίνει δύσκολη. Δεν έχουν κέφι. Έχετε πονοκέφαλο. Προσπαθείτε να εργαστείτε από το σπίτι. Έχετε κλήση συνδιάσκεψης και ΠΡΕΠΕΙ να κάτσουν ήσυχα για 30 λεπτά. Αυτή είναι η ζωή στην ψηφιακή εποχή. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο που περνούν τα παιδιά σας κολλημένα στη συσκευή της επιλογής τους είναι να σκεφτείτε αντισυμβατικά. Χρειάζεστε λίγη έμπνευση;», επισημαίνει η Κλεοπάτρα Χρέλια, παιδίατρος, επιμελήτρια Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, η οποία μας δίνει παρακάτω 9 ιδέες για να αντικαταστήσετε την οθόνη τις μέρες που τα παιδιά μένουν αναγκαστικά στο σπίτι:

1. Δώστε τους κίνητρο να σας βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού. Τονώστε την περηφάνια των μικρότερων παιδιών λέγοντας ότι “τους επιτρέπετε” να σκουπίσουν το πάτωμα, να ξεσκονίσουν ή να πλύνουν τα ρούχα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, μπορείτε να το πάτε ακόμη παραπέρα και να τους ζητήσετε να βάλουν τις πετσέτες στο πλυντήριο ρούχων, να ετοιμάσουν το δείπνο ή να τοποθετήσουν τα πιάτα στο πλυντήριο. Είναι μία καλή ευκαιρία να μάθετε στα παιδιά σας πώς συνεργάζεται μία κοινωνία για να αντιμετωπίσει μία κατάσταση, όπως η τωρινή πανδημία του κορωνοϊού, και πώς μπορούμε να κάνουμε το ίδιο στο σπίτι μας.

2. Οι χειροτεχνίες είναι πάντοτε διασκεδαστικές. Σίγουρα, το να χρωματίσουν μία εικόνα είναι απλό και συνηθισμένο. Μερικές φορές, όμως, αυτό που χρειάζεται είναι λίγη ακαταστασία. Βάψιμο, κολάζ, κατασκευή γιρλάντας από χαρτί, κατασκευή πολύχρωμων μασκών. Για τα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχουν χειροτεχνίες που δεν θα τους φανούν βαρετές. Ενθαρρύνετέ τα να φτιάξουν βραχιόλια με νήματα, να σχεδιάσουν κόμικς, να γεμίσουν τον τοίχο του δωματίου τους τις αγαπημένες τους φωτογραφίες, να φτιάξουν περιδέραια ή σκουλαρίκια.

3. Βρείτε τις παλιές σας συλλογές. Εκείνα μαζεύουν κοχύλια, μινιατούρες και κάρτες ηρώων. Εσείς, όμως, έχετε κρατήσει τη συλλογή γραμματοσήμων, νομισμάτων, τα δείγματα μετάλλων που μαζεύατε τη δεκαετία του 1980; Δε θα πιστέψετε πόσο θα ενθουσιαστούν τα παιδιά σας με τα πράγματα που σας ενδιέφεραν κάποτε.

4. Κατασκευάστε οτιδήποτε με Lego, τρισδιάστατα τουβλάκια, φτιάξτε μοντέλα αεροπλάνων και οτιδήποτε που τους εξάπτει τη δημιουργικότητα.

5. Παζλ και επιτραπέζια παιχνίδια. Τα παζλ είναι υπέροχα για όλες τις ηλικίες, εφόσον έχουμε επιλέξει το κατάλληλο μέγεθος και αριθμό κομματιών. Τα αδέλφια μπορούν, επίσης, να ψυχαγωγήσουν το ένα το άλλο, τουλάχιστον για μία ολόκληρη ώρα.

6. Άλμπουμ φωτογραφιών. Έτσι (αν τα παιδιά σας είναι γεννημένα πριν την εποχή του Instagram και του Facebook), ψάξτε στα ψηλά ράφια της ντουλάπας και ξεθάψτε τα βρεφικά τους άλμπουμ και τις παλιές οικογενειακές φωτογραφίες από την εποχή που ήσασταν παιδιά.

7. Αφήστε τα να φάνε γλυκά, κέικ και μπισκότα. Τα μικρότερα παιδιά χαίρονται όταν βοηθούν στην κουζίνα, ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να ψάξουν σχολαστικά στα βιβλία μαγειρικής (ή να χρησιμοποιήσουν τον περιορισμένο χρόνο που τους διατίθεται στην οθόνη) για να ξετρυπώσουν μια – δύο συνταγές που θα τους φανούν νόστιμες και λαχταριστές. Το να υποκύπτουμε πού και πού σε τέτοιες απολαύσεις δε βλάπτει. Και το ψήσιμο των γλυκών είναι μια εξαιρετική δεξιότητα που θα τους φανεί χρήσιμη στη ζωή τους.

8. Διαβάστε και γράψτε. Όχι με τη σχολική έννοια. Χρησιμοποιήστε το χρόνο εκτός σχολείου για να παραγγείλετε μερικά βιβλία από ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο, στα οποία θα μπορέσουν πραγματικά να χαθούν. Ή προτρέψτε τα να γράψουν μία επιστολή σε μια αγαπημένη θεία ή στους παππούδες. Ή σε ένα φίλο που τους λείπει. Ή να αποκτήσουν τη συνήθεια να κρατούν ημερολόγιο.

9. Τέλος, παίξτε με ό,τι διαθέτουν ήδη. Πολύ πιθανόν να υπάρχουν κάποια παιχνίδια ή άλλου είδους δραστηριότητες στο σπίτι σας, που είχατε πάρει για τις διακοπές ή στα γενέθλιά τους ή κάποια άλλη στιγμή, και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη ή έχουν μείνει στην άκρη για κάποιο διάστημα. Ο επιπλέον αυτός ο χρόνος στο σπίτι είναι η ιδανική στιγμή για ένα μάθημα, όχι κήρυγμα, σχετικά με το πώς πρέπει να ορίζουμε το χρόνο μας και να είμαστε ευγνώμονες για τα πράγματα – και τους ανθρώπους – που έχουμε στη ζωή μας.

Κάποιο είδος ψηφιακής «κατανάλωσης» θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά τους όταν δεν έχουν σχολείο, εκτός αν έχετε παιδιά κάτω των 18 μηνών (τα οποία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, δεν θα πρέπει να περνούν καθόλου χρόνο μπροστά στην οθόνη).

Ωστόσο, στόχος σας είναι να μην παραμένουν κολλημένα στις συσκευές τους και να τηρούν το συνιστάμενο για την ηλικία τους χρόνο επί της οθόνης. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζετε ότι θα αποκτήσουν ενδιαφέρον για μία μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, και δεν θα έχουν βγει εντελώς εκτός κλίματος όταν θα είναι ώρα να επιστρέψουν στο κανονικό σχολικό πρόγραμμα.

Και να θυμάστε: τα σωστά όρια μπαίνουν με το καλό παράδειγμα από εσάς τους ίδιους προς τα παιδιά σας. Ακόμα κι αν εργάζεστε από το σπίτι, ίσως και περισσότερο απ’ όσο θα θέλατε, βεβαιωθείτε ότι περνάτε λίγο χρόνο ως οικογένεια μακριά από την τεχνολογία.

 

Πηγή: www.iatriko.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: