ΜΕΝΟΥ
Ο αγγειοχειρουργός Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών) μιλάει στο NEXTDEAL για την πρώτη πλήρως ενδαγγειακή αποκατάσταση όλης της αορτής σε διαχωριστικό ανεύρυσμα 8 εκατοστών (video)

Ο αγγειοχειρουργός Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών) μιλάει στο NEXTDEAL για την πρώτη πλήρως ενδαγγειακή αποκατάσταση όλης της αορτής σε διαχωριστικό ανεύρυσμα 8 εκατοστών (video)

Health Newsroom

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ενδαγγειακή αποκατάσταση όλης της αορτής από το αορτικό τόξο μέχρι τις λαγόνιες αρτηρίες, για την αντιμετώπιση διαχωριστικού αορτικού ανευρύσματος 8 εκατοστών. Η επέμβαση διενεργήθηκε από τον Δρ. Θεοδόσιο Μπίσδα, διευθυντή της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Athens Heart Center, αναπληρωτή καθηγητή Αγγειοχειρουργικής στην Πανεπιστημιακή Κλινική Muenster Γερμανίας και την ομάδα του. Η συγκεκριμένη πάθηση θεωρείται απειλητική για τη ζωή του ασθενούς λόγω του υψηλότατου κινδύνου άμεσης ρήξης της αορτής. Η αποκατάσταση έγινε σε δυο στάδια (πρώτα το αορτικό τόξο και η θωρακική αορτή και μετά από 4 εβδομάδες η θωρακοκοιλιακή μοίρα).

Η τελική επέμβαση που απέκλεισε πλήρως το ανεύρυσμα ολοκληρώθηκε χωρίς να απαιτηθεί μετάγγιση αίματος και πραγματοποιήθηκε πλήρως διαδερμικά. Μετά το πέρας της επέμβασης ο ασθενής κινητοποιήθηκε και σιτίστηκε, μόλις 6 ώρες, μετά την έξοδο του από το χειρουργείο. Η νοσηλεία διήρκησε 3 μέρες και ο ασθενής επέστρεψε στις φυσιολογικές του δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επέμβαση αποτελεί την κορωνίδα των αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων, λόγω του ιδιαίτερα περίπλοκου σχεδιασμού της και των τεχνικών δυσκολιών. Μετά από αυτό το επίτευγμα, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ανήκει πια στα ελάχιστα κέντρα, παγκοσμίως, που εκτελεί αντίστοιχες χειρουργικές πράξεις.

Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο NEXTDEAL ο Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας περιγράφει την επέμβαση ενδαγγειακής αποκατάστασης όλης της αορτής, την οποία έκανε πρόσφατα με την επιστημονική του ομάδα σε ασθενή στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και εξηγεί:

  • Τις παθήσεις της κοιλιακής αορτής.
  • Πότε μπορεί κάποιος να κινδυνεύσει από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.
  • Αν υπάρχουν κάποια συμπτώματα που θα μας προειδοποιήσουν για να πάμε γρήγορα στο νοσοκομείο.
  • Πόσο σημαντική ήταν αυτή η επέμβαση για τη ζωή του ασθενούς.
  • Αν τέτοιου είδους επεμβάσεις αποζημιώνονται από τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς.
  • Ποια άλλα περιστατικά αντιμετωπίζονται στην Αγγειοχειρουργική Κλινική που διευθύνει στο Athens Heart Center του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

 

 

 


Προεγχειρητική αξονική αγγειογραφία του ανευρύσματος του αορτικού τόξου και της θωρακικής αορτής, στην οποία φαίνεται το διαχωριστικό ανεύρυσμα (A). Μετεγχειρητική αξονική αγγειογραφία μετά την πλήρως ενδαγγειακή αποκατάστασή του (B,Γ).


Το ειδικό μόσχευμα t-branch (COOK Medical) το οποίο τοποθετείται ελάχιστα επεμβατικά σε ασθενείς με θωρακοκοιλιακά ανευρύσματα. Μέσα από τα μικρά κλαδιά στη μέση του μοσχεύματος γίνεται η αιμάτωση των σημαντικότερων αγγείων της αορτής.


Ο Δρ. Μπίσδας σε ζωντανή αναμετάδοση από το Υβριδικό Χειρουργείο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών εκπαιδεύει ως proctor πολλών εταιρειών αγγειοχειρουργούς και επεμβατικούς ακτινολόγους ανά την υφήλιο σε πολύπλοκες αορτικές επεμβάσεις


Η αγγειοχειρουργική ομάδα στο υβριδικό χειρουργείο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ. Από αριστερά προς τα δεξιά: Δρ. Ηλίας Κανελλόπουλος (Αναισθησιολόγος), Δρ. Νικόλαος Πατέλης (Αγγειοχειρουργός), Αν. Καθηγητής Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας (Αγγειοχειρουργός), Δρ. Ουρανία Γαλανοπούλου (Αναισθησιολόγος).


Ο Διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής κλινικής και Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Βεστφαλίας (Universitätsklinikum Münster), Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: