ΜΕΝΟΥ
Κλείνει το νοσοκομείο Αμαλιάδας;

Κλείνει το νοσοκομείο Αμαλιάδας;

Health Newsroom

Απογυμνώθηκε από γιατρούς και νοσηλευτές το νοσοκομείο Αμαλιάδας σύμφωνα με καταγγελίες τόσο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου όσο και του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Πύργου.

Οι εργαζόμενοι τις προηγούμενες ημέρες κατέβηκαν διαδηλώσεις διεκδικώντας την επιστροφή του προσωπικού που μετακινήθηκε προς το νοσοκομείο του Πύργου. Ενώ και τα δύο Σωματεία Εργαζομένων, του νοσοκομείου Αμαλιάδας και του νοσοκομείου Πύργου, απέστειλαν επιστολή στο υπουργείο Υγείας με αποδέκτες τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη ενημερώνοντας τους ότι με απόφαση του διοικητή των νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας, μετακινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το νοσοκομείο Αμαλιάδας στο νοσοκομείο Πύργου, 22 υπάλληλοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, ένας Παθολόγος σε συνέχεια των δύο Παθολόγων που είχαν μετακινηθεί με προηγούμενη απόφαση με αποτέλεσμα να κλείσει η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν άσκοπη την απόφαση του διοικητή να κλείνει από ένα νοσοκομείο την πιο σημαντική κλινική εν μέσω κορωνοϊού για να καλύψει τις διαπιστωμένες ανάγκες ενός άλλου νοσοκομείου που θα έπρεπε να καλύπτονται με προσλήψεις προσωπικού.

Όπως λένε, την ώρα που η πανδημία εξαπλώνεται και έχουμε ανάγκη από Νοσοκομειακές κλίνες νοσηλείας κορωνοϊού, το νοσοκομείο Αμαλιάδας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και όχι να μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας.

Και όπως είναι λογικό, ζητούν να αρθούν οι μετακινήσεις των υπαλλήλων, να στελεχωθούν άμεσα τα δύο νοσοκομεία καθώς επίσης να αξιοποιηθεί το νοσοκομείο Αμαλιάδας και για την περίθαλψη περιστατικών κορωνοϊού.

Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αμαλιάδας, κ. Βασίλη Μιχαλόπουλο μας επεσήμανε ότι το νοσοκομείο έχει απογυμνωθεί εντελώς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μετά και τις προηγούμενες 11 μετακινήσεις ήρθαν να προστεθούν και οι 22 τωρινές με αποτέλεσμα να έχουν 33 λιγότερους υγειονομικούς. Και το χειρότερο δεν έχουν πλέον ούτε έναν παθολόγο, ενώ, πήραν και τον ένα πνευμονολόγο αλλά και τον ακτινολόγο. Όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαλόπουλος, αυτή τη στιγμή λειτουργούν σαν Κέντρο Υγείας και όχι σαν νοσοκομείο ενώ, πολλές φορές έχουν μόνο 1 γενικό ιατρό. Στις εφημερίες νομού κάνουν εφημερία μαζί με το νοσοκομείο του Πύργου.

Να σημειώσουμε ότι το νοσοκομείο Πύργου έχει 170 κρεββάτια και άλλα 100 κρεββάτια το νοσοκομείο Αμαλιάδας. Ενώ, το νοσοκομείο της Κρέστενας λειτουργεί σαν Κέντρο Υγείας αφού απογυμνώθηκε και αυτό τα τελευταία έτη

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο η διασύνδεση των νοσοκομείων είχε γίνει για να υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ των νοσοκομείων, όμως εδώ μιλάμε για απογύμνωση. Και παρότι υπήρξε εγκύκλιος ότι πρέπει να επιστρέψουν στη θέση τους δεν επέστρεψε κανένας.

Τι συμβαίνει με τα νοσοκομεία στην Ηλεία;

Το 2012 ο αείμνηστος καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος έκανε μια σημαντική έρευνα την οποία είχε καταθέσει τότε στο υπουργείο Υγείας, για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται

τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Σύμφωνα με αυτή την μελέτη, το νοσοκομείο της Αμαλιάδας είχε καταγραφεί στην αξιολόγηση ως ένα από τα καλύτερα της χώρας και είχε προταθεί να διατηρηθεί και μάλιστα να γίνει σχετική αναβάθμιση του.

Παρακολουθώντας μέσω του ρεπορτάζ την πορεία των δημόσιων δομών χρόνια τώρα, έχω καταγράψει αρκετές φορές οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου να ζητούν οικονομική επιχορήγηση αναλογική με τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. Όμως δεν έχει γίνει κάτι, αντίθετα τώρα έρχεται η απογύμνωσή του, όπως έγινε στην Κρέστενα.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρω ότι η ενίσχυση των νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 27 Μαρτίου 2020, με το ποσό των 554.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την περαιτέρω θωράκιση των νοσοκομειακών δομών υγείας έναντι της επιδημίας του νέου κορωνοϊού πήγε μόνο στα νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», Γενικό Νοσοκομείο Πύργου και Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου. Τα έργα αφορούσαν σε προμήθειες εξοπλισμού κλινών ΜΕΘ και αναπνευστήρων για να συμβάλουν στην ετοιμότητα των νοσοκομειακών μονάδων της Περιφέρειας ώστε να ανακουφιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να ανταποκριθεί στις τρέχουσες έκτακτες καταστάσεις.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, σε ένα νομό με περίπου 200.000 κατοίκους (αφού κάθε χρόνο απασχολεί και μεγάλο αριθμό εργατών γης), έχει μείνει ουσιαστικά σε πλήρη λειτουργία μόνο ένα νοσοκομείο, αυτό του Πύργου, για να καλύψει όλες τις ανάγκες σε ασθενείς χρονίων παθήσεων, ατυχήματα, έκτακτα περιστατικά και φυσικά περιστατικά κορωνοϊού.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: