ΜΕΝΟΥ
Αχιλλέας Πλουμίδης: Τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής για ασθενείς και ασφαλιστικούς φορείς στον τομέα των ουρολογικών επεμβάσεων

Αχιλλέας Πλουμίδης: Τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής για ασθενείς και ασφαλιστικούς φορείς στον τομέα των ουρολογικών επεμβάσεων

Health Newsroom

Η ρομποτική τεχνολογία αποτελεί πλέον ένα σημαντικό όπλο στη «φαρέτρα» της χειρουργικής, δίνοντας την ευκαιρία στους γιατρούς να κάνουν επεμβάσεις με περισσότερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, καθώς και να θεραπεύσουν περιστατικά τα οποία μέχρι τώρα θεωρούνταν ανεγχείρητα. Παράλληλα εκτός από την επιτυχή έκβαση της επέμβασης, για τους ασθενείς μειώνεται ο κίνδυνος των περαιτέρω επιπλοκών, ενώ λόγω του μειωμένου χρόνου νοσηλείας και της γρήγορης εξόδου από το νοσοκομείο αποφεύγεται ο πολύ σημαντικός κίνδυνος των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Είναι βέβαια σαφές ότι όλα αυτά συντελούν στην τελική μείωση του κόστους νοσηλείας από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Ο χειρουργός – ουρολόγος – ανδρολόγος Αχιλλέας Πλουμίδης, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ρομποτικής και Λαπαροενδοσκοπικής Ουρολογικής Χειρουργικής – Ανδρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο NEXTDEAL περιγράφει μεταξύ άλλων τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις στον τομέα των ουρολογικών επεμβάσεων, σε ποιες ουρολογικές παθήσεις ενδείκνυται η εφαρμογή της ρομποτικής, καθώς και ποια είναι αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της για ασθενείς και ασφαλιστικούς φορείς. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Πλουμίδη έχει ως εξής:

  • Κύριε Πλουμίδη ποιες είναι οι εξελίξεις στον τομέα των ουρολογικών επεμβάσεων;

Μεγάλη επανάσταση στον τομέα της χειρουργικής έχει προσφέρει η ρομποτική τεχνολογία, που πρωταρχικά βρήκε πρόσφορο έδαφος στο χώρο της Ουρολογίας. Πλέον όλες οι ανοιχτές επεμβάσεις έχουν αντικατασταθεί από αντίστοιχες ρομποτικές επεμβάσεις με σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάρρωση του ασθενούς, χωρίς φυσικά να διακυβεύεται το ογκολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Στον καρκίνο του νεφρού επανάσταση έχει φέρει η ρομποτική χειρουργική, όπου σε κάθε περίπτωση γίνεται προσπάθεια διατήρησης του νεφρικού παρεγχύματος και αφαίρεσης μόνο του όγκου. Σε αυτό τον στόχο σημαντικά έχουν βοηθήσει οι εξελίξεις στην τρισδιάστατη απεικόνιση που διαθἐτουμε στο νοσοκομείο μας, ενώ ο διεγχειρητικός ρομποτικός υπέρηχος (όπου μόνο το Ιατρικό Αθηνών διαθέτει) είναι καθοριστικής σημασίας στην επιβεβαίωση των αρνητικών χειρουργικών ορίων (εξαίρεση ολόκληρου του όγκου).

Στον καρκίνο του προστάτη οι εξελίξεις στην απεικόνιση με την εἰσοδο της πολυπαραμετρικής μαγνητικής του προστάτη (mutliparametric MRI), έφεραν το κομμάτι της διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη ένα βήμα μπροστά. Και εδώ η ρομποτική ριζική προστατεκτομή αποτελεί πλέον το Gold Standard στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, με διατήρηση της στυτικής λειτουργίας και της εγκράτειας του ασθενούς.

Βέβαια η ρομποτική χειρουργική δεν έχει βρει πρόσφορο έδαφος μόνο στην ογκολογία, αλλά και σε επεμβάσεις ανακατασκευής του ουροποιητικού, όπου απαιτείται αποκατάσταση λειτουργικών προβλημάτων, καθώς και στην ουρογυναικολογία όπου θεραπεύεται η πρόπτωση του πυελικού εδάφους (κυστεοκήλη κ.τ.λ.) με διατήρηση της μήτρας στη γυναίκα .

Στο χώρο της λιθίασης έχουν γίνει επίσης σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις που μας επιτρέπουν την αντιμετώπιση όλων των λίθων του ουροποιητικού χωρίς νοσηλεία (day surgery) ανεξαρτήτως μεγέθους, σύστασης και εντόπισης. Η κλινική μας έχει εξοπλιστεί τόσο με τα νέας γενιάς εύκαμπτα ψηφιακά (digital) ουρητηροσκόπια όσο και το σύγχρονο mini-διαδερμικό νεφροσκόπιο (mini-PCNL) που επιτρέπει μέσα από μια οπή ολίγων χιλιοστών την αφαίρεση ευμεγέθων λίθων του νεφρού που πολλές φορές φτάνουν το μέγεθος κοραλλιού.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και το τελευταίο σημαντικό απόκτημα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, το υψηλής ενέργειας Holmium Laser (το πρώτο στην Αθήνα), που με τις κατάλληλες ρυθμίσεις βρίσκει εφαρμογή στην αποτελεσματική και γρήγορη αντιμετώπιση όλων των λίθων του ουροποιητικού, αλλά και στην εκπυρήνιση των μεγάλων αδενωμάτων του προστάτη με τη μέθοδο HOLEP.

Επίσης σημαντική εξέλιξη αποτελεί η εξειδίκευση μας σε επεμβάσεις επανορθωτικής πλαστικής γεννητικών οργάνων. Συγκεκριμένα δίνουμε οριστική λύση αποκαθιστώντας στενώματα ουρήθρας με αυτομεταμόσχευση βλεννογόνου στοματικής κοιλότητας σε περιπτώσεις τραυματισμού και υποσπαδία.

Τέλος με τη βοήθεια εξειδικευμένων μικροσκοπίων μεγάλης μεγέθυνσης δίνεται η δυνατότητα σε υπογόνιμους άνδρες να τεκνοποιήσουν με την άμεση λήψη σπερματοζωαρίων από τα σπερματικά σωληνάρια των όρχεων (τεχνική micro-TESE).

  • Ποια είναι τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής για τον ασθενή;

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειορυργικής είναι πολλαπλά για τον ασθενή, έχοντας ανοίξει νέους ορίζοντες στο χώρο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Συγκεκριμένα η ρομποτική χειρουργική εξασφαλίζει:

– Ριζική αφαίρεση του καρκίνου και έλεγχο της νόσου, ακόμα και σε προχωρημένα στάδια ή επιθετικές μορφές της νόσου, όπου απαιτείται και σχολαστικός λεμφαδενικός καθαρισμός.
– Βέλτιστο ογκολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.
– Μικρότερο χρόνο νοσηλείας και γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο.
– Μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκη μετάγγισης.
– Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, μικρότερη χρήση αναλγητικών και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
– Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας λοιμώξεων.
– Μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής κήλης.
– Ταχύτερη κινητοποίηση του εντέρου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να επανέρθει γρηγορότερα στην φυσιολογική σίτιση.
– Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές και επαγγελματικές δραστηριότητες.
– Ταχύτερη επάνοδο της εγκράτειας στα αρχικά επίπεδα και διατήρηση της στυτικής λειτουργίας στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.
– Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

  • Πόσες ρομποτικές επεμβάσεις έχετε κάνει και ποιες από αυτές θεωρούνται πρωτοποριακές;

Η εμπειρία μας στη ρομποτική χειρουργική κλείνει πλέον 14 χρόνια από τότε που το πρώτο ρομπότ εγκαταστάθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Σεπτέμβριος 2006). Η κλινική μας πρωτοπόρησε στο να αγκαλιάσει αυτή τη νέα τεχνολογία. Έκτοτε έχουμε πραγματοποιήσει εκατοντάδες επεμβάσεις και λόγω της σταθερής ανοδικής μας πορείας έχουμε αναβαθμίσει τη ρομποτική πλατφόρμα ήδη δυο φορές κατέχοντας ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει.

Η επιτυχία μας δεν έγκειται μόνο στο μεγάλο αριθμό επεμβάσεων, αλλά και στη βαρύτητα αυτών που έχουμε πραγματοποιήσει. Πλέον η κλινική μας αναλαμβάνει προηγμένες ογκολογικές επεμβάσεις, αλλά και σύνθετες επεμβάσεις ανακατασκευής του ουροποιητικού, όπως οπισθοπεριτοναϊκός λεμφαδενικός καθαρισμός, ορθότοπη νεοκύστη, ιεροκολποπηξία και άλλες πολλές. Παράλληλα είμαστε η πρώτη κλινική στη νοτιοανατολική Ευρώπη που πραγματοποίησε ρομποτική επέμβαση νεφρού μιας οπής (single port robotic surgery).

Η εμπειρία μας αυτή έχει αναγνωριστεί μάλιστα από την ίδια τη ρομποτική εταιρεία καθιστώντας μας εκπαιδευτές σε νεοσύστατα ρομποτικά κέντρα της Ευρώπης για να πραγματοποιήσουμε χειρουργικές επεμβάσεις στα κέντρα τους. Επίσης ένεκα της ακαδημαϊκής φύσης της κλινικής μας, η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία μας καλεί κάθε χρόνο ως εκπαιδευτές σε αντίστοιχα ρομποτικά training courses.

  • Πόσο ασφαλείς είναι οι ρομποτικές επεμβάσεις στην Ουρολογία και σε ποιες παθήσεις ενδείκνυνται;

Η ρομποτική χειρουργική έχει συμβάλει καθοριστικά στη μετάβαση από το ανοιχτό χειρουργείο στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στην Ουρολογία, προσφέροντας ακρίβεια κινήσεων και αποτελεσματικότητα. Η ρομποτική πλατφόρμα επιτρέπει στο χειρουργό τη δυνατότητα πραγματοποίησης δύσκολων χειρουργικών χειρισμών, καθώς τα ρομποτικά εργαλεία λειτουργούν σαν προέκταση των χεριών του χειρουργού, αλλά παράλληλα επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων των κινήσεων του ανθρώπινου χεριού με μεγαλύτερη δεξιότητα και ακρίβεια. Επιπλέον η τρισδιάστατη όραση που διαθέτει σε συνδυασμό με τη μεγέθυνση που προσφέρει, επιτρέπει την καλύτερη επισκόπηση του χειρουργικού πεδίου και την επιμελή παρασκευή των ιστών. Η ασφάλεια των ρομποτικών επέμβάσεων στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού είναι δεδομένη. Η ρομποτική χειρουργική ενδείκνυται για όλους τους καρκίνους του ουροποιητικού συστήματος, αλλά και για πολλές καλοήθεις παθήσεις του συστήματος αυτού:

– Παθήσεις του προστάτη (ρομποτική ριζική προστατεκτομή για κακρκίνο του προστάτη/ ρομποτική αδενωματεκτομή για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη).
– Όγκοι του νεφρού (ρομποτική μερική/ριζική νεφρεκτομή).
– Διηθητικό καρκίνο ουροδόχου κύστης (ρομποτική κυστεκτομή με δημιουργία ειλεϊκής ορθότοπης νεοκύστης).
– Στενώματα ουρητήρων (ρομποτική επανεμφύτευση ουρητήρα, ρομποτική τελικο-τελική αναστόμωση ουρητήρα).
– Στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής (ρομποτική πυελοπλαστική).
– Πρόπτωση πυελικού εδάφους στις γυναίκες (ρομποτική ιεροκολποπηξία).

  • Καλύπτουν τις επεμβάσεις αυτές ο ΕΟΠΠΥ και οι Ασφαλιστικές Εταιρείες και ποιο το όφελος τους από την καλύψη αυτού σε σχέση με τις συμβατικές επεμβάσεις;

Οι ρομποτικές καθώς και όλες οι συγχρονες τεχνικές που προαναφέραμε καλύπτονατι εν μέρει απο τον ΕΟΠΠΥ, αλλά κύριως απο τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Τα σημαντικά αναμφισβήτητα οφέλη για την υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς τα προαναφέραμε. Αν θέλαμε όμως να μιλήσουμε αυστηρά οικονομοτεχνικά, υπάρχουν πολλά οφέλη απο την προτίμηση των ελάχιστα επεμβατικών ρoμποτικών επεμβάσεων όπως:

1. Το οικονομικό κέρδος από την ελαχιστοποίηση της μετεγχειρητικής νοσηλείας που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τη μια μέρα.

2. Τη γρήγορο επάνοδο του ασθενούς στη δουλειά, ώστε να μη χάνονται αποδοτικές εργατοώρες.

3. Το οικονομικό κόστος μιας μετάγγισης αποφεύγεται στις ρομποτικές επεμβάσεις, δίνοντας παράλληλα περισσότερες ευκαιρίες σε άλλους συνανθρώπους μας.

4. Μείωση του κόστους επανανοσηλείας στις περιπτώσεις τραύματος στην ανοικτή χειρουργική.

5. Περιορισμός του κόστους επανανοσηλείας από επιπλοκές της ίδιας νόσου.

Παρόλο που είναι δύσκολο να βάλει κανείς όλα τα παραπάνω σε μια απλή οικονομική εξίσωση, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους, κλινικές μελέτες και η καθημερινή πρακτική σε Ευρώπη και Αμερική έχουν δείξει οτι η ρομποτική χειρουργική μπορεί να έχει οικονομικό όφελος και υπεροχή. Πλέον στην εποχή μας δεν επιτρέπονται πισωγυρίσματα.

  • Πόσο χρήσιμος είστε στους ασφαλισμένους της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς;

Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουμε είναι ότι πλέον το χειρουργικό αποτέλεσμα εξαρτάται άμεσα από το τρίπτυχο: τεχνογνωσία, σύγχρονη τεχνολογία και εμπειρία. Ο ιδιωτικός τομέας σε συνεργασία με τους γιατρούς επενδύει συνεχώς στην απαραίτητη τεχνολογία αιχμής και επανδρώνεται με ανθρώπους που έχουν εξειδικευτεί στο εξωτερικό. Ο συνδυασμός αυτός μαζί με την εμπειρία είναι που μπορεί να προσφέρει σύγχρονες θεραπείες στον Έλληνα πολίτη που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει πλέον από τα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού.

  • Ποιοι αποτελούν την επιστημονική σας ομάδα;

Η επιστημονική μας ομάδα αποτελείται από τους:

– Δρ. Αντώνιο Πλουμίδη (πρωτοπόρο στη ρομποτική χειρουργική).
– Δρ. Αχιλλέα Πλουμίδη (μετεκπαιδευθείς σε κέντρα αναφοράς της Ευρώπης και της Αμερικής).
– Δρ. Ιωάννη Πετρόπουλο (συνεργάτη σε όλες τις ρομποτικές επεμβάσεις από την αρχή των εξελίξεων).
– Δρ. Αθανάσιο Παππά (εξειδικευμένος στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές).
– Θεολόγος Μαλαχιάς (αναισθησιολόγος).
– Μαρίνα Κούτουλα (αναισθησιολόγος).

Ο ασθενής όμως πλαισιώνεται και από μια ομάδα νοσηλευτών (Ιωσήφ Ευθυμιάδη, Βασιλική Πούντου και Καλλιόπη Γαβριηλίδου), που είναι σταθερή αξία στις δύσκολες αυτές επεμβάσεις, όπως και από την γραμματειακή μας υποστήριξη (Νίκη Χάνζτιου και Τριανταφυλλιά – Άννα Πιτσιλαδή), που εξασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση από και προς το χειρουργείο.

  • Τελειώνοντας τη συνέντευξή μας θα θέλαμε να μας πείτε ποιος είναι ο άνθρωπος Αχιλλέας Πλουμίδης;

Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά θα έλεγαν οτι είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει να δοκιμάζει και να ξεπερνά τα όρια του, θέτοντας διαρκώς νέους στόχους και προκλήσεις. Έτσι άλλωστε έχει διαμορφωθεί και η επαγγελματική μου καριέρα στην Ευρώπη, μετά την αποδοχή τεσσάρων υποτροφιών (κατόπιν διαγωνισμού ή λόγω βιογραφικού) σε αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού. Έκτοτε η μια επιτυχία διαδέχτηκε την άλλη τόσο ακαδημαϊκά όσο και χειρουργικά.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς τα πράγματα και στον ελεύθερο μου χρόνο. Η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό και τα αγωνίσματα αντοχής σμιλεύουν καθοριστικά την πνευματική υπομονή και επιμονή μου, πράγμα που βρίσκει δίοδο και στη χειρουργική μου δεινότητα (νους υγιής εν σώματι υγιεί).


Η επιστημονική ομάδα Πλουμίδη επί τω έργω

Ποιος είναι ο Αχιλλέας Πλουμίδης

Ο δρ Αχιλλέας Πλουμίδης, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταξύ άλλων μετεκπαιδεύτηκε στο παγκοσμίου φήμης πανεπιστημιακό ογκολογικό κέντρο «Karolinska Institutet» της Σουηδίας στη ρομποτική χειρουργική με υποτροφία από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρία. Διδάσκει στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Μεταπτυχιακό «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική», ενώ είναι υπεύθυνος για την πρακτική εκπαίδευση των ιατρών στη ρομποτική χειρουργική

 

Από την ειδική έκδοση Health by NextDeal

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: