ΜΕΝΟΥ
Τι να κάνετε για να γιορτάσετε χωρίς παιδικά ατυχήματα

Τι να κάνετε για να γιορτάσετε χωρίς παιδικά ατυχήματα

Health Newsroom

Οι μέρες των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτες λάμψη, δώρα και καλούδια. Τα σπίτια στολίζονται έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε τη φετινή χρονιά. Ενώ, γονείς, γιαγιάδες και παππούδες και προπαντός νονοί και νονές ψωνίζουν δώρα για τα παιδιά. Ποιοι κίνδυνοι όμως λογχεύουν σε ένα γιορτινό σπίτι; τι πρέπει να προσέχουμε για να μην χαλάσουν οι όμορφες αυτές ημέρες από ξαφνικά ατυχήματα;

Όπως μας εξηγούν οι υπεύθυνοι από το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων τα Χριστούγεννα πρώτα από όλα πρέπει να προσέξουμε τα αναμμένα κεριά και τα αναμμένα τζάκια για να αποφύγουμε τα εγκαύματα. Τα παιδιά δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου ενώ, όλοι ξέρουμε ότι αγαπούν να τρέχουν παντού μέσα στο σπίτι χωρίς να προσέχουν με αποτέλεσμα πολλές φορές να ρίχνουν διάφορα αντικείμενα στο πέρασμά τους ή να πέφτουν επάνω σε αντικείμενα.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι οι φανταχτερές γυάλινες μπάλες του δέντρου οι οποίες είναι εύθραυστες και γίνονται εύκολα αιτία τραυματισμού μικρών παιδιών. Καλό θα είναι τέτοιες μπάλες ή στολίδια να τοποθετούνται πολύ ψηλά και στο κάτω μέρος να προτιμάμε στολίδια από άθραυστο υλικό, παιδικά που είναι ακίνδυνα.

Τα φωτάκια του δέντρου καταλήγουν στην πρίζα. Τα παιδιά πολλές φορές θέλουν να τα ανάψουν αυτά. Οπότε προσοχή στις πρίζες και στα ηλεκτρικά καλώδια γιατί υπάρχει πάντα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Προσοχή όμως και στα καλώδια γενικότερα καθώς μπορεί να μπερδευτούν τα ποδαράκια τους και να γίνει κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Τα παιχνίδια που θα φέρει ο Άγιος Βασίλης, ας είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών. Θα τα χαρούν περισσότερο και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος με ένα παιχνίδι για παράδειγμα που θα μπορούσε να το διαχειριστεί καλύτερα ένα μεγαλύτερο παιδί.

Οι πλαστικές σακούλες, όσο χαρούμενες και γιορτινές κι αν είναι καλό θα είναι να μην τις αφήνουμε στα χέρια των παιδιών. Πολλές φορές παίζουν με αυτές κι αν βάλουν μέσα το κεφάλι τους, υπάρχει φόβος ασφυξίας.

Προσοχή στις καραμέλες, στα γλειφιτζούρια και γενικά στα μικρά γιορτινά γλυκάκια που είναι αδυναμία όλων των παιδιών γιατί μπορούν εύκολα να πνιγούν.

Γιορτή χωρίς οινοπνευματώδη και προϊόντα καπνού δεν γίνεται σε πολλά σπίτια. Όμως μην ξεχνάμε ότι και τα δύο αποτελούν σοβαρό πρόβλημα αν πέσουν στα χέρια των παιδιών μας. Οι δηλητηρίαση από καπνό ή αλκοόλ είναι ότι χειρότερο γι’ αυτό κρατήστε τέτοια προϊόντα σε ασφαλή σημεία που να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση τα παιδιά.

Ποτέ τα παιδιά στην κουζίνα χωρίς επίβλεψη. Δεν είναι λίγα τα παιδάκια που θέλουν να βοηθούν τις μαμάδες στην προετοιμασία με τα γιορτινά γλυκά ή φαγητά. Επίσης, όλες οι νοικοκυρές όλο και κάτι μαγειρεύουν ή ψήνουν αυτές τις μέρες. Προσοχή λοιπόν στα παιδιά, κρατήστε τα μακριά από τις καυτές επιφάνειες, να μην ξεχνάμε ότι το χερούλι της κατσαρόλας δεν πρέπει να εξέχει από την κουζίνα για να μην μπει στον πειρασμό να το φτάσει, να μην είναι κοντά στο φούρνο ακόμα κι αν είναι σβηστός γιατί μπορεί να τον ανάψει μόνο του. Εξηγήστε του τους κινδύνους, καταλαβαίνουν πολλά, όμως καλού κακού μην το χάνετε από τα μάτια σας γιατί η περιέργεια τους είναι μεγάλη, το ίδιο και η ευρηματικότητα τους.

Χαρούμενα παιδιά στο σπίτι γεμάτα ζωντάνια. Προσοχή στις μπαλκονόπορτες και στα γυάλινα τραπέζια, στις κόχες των επίπλων, στα έπιπλα που μπορούν να σκαρφαλώσουν, στα διακοσμητικά που έχετε ακόμα και στα σερβίτσια όταν θα καθίσετε στο τραπέζι.

Τέλος, στις γιορτές όλο και κάποια βόλτα θα πάτε έστω και με καραντίνα. Μην ξεχνάτε τα παιδιά τα κρατάμε πάντα από το χέρι, από την μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.

Τα παιδιά είναι η χαρά της ζωής, το ίδιο και οι γιορτές. Γι’ αυτό, για να χαρούμε όλοι χωρίς απρόοπτα καλό θα είναι να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Εμείς σας ευχόμαστε να περάσετε όμορφα αυτές τις γιορτινές ημέρες έστω και κάτω από τις ιδιαίτερες συγκυρίες που βιώνουμε, να έχετε αγάπη και ελπίδα για το μέλλον και πάνω από όλα ΥΓΕΙΑ!!!

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: