ΜΕΝΟΥ
Έτσι θα εμβολιασθούν όλοι οι Έλληνες

Έτσι θα εμβολιασθούν όλοι οι Έλληνες

Health Newsroom

Το ελληνικό σχέδιο για τον δωρεάν εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού της χώρας κατά της νόσου Covid-19, παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε ο υπουργός, η ΕΕ θα παραλάβει στις κεντρικές αποθήκες 1,1 δισ. δόσεις εμβολίων και την ίδια χρονική στιγμή θα γίνει παράδοση σε κάθε χώρα-μέλος με την ίδια αναλογία εμβολίων/ ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας και την ίδια τιμή σε κάθε χώρα.

Οι συμφωνίες που έχει κλείσει μέχρι στιγμής αφορούν 6 διαφορετικούς παρόχους, την AstraZeneca, Johnson & Johnsosn, Sanofi-GSK, BioNTech-Pfizer, CureVc, Moderna.

Όταν θα φτάσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα θα πάνε στις ειδικές αποθήκες στα 1.018 Εμβολιαστικά Κέντρα. Εκεί θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 άτομα/μήνα σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα). Ο εμβολιασμός διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Προτεραιότητα θα έχουν υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός. Στα γηροκομεία όλης της χώρας τον εμβολιασμό θα αναλάβουν 65 κινητές ομάδες και θα γίνει μέσα σε 10 μέρες. Θα αφορά προσωπικό και φιλοξενούμενούς.

Για τους πολίτες ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού που θα κλείνεται μέσω sms, online ή τηλεφωνικά. Θα ελέγχεται το ΑΜΚΑ, θα καταχωρούνται τα στοιχεία του και θα παίρνει έγκριση.

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υγειονομικές δομές θα γίνει στις 7 ΥΠΕ.

Επίσης, θα εμβολιαστούν πρόσφυγες και μετανάστες σε 34 Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών, σε 6 Κέντρα Υποδοχής και 8 προ-αναχωρησιακά Κέντρα.

Τέλος, θα εμβολιαστούν οι κρατούμενοι και εργαζόμενοι σε 35 σωφρονιστικά καταστήματα όλη της χώρας.

Η κα Θεοδωρίδου έστειλε το δικό της μήνυμα λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε θετικοί ως προς τον εμβολιασμός και κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος. Ενώ, τόνισε ότι τα εμβόλια για να βγουν στην αγορά είναι σίγουρο ότι θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Να είναι ανοσογόνα, δηλαδή να είναι διεγείρουν τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα, να είναι αποτελεσματικά να μπορούν προστατεύσουν το άτομο από τον ιό και κυρίως, να είναι ασφαλή. Συμπλήρωσε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες πιθανότατα να έχουμε τα πρώτα στα χέρια μας.

Η κα Θεοδωρίδου τόνισε για μία ακόμη φορά ότι τα εμβόλια είναι το μεγάλο όπλο της επιστήμης απέναντι στους ιούς εδώ και πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα έχουν σώσει ζωές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: