ΜΕΝΟΥ
Απελεύθερος: Θα συμπαρασύρουν το υπόλοιπο ταμπλό οι τράπεζες;

Απελεύθερος: Θα συμπαρασύρουν το υπόλοιπο ταμπλό οι τράπεζες;

Health Newsroom

Συνεχίσθηκε και την Παρασκευή η διόρθωση στο Χ.Α, λόγω της εξάπλωσης των κρουσμάτων από τον κορωνοιό στην Ιταλία.   

Το ανησυχητικό για το Χ. Α είναι ότι η προσφορά στις τράπεζες και σε κάποιες άλλες μετοχές επιμένει, ακόμη και όταν οι μεγάλες ξένες αγορές κινούνται ανοδικά.  

Η στήλη από τις αρχές του έτους επισήμανε, σταθερά, τις απαιτητικές κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών (Απελεύθερος 2 Ιανουαρίου) και την έλλειψη νέου story για Ελλάδα και Χ.Α. (Απελεύθερος 31 Ιανουαρίου).

Το ερώτημα, πλέον, έγκειται στο αν η διόρθωση διαχέεται από τους τραπεζικούς τίτλους στο υπόλοιπο ταμπλό, όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Υπάρχουν παράμετροι, που δικαιολογούν την ανησυχία διάχυσης. 

Πρώτον πάμε προς το τέλος του μήνα και υπάρχουν αρκετά margin calls. Δεύτερον, στις τράπεζες και δευτερευόντως σε κάποιες άλλες μετοχές (π.χ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) έχουν τοποθετηθεί ξένοι με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η συνεχιζόμενη πτώση πυροδοτεί κινήσεις stop losses, αυξάνοντας την προσφορά. 

Τρίτον, δύο μεγάλα index funds (Vanguard και άλλο ένα) μειώνουν τις θέσεις τους, διεθνώς, αυξάνοντας ρευστότητα. Τέταρτον, υπάρχει, διεθνώς, σε εξέλιξη fly to quality που πιέζει τις αναδυόμενες αγορές. 

Αν στα παραπάνω συνυπολογισθεί ότι χαρτοφυλάκια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως οι Capital, PIMCO, RWC, μείωσαν ή μειώνουν ακόμη θέσεις στις τράπεζες το σκηνικό βαραίνει. 

Eurobank – ΕΤΕ – RWC: Χρειάστηκε ενάμιση μήνας για να αποκαλυφθεί ότι πίσω από τη διάθεση 101.498.456 μετοχών της Eurobank (2,73% του μετοχικού της κεφαλαίου) καθώς και 32 εκατ. μετοχών της Εθνικής (3,5%), που διενεργήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου (Απελεύθερος 9 Ιανουαρίου), κρυβόταν η RWC. 

Eurobank – ΕΤΕ – RWC II: Το fund είχε κτίσει το μεγάλο όγκο της θέσης του, προ περίπου ενός έτους, στα χαμηλά και αποεπενδύθηκε, εγγράφοντας αξιοσημείωτα κέρδη. 

Το timing (αμέσως μετά τις εορτές) και ο τρόπος διάθεσης (βιβλίο προσφορών) δείχνει ότι φοβόταν αύξηση της προσφοράς. Δικαιώθηκε καθώς λίγο μετά ξεκίνησαν οι πωλήσεις από PIMCO και Capital σε Eurobank.  

ΤΙΤΑΝ: Νέο χαμηλό έτους την Παρασκευή, ακολουθώντας την διεθνή τάση (σ.σ. πιέσεις σε  όλες οι τσιμεντοβιομηχανίες), αλλά χωρίς να έχει καταγράψει προηγουμένως αξιοσημείωτη άνοδο. 

Πειραιώς – Orix: Με μια λιτή ανακοίνωση η Πειραιώς γνωστοποίησε κάτι που ενδεχομένως να αποδειχθεί σημαντικό: τη σύναψη αποκλειστικής στρατηγικής συνεργασίας με τον ιαπωνικό χρηματοοικονομικό όμιλο Orix Co. 

Η συμφωνία αφορά στην παροχή λύσεων χρηματοδότησης στον ναυτιλιακό κλάδο. Το θέμα είχε αναδείξει η στήλη τον περασμένο Ιούλιο (Απελεύθερος 15 Ιουλίου).

Πειραιώς – Orix ΙΙ: Η Πειραιώς θα λειτουργεί ως broker των Ιαπώνων, παρέχοντας σε πελάτες της -ιδιαίτερα μικρές και μεσαίου μεγέθους ναυτιλιακές- πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση και ευρεία γκάμα χρηματοδοτικών εργαλείων. 

Αν η συμφωνία επεκτείνεται και στην αναδιάρθρωση προβληματικών δανείων ναυτιλιακών εταιρειών, τα δυνητικά οφέλη για την Πειραιώς μεγαλώνουν. 

Άλλωστε, η διοίκηση της Πειραιώς, μετά το deal με την Intrum, ανέφερε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 40 μ.β. από επιμέρους ενέργειες. 

Μια εξ αυτών ήταν η συμφωνία με την Orix    

Blackstone – ΤΕΝ ΑΕ: Την εξαγορά της ΤΕΝ ΑΕ από τη HIG Capital, έναντι τιμήματος της τάξης των 85 με 90 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύεται η Blackstone. 

Σημειώνεται ότι η Blackstone, όπως αποκάλυψε η στήλη ( Απελεύθερος 16 Ιανουαρίου),  επιδεικνύει υψηλό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες και έχει ήδη συμφωνήσει την αγορά πέντε ξενοδοχείων από όμιλο Louis. 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: