ΜΕΝΟΥ
Ο χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος (ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ) εξηγεί αν είναι ασφαλές να κολυμπάτε, όταν έχετε αιμορροΐδες;

Ο χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος (ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ) εξηγεί αν είναι ασφαλές να κολυμπάτε, όταν έχετε αιμορροΐδες;

Health Newsroom

Προβληματισμό προκαλεί τώρα το καλοκαίρι στους πάσχοντες από αιμορροϊδοπάθεια, εάν η κολύμβηση στη θάλασσα ή στην πισίνα λειτουργεί ευεργετικά ή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους. Ως άσκηση είναι γνωστό ότι ωφελεί το σώμα με αμέτρητους τρόπους: βελτιώνει τη ροή του αίματος και το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, τονώνει την ψυχολογία μέσω της έκκρισης ενδορφινών, καίει θερμίδες και σμιλεύει το σώμα. Ενδείκνυται, όμως, για όσους ταλαιπωρούνται από τις αιμορροΐδες τους ή πρέπει να αποφεύγεται για να μην προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα;

«Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι επώδυνες και να προκαλούν κνησμό, ενίοτε αιμορραγία και να κάνουν τον ασθενή να νιώθει άβολα. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό που να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς, ούτε δραματικές αλλαγές στη ζωή του. Η κίνηση του σώματος είναι πολύ ευεργετική, με το περπάτημα, το αερόμπικ και τη γιόγκα να θεωρούνται από τα καλύτερα είδη γυμναστικής. Τώρα το καλοκαίρι όμως που όλοι ξεχύνονται στις παραλίες αναζητώντας δροσιά, χαλάρωση και διασκέδαση, το κολύμπι μπορεί να αντικαταστήσει τα άλλα είδη γυμναστικής, καθώς αποτελεί την ιδανικότερη άσκηση για τους πάσχοντες από αιμορροΐδες», καθησυχάζει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικό, Ιατρικό Περιστερίου, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr).

Αυτό συμβαίνει γιατί η κολύμβηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει τους μυς σε ολόκληρο το σώμα. Στην ορθοπρωκτική περιοχή είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί όμως και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι αιμορροΐδες επιδεινώνονται εύκολα και είναι δύσκολο να θεραπευτούν χωρίς παρεμβάσεις. Αλλά η κολύμβηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στα άτομα που πάσχουν από αιμορροΐδες, οι οποίες είναι ουσιαστικά πρησμένες φλέβες με κακή κυκλοφορία του αίματος. Όση ώρα κολυμπάει κάποιος, η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται και μεταφέρεται περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλες τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα αγγεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ορθοπρωκτικής περιοχής, με συνέπεια τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων.  Επιπλέον, το νερό είναι γενικά καταπραϋντικό και έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υδροθεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως για τη βελτίωση διαφόρων παθήσεων, μεταξύ των οποίων και διαταραχές της ορθοπρωκτικής περιοχής (π.χ. λουτρά sitz). Το κρύο νερό μειώνει το οίδημα, ενώ το θαλασσινό νερό προάγει την επούλωση των αιμορροΐδων, καθώς το αλάτι είναι ένα εξαιρετικό φυσικό αντισηπτικό και απολυμαντικό.

Δεν προσφέρουν, ωστόσο, όλα τα στυλ κολύμβησης τα ίδια αποτελέσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος περιορισμός. Ιδανικότερο θεωρείται το πρόσθιο, λόγω της λιγότερης τριβής στην περινεϊκή περιοχή και γι’ αυτό είναι καλύτερο να επιλέγεται, όταν οι αιμορροΐδες βρίσκονται σε έξαρση. 

Το κολύμπι στις πισίνες, όμως, είναι το ίδιο ασφαλές και ωφέλιμο; «Εξαρτάται», λέει ο Δρ. Ξιάρχος. «Κανονικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εφόσον το νερό της πισίνας χλωριώνεται επαρκώς, αλλά όχι υπερβολικά. Εάν η αραίωση του χλωρίου είναι μεγάλη, ο ασθενής δεν βιώνει αίσθηση καύσου, όπως θα ήταν το αναμενόμενο. Ούτε κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει, αφού το χλώριο δρα ως απολυμαντικό. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι εάν το νερό είναι θολό (πράγμα που σημαίνει ότι έχουν αναπτυχθεί βακτήρια) απαγορεύεται να κολυμπήσει.

Ωστόσο, όταν ο ασθενής διανύει μια περίοδο που η αιμορροϊδοπάθειά του βρίσκεται σε οξεία κατάσταση, τότε καλύτερα να αποφύγει το κολύμπι σε πισίνα. Η τριβή στην πρωκτική περιοχή λόγω της κίνησης μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Σε αυτήν την περίπτωση το χλώριο θα είναι ερεθιστικό και θα προκαλέσει δυσφορία. 

Ταυτόχρονα με την προστασία των ασθενών πρέπει να δίνεται προσοχή και στην υγεία των άλλων κολυμβητών. Παρότι οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται από κάθε χρήστη της πισίνας, ο πάσχων από αιμορροΐδες πρέπει να είναι διπλά σχολαστικός όταν κάνει ντους, ώστε να απομακρυνθεί κάθε ίχνος από κόπρανα, αίμα ή βλέννα, δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν να καθαρίσουν απόλυτα την περιοχή όσοι έχουν εξωτερικές αιμορροΐδες».

Σχολαστικά πρέπει να πλένεται η περιπρωκτική περιοχή και μετά την κολύμβηση, είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα, γιατί η εφίδρωση, το χλώριο και το αλάτι  μπορεί να ερεθίσουν την περιοχή. Προσοχή όμως στη χρήση του σαπουνιού, καθώς αυτό αφαιρεί τα φυσικά έλαια και στεγνώνει το δέρμα, καθιστώντας τα συμπτώματα χειρότερα. «Ιδανικά, θα πρέπει ο πάσχων να ξεπλένεται καλά και συχνά με νερό, αλλά να αποφεύγει το σαπούνι», τονίζει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος και καταλήγει: «Στις διακοπές, λόγω της αλλαγής των συνθηκών και της διατροφής, οι αιμορροΐδες επιδεινώνονται. Οι ασθενείς θα πρέπει να μην αλλάζουν το διαιτολόγιό τους, το οποίο πρέπει να είναι πλούσιο σε νερό και σε φυτικές ίνες και πτωχό σε κρέας και γαλακτοκομικά, προκειμένου να αποφύγουν τη δυσκοιλιότητα και να έχουν φυσιολογικές κενώσεις. Για όσους τα συμπτώματα είναι πολύ ενοχλητικά, θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσουν σε χειρουργική θεραπεία, ακόμα και προτού φύγουν για διακοπές. Εξάλλου, πρόκειται για μια πολύ σύντομη διαδικασία, απολύτως ασφαλή, που απαλλάσσει από τις αιμορροΐδες σε ελάχιστα λεπτά. Έτσι, θα μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές, τη θάλασσα, το ποδήλατο και εν γένει κάθε δραστηριότητα που σε διαφορετική περίπτωση θα είναι δύσκολο να χαρούν».

Οι αιμορροΐδες είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι βιώνουν έντονο πόνο, όταν κάθονται ή όταν πέφτουν στο κρεβάτι να κοιμηθούν. Την περίοδο των διακοπών είναι έντονη η ανησυχία τους για το αν μπορούν να χαρούν την κολύμβηση στη θάλασσα ή την πισίνα. Η κοινοποίηση των παραπάνω συμβουλών από τους ασφαλιστές θα λύσει σε πολλούς πάσχοντες τις απορίες που έχουν.


Βιογραφικό του Χειρουργού Αναστάσιου Ξιάρχου

ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ

1. Πτυχίο Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου (8,2)

2. Ειδικότητα ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

3. Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής, στο Πειραματικό Χειρουργείο της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: “Η επίδραση της υποξαιμικής επανάρδευσης στο οξειδωτικό stress μετά από αιμορραγικό shock στον αρουρραίο”

4. Console Surgeon using the Da Vinci Robotic Surgical System, IRCAD-EITS, University of Strasbourg, France

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΑ ΘΕΣΗ

  • Ιατρική Σχολή Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης
  • Υπηρεσία Υπαίθρου στο Κ. Υ. Αρεόπολης Λακωνίας
  • Στρατιωτική θητεία στην Πολεμική Αεροπορία και άσκηση για λήψη ειδικότητας στο εργαστήριο Αιμοδοσίας του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.
  • Άσκηση για λήψη ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ, στη Β’ Χειρουργική Κλινική.
  • Άσκηση για λήψη ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, στη Δ’ Χειρουργική Κλινική.
  • Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  • Ερευνητής και Διδάσκων στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
  • Εκπαίδευση στην χειρουργική του πρωκτού (αιμορροιδική νόσος, ραγάδα δακτυλίου, περιεδρικά αποστήματα και συρίγγια ) σε εξειδικευμένα κέντρα της Αυστρίας και της Ελβετίας.
  • Εκπαίδευση στην προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική σε εξειδικευμένα κέντρα στο Παρίσι, στο Μόντρεαλ και στην Φρανκφούρτη.
  • Εκπαίδευση στη Ρομποτική χειρουργική στο Στρασβούργο.
  • Εκπαίδευση στη Γερμανία στην χειρουργική τεχνική ΝΟΤΕS
  • Εκπαίδευση στις σύγχρονες ανώδυνες, αναίμακτες επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης της αιμορροιδικής νόσου, στο νοσοκομείο Krankenhaus Bludenz (Bludenz General Hospital) Department of Surgery, της Αυστρίας
  • Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου
  • Εκπαίδευση στη Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική (ΤΕΜ) στο Παρίσι
  • Εκπαίδευση στην Ενδοσκοπική Χειρουργική Συρριγγίων και Κύστης Κόκκυγος στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα IRCAD στο Στρασβούργο

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

1. Πρόεδρος και Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής

2. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας

3. Τακτικό μέλος της International Association of Surgeons and Gastroenterologists

4. Τακτικό μέλος της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΑSBS)

5. Tακτικό μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας

6. Ιδρυτικό μέλος και τ. Γ. Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής

7. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού

8. Τακτικό μέλος του Ελληνικού Κολλεγίου Χειρουργών

9. Τακτικό μέλος της Society American Gastrointestinal Endoscopic Surgeons (SAGES)

10. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής και άλλων Επεμβατικών Τεχνικών

11. Τακτικό μέλος της European Association for Endoscopic Surgery (EAES)

12. Τακτικό μέλος της European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE)

BΡABEIA

Β’ Βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας: Οξειδωτικό Stress στην Λαπαροσκοπική σε σύγκριση με την ανοικτή χολοκυστεκτομή.

Ανακοινώθηκε στο 4ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο Λακωνίας και έλαβε το 2ο Βραβείο. Σπάρτη 23-24/6/2006.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1.  European Scool of Oncology, course of Ductal Carcinoma In situ, Athens

2. 11th International Postgraduate Course, Avant Garde Advances in the Diagnosis and Management of GI Diseases, International Postgraduate School of the IASG, Athens

3. 12th International Postgraduate Course, New Frontiers in the Diagnosis and Management of GI Diseases, International Postgraduate School of the IASG, Athens

4. 4th International Postgraduate Course HPB MARATHON, Athens

5. PHS Training Course, Venezia, Italy

6. Training on Longo Procedure for Hemorroidal Prolapse Disease, Vienna, Austria

7. 8th State of the Art, Interdisciplinary Review Course on Thoracic, Critical Care and Emergency Medicine, Athens

8. 9th State of the Art, Interdisciplinary Review Course on Pulmonary Diseases, Critical Care and Emergency Medicine, Athens

9. Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο, Ολική Παρεντερική Διατροφή από περιφερική φλέβα, Αθήνα

10. Κλινικό Φροντιστήριο, Σύγχρονες μέθοδοι παρακολούθησης εγκεφαλικής λειτουργίας, Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική Αθηνών

11. 6ο Διατομεακό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Αθήνα

12. 7ο Διατομεακό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Αθήνα

13. 10ο Διατομεακό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Αθήνα

14. Συμμετοχή και εκπαίδευση στα χειρουργεία βαριατρικής χειρουργικής της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Δ/ντης, Φ.Καλφαρέντζος

15. 5th Frankfurt meeting, Surgery for Obesity and Metabolic Disorders

16. Hal-Rar, Austria

17. Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Μπορντώ της Γαλλίας

18. Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Χειρουργική (ΤΕΜ) στο Παρίσι

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ

1. Laparoscopic Gynecological Surgery, European association for endoscopic surgery

2. Laparoscopic Gastro-esophageal junction surgery,European association for endoscopic surgery

3. Laparoscopic Advanced GI Surgery, European association for endoscopic surgery

4. Laparoscopic Solid Organ Surgery, European association for endoscopic surgery

5. Laparoscopic bariatric surgery, European association for endoscopic surgery

6. 2ο Θεωρητικό και Πρακτικό Σεμινάριο Λαπαροσκόπησης στη Γυναικολογία. Α΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών

7. 1st International Experts’ Meeting on Advanced Laparoscopic Surgery. Institute of Laparoscopic Surgery of Bordeaux-France & Surgical Clinic of Athens Euroclinic

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

1. Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2006 , Training on Robotic surgery , as a Console Surgeon ,IRCAD/EITS, University of Strasbourg, FRANCE Prof. Jacques Marescaux.Περιελάμβανε θεωρητικά μαθήματα και εκπαίδευση σε πειραματόζωα. Θεωρείται αναγκαία εκπαίδευση προκειμένου να χειρίζεται ο χειρουργός με ασφάλεια τη ρομποτική κονσόλα. Αποτελεί επίσης αναγκαία εκπαίδευση χρήσης του ρομποτικού συστήματος da Vinci 

2. International School of Robotic Surgery. General and Minimally Invasive Surgery Department,as Visitor Doctor, in a course of Robotic surgery,November-December 2006, Grosseto, ITALY Prof. Cristoforo Giullianotti.O Καθ. Cristoforo Giullianotti θεωρείται ο κορυφαίος χειρουργός ρομποτικής χειρουργικής στον κόσμο με τη μεγαλύτερη σειρά από το 2001 ρομποτικών επεμβάσεων, μεταξύ των οποίων και ηπατεκτομές και παγκρεατεκτομές. 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: