ΜΕΝΟΥ
Πόσα εμβόλια θα παραλάβει η Ελλάδα - Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους εμβολιασμούς

Πόσα εμβόλια θα παραλάβει η Ελλάδα – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους εμβολιασμούς

Health Newsroom

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σήμερα η Ελλάδα παραλαμβάνει τις 83.850 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Είναι η δεύτερη παραλαβή μετά τις 9.750 δόσεις που δόθησαν σε όλα τα κράτη-μέλη ανεξαίρετους πληθυσμού της κάθε χώρας ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου ήρθαν με ειδικό φορτηγάκι και πέρασαν τα σύνορα από τον Προμαχώνα όπου και περίμενε αντιπροσωπία της ελληνικής πολιτείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Οι επόμενες δόσεις ήρθαν με ειδική πτήση, με αεροπλάνο της DHL Express στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Η DHL όπως ανακοίνωσε είναι προετοιμασμένη με 9000 ειδικούς και ένα δίκτυο μεταφορών που εκτείνεται σε 220 χώρες.

Τι αναμένουμε όμως από εδώ και στο εξής.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ως το τέλος Ιανουαρίου αναμένονται 419.250 δόσεις και στη συνέχεια, ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έρθουν ακόμα 333.450 δόσεις των εμβολίων Pfizer και BioNTech.

Συνολικά, μέχρι τέλη Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει 1.255.800 δόσεις, αριθμός που πιθανόν να αυξηθεί αν η ΕΕ καταλήξει σε συμφωνία με τις Pfizer και BioNTech για επιπλέον 100 εκατ. δόσεις. 

Σε αυτές όμως αναμένεται να προστεθούν το α’ τρίμηνο του 2021, οι 240.000  δόσεις της Moderna, αφού στις 6 Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία σταθμός για την επικείμενη έγκριση του εμβολίου της.

Στη συνέχεια, αν όλα εξελιχθούν ομαλά με το εμβόλιο της AstraZeneca και λάβει την απαραίτητη έγκριση, η Ελλάδα θα παραλάει 500.000 δόσεις έως τέλος Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. δόσεις τον Μάρτιο και 2,2 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο.

Επιπλέον, αναμένεται σε αυτές τις παραδόσεις να προστεθούν και άλλες τρεις εταιρείες, η Sanofi & GSK, η Johnson & Johnson και CureVac, όταν θα πάρουν και αυτές τις απαραίτητες εγκρίσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πως θα γίνει ο εμβολιασμός των πολιτών

Ο γενικότερος εμβολιασμός, όταν ανοίξουν όλα τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων, θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου. Προς το παρόν εμβολιάζονται υγειονομικοί και κάποιοι από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, εκτιμάται ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η πλατφόρμα για να μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν. Υπενθυμίζω τους τρόπους με τους οποίους ο πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού.

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρχεται αυτόματο μήνυμα, εάν είναι στις ομάδες προτεραιοποίησης, για το ραντεβού του, άρα είναι πολύ σημαντικό να γραφτεί κάποιος στην άυλη συνταγογράφηση και κυρίως, να γράψει συγγενείς που δεν μπορούν, τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες του.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr όπου με το ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού, να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι, τότε θα μπορεί να κλείσει ραντεβού.

Για όσους θέλουν, είτε δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα φαρμακεία της γειτονιάς ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίηση και να εμβολιαστεί «από το παράθυρο».

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να τονιστεί είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού 

Οι πολίτες που θα εμβολιάζονται, με την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για δική τους αποκλειστικά χρήση, που θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες: πότε έγινε ο εμβολιασμός, το είδος του εμβολίου. Στην έκδοση του πιστοποιητικού θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες, με τρόπο που θα ανακοινώσουμε στη συνέχεια.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: